Zastanawiałem się nad awaryjnością układu. Wiadomo przecież, że jak coś może się zepsuć to na pewno kiedyś to nastąpi. Wyobraźmy sobie sytuację, gdy moduł supla przestanie działać, a jest wieczór i trzeba załączyć światło, lub mamy wyrobiony nawyk (przez kilkanaście-dziesiąt lat) do załączania światła na "ścianie".
ROZWIĄZANIE.
Wyłącznik schodowy jest tutaj idealnym rozwiązaniem. Podłączony modułu wg schematu poniżej:
Supla programowo rozpoznaje stan załączenia lub wyłączenia przekaźnika. Tutaj niestety to się nie sprawdzi ponieważ każdy stan styków może być tym załączającym. Aby supla wiedziała, że w danym momencie mamy stan załączony trzeba wykorzystać jakiś detektor obecności napięcia - przykład pokazany na schemacie (wiem, że nie można tak podłączać optotriaka, ale chodzi mi o ideę podłączenia). Można do tego użyć cokolwiek np. przekaźnik na 230V.
Sygnał z tego detektora podawany byłby na wejście (w tym wypadku GPIO14). Zwarcie styków informowałoby suplę, że wyjście jest załączone. Ręczne przełączenie wyłącznika schodowego także poinformuje suplę poprzez detektor obecności napięcia o stanie zał. lub wył.
Jako detektor można także użyć kontaktron. Nawinąć na niego kilka zwojów przewodu i prąd płynący powodowałby zwarcie styków. Takie rozwiązanie informowałoby także o przepalonej żarówce, ponieważ jeśli prąd nie płynie to kontaktron nie reaguje w żadnym położeniu.
Trochę się rozpędziłem. Wydaje mi się, że rozwiązanie z wyłącznikiem schodowym jest dobrym rozwiązaniem.
Wyłącznik schodowy
-
Espablo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Espablo
Pytanie, który soft dla ESP8266 jest dla przekaźnika bistabilnego lub jak to przełączyć?pzygmunt wrote:To jest dokładnie to samo rozwiązanie software-owe co dla przekaźnika bistabilnego. Kwestia odczytu stanu np transoptorem
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Espablo
Jest szansa na soft do ESP8266?pzygmunt wrote:Póki co zaimplementowane jest to dla RB PI i Arduino

-
Espablo
OK. Pracuję nad nową wersją PCB z tego wątku viewtopic.php?f=24&t=243 i chciałbym to wykorzystaćpzygmunt wrote:Tak ale jeszcze musi to zaczekać

-
Zybi
A może taki układ detektora sieci?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Espablo
Myślę, że może być i taki układ, ale musimy zaczekać aż pzygmunt zaimplementuje to do ESP, a wydaje mi się że ma teraz urwanie głowy.Zybi wrote:A może taki układ detektora sieci?
Może ty Zybi weźmiesz się za to i zaimplementujesz to do ESP. Z softu Socket wywalić przełączanie switch - button, które jest teraz na GPIO5 i zostawić button (zrobi się trochę miejsca na dodatkowe funkcje). Detektory sieci podpiąć do wejść GPIO12 i GPIO14. Wydaje mi się, że nie trzeba na razie implementować całej funkcji do obsługi przekaźnika bistabilnego, a wystarczy odczyt stanu załączenia

-
Zybi
Soft gotowy, ale jeszcze go potestuję.Espablo wrote: Może ty Zybi weźmiesz się za to i zaimplementujesz to do ESP
Soft jest na dwa przekaźniki.