Chciałbym Supla'ć - ale to chyba nie dla mnie :(

ateu

Witam.

Nowy, zielony i zaciekawiony.
Używam przełączników itead (sonoff) w domu od roku do prostych czynności: załączanie kotła, podłogówki, kontrola temperatury i wilgotnosci w domu.

Niechcący trafiłem, na supla.org i rozochocony już chciałem przeskakiwać z oprogramowania EWelink na Supla (nasze, swojskie -no bajka!).
Ale nie. Okazuje się, że wgranie firmware Supla wymaga jakichś kabli, programatorów cudów i innych pierdół. Pewnie bym sobie z tym poradził - ale nie mam zwyczajnie na to czasu :(
Więc pytania:

1. Skoro już mam oryginalne urządzenia itead wpięte do lokalnej sieci i sprawnie działąjące - czy mogę je przeprogramować pod Supla bez użycia kabli i zabawy w małego eklektronika?

2. Gdzie kupić gotowe elementy wykonawcze bez potrzeby wgrywania firmware?

3. Jaka jest róznica w funkcjonalności takiego Ewelink a Supla? Bo może nie warto sobie głowy zawracać?

4. Czy Supla jest dla "zwykłych" ludzi czy tylko dla tych z "kabelkami i programatorami"?

Naprostujcie mnie bo nie chciałbym marnować Waszego ani swojego czasu :P

Pozdrawiam!

P.S. Pomimo założenia konta na Supla.org - forum wymaga zakładania kolejnego konta... chyba nie tak to powinno działać?
Espablo

witaj w klubie :)

ad1 do wgrania softu musisz mieć te "kabelki"

ad2 no jest juz tego trochę np Zamel, Nice, na allegro sonoffy przeprogramowane także są.

ad3 nie znam Ewelinka

ad4 jak najbardziej dla zwykłych ludzi

Bez konta na supla-cloud nie możesz używać tych modułów.
Bez konta na forum możesz i nie musisz zakładać konta ale nie będziesz brał udziału w dyskusji ;)
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Lucas

Witaj!

Pozwolę sobie zagrać głos, bo podobnie jak Ty bardzo długo zastanawiałem się nad przejściem z oryginalnego firmware Sonoff na Suplę.
Długo używałem aplikacji Ewelink i przyzwyczaiłem się do jej funkcjonalności. Od kiedy jednak przeprogramowałem pierwszego Sonoff'a na Suplę, tak stopniowo przeprogramowałem wszystkie.

Po pierwsze, musisz sobie odpowiedzieć, czy to co oferuje w tym momencie Supla będzie dla Ciebie wystarczające. Ja wierzę, że projekt się rozwija i pewne funkcjonalności, których teraz nie ma z czasem się pojawią.

Co zaczęło mi przeszkadzać w aplikacji Ewelink?
Po pierwsze aplikacja pracując w tle i nie tylko bardzo czerpała baterię mojego telefonu. Chyba tylko wersja na iOS nie miała tego problemu. Strona graficzna przestała mi odpowiadać. No i zapomniałbym, aplikacja Ewelink wymagała uprawnień do wielu rzeczy w naszym telefonie - IMHO wcale niepotrzebnych do jej normalnego działania.

Jakie widzę różnice w Supli:
Brakuje mi scen i widżetów. Brakuje tego, że części rzeczy nie jestem w stanie wykonać z aplikacji (trzeba logować się do Supla Cloud) - w Ewelinku wszystko robi się z poziomu aplikacji.
Na duży plus jest to, że wersje firmware (przygotowywane przez Kolegów z forum) pozwalają znacznie rozszerzyć możliwości zwykłego Sonoff'a. Aplikacja jest spójna graficznie, prosta w obsłudze i nie drenuje tak baterii telefonu jak Ewelink. No i super wsparcie ze strony forum.

Wybór należy do Ciebie. Ja przez chwilę używałem i Supli i Ewelink, ale to było męczące. Obecnie tylko Supla.

Return to “Pomoc”