Mam podłaczony sonoff jedno kanałowy V2.0 do otwierania bramy
Drugi sonoff duall v2,5 do sterowania oświetleniem i jak włączam i wyłączam oświetlenie to czasami otwiera lub zamyka się brama nie wiem dlaczego
Miałem podobne problemy u siebie. Rozwiązałem to tak, że dałem mniejsze rezystory na wejściu pull-up i kondensatory. Wejścia w tych esp8266 są bardzo czułe na zakłucenia i pewnie łapią wszystko z okolicy. Zobacz jak to zrobiłem w moich inCan, żeby to wyeliminować.Dzidek wrote: Wed Oct 11, 2017 4:44 pm Widzę ze nikt się nie spotkał z takim problemem
Dodam że brama otwiera się jak wyłączam światło
Dlatego też ja w swoich rozwiązaniach wszystkie wejścia steruję poprzez transoptory umieszczone jak najbliżej portu wejściowego.Espablo wrote: Wed Oct 11, 2017 7:34 pmMiałem podobne problemy u siebie. Rozwiązałem to tak, że dałem mniejsze rezystory na wejściu pull-up i kondensatory. Wejścia w tych esp8266 są bardzo czułe na zakłucenia i pewnie łapią wszystko z okolicy. Zobacz jak to zrobiłem w moich inCan, żeby to wyeliminować.Dzidek wrote: Wed Oct 11, 2017 4:44 pm Widzę ze nikt się nie spotkał z takim problemem
Dodam że brama otwiera się jak wyłączam światło
Kolego ten moduł wymaga wgrania softu tak samo jak sonoff, ale ma wejście na czujnik z optoizolacją i duży zakres napięć zasilających co pozwala podłączyć go do zasilania praktycznie każdego sterownika bramy.Dzidek wrote: Thu Oct 05, 2017 6:01 pm No fajne czy to trzeba programować? tak jak sonoff
I trzeba dokupić transformator
Jednak zostanę przy tym co mam
Trzeba znaleźne rozwiązanie tego problemu.
Witam. Co znaczy blisko siebie? Jak daleko muszą być od siebie żeby się nie zakłócały?besix wrote: Wed Oct 04, 2017 6:22 pm Sonoffy są za blisko siebie , albo ten od bramy łapie zakłócenia przy załączaniu oświetlenia , jeśli chcesz moduł do bramy to zastosuj taki viewtopic.php?f=11&t=2292
Jak masz źle zrobione wejścia to każdy kabel w pobliżu będzie Ci to zakłócał.pykaman wrote: Thu Oct 12, 2017 10:34 amWitam. Co znaczy blisko siebie? Jak daleko muszą być od siebie żeby się nie zakłócały?besix wrote: Wed Oct 04, 2017 6:22 pm Sonoffy są za blisko siebie , albo ten od bramy łapie zakłócenia przy załączaniu oświetlenia , jeśli chcesz moduł do bramy to zastosuj taki viewtopic.php?f=11&t=2292