Otóż dziś odkryłem dziwną rzecz:
-w salonie mam złączanie światła z Supla_inCanV3, sterowanie dwiema lampami.
-w sypialni jednym tylko światłem steruje ESP8266-07(soft: lightswitch_x2_DHT11_1M_v2.0) - tylko 1 przekaźnik plus DHT11 .
-Obydwa ESP ustawione jako "Switch".
-W sypialni jeden włącznik podłączony pod GND i GPIO14(pull_up) też jako switch
-moduły w Cloud są w dwóch różnych lokalizacjach
-moduły na tej samej fazie L1
Sytuacja jest taka, że gdy w sypialni światło jest zgaszone ale przełącznik na ścianie jest zwarty (czyli GPIO14 z GND) i załączam światło ALE w salonie i tylko w przypadku jednej konkretnej lampy to zapala się też lampa w sypialni !! i o co tu kaman ?
Wczoraj wywaliłem jeszcze sterowanie lampki nocnej na ESP8266-01(też sypialnia) bo jak był zalogowany w Cloud to nie podłączał się właśnie ten z sypialni i odwrotnie. Myślałem że to wina tegoESP8266-01 ale jak widać coś innego.
W tym ESP8266-01 soft wifisocket_DHT11_ESP01_512k_v2.0
Wszy0stko co powinno być pull up przez 4k7-10k jest jak zalecane
CZYŻBY To samo co poniej ale dlaczego nie chcą się logować jak dwa są włączone ??
Espablo wrote: Wed Oct 11, 2017 7:34 pmMiałem podobne problemy u siebie. Rozwiązałem to tak, że dałem mniejsze rezystory na wejściu pull-up i kondensatory. Wejścia w tych esp8266 są bardzo czułe na zakłucenia i pewnie łapią wszystko z okolicy. Zobacz jak to zrobiłem w moich inCan, żeby to wyeliminować.Dzidek wrote: Wed Oct 11, 2017 4:44 pm Widzę ze nikt się nie spotkał z takim problemem
Dodam że brama otwiera się jak wyłączam światło