Witam
Czy istnieje możliwość uzyskania wskazówek jak napisać wsad do Sonoff bez komunikacji z serwerem?
Sterownik do bramy otwieranej pilotem jest poza zasięgiem sieci wifi (ogródki działkowe).
Napisałem apkę na androida(serwer) która komunikuje się z ESP8266( tryb AP klient) do którego przez UART dołączony jest AVR.
AVR steruje przekaźnikiem załączającym sygnał GND do otwierania bramy.
Znalazłem Wasze urządzenie Sonoff, które by mi znacznie uprościło elektronikę ale nie wiem jak napisać do niego wsad.
Apka napisana jest w javie w AndroidStudio a wsad do AVR w C w Eclipsie.
Adam
ps.
Czy pisząc wsad na ESP modyfikujemy jego obsługę wifi, czy tylko możemy sterować GPIO?
Sonoff bez serwera
-
-
Jeśli masz tam zasięg sieci komórkowej i choćby GPRS to wystarczy jako sieć Wifi do Sonoffa wpisać HOT-SPOT ze smartfona i masz pełną SUPLĘ...
Ja właśnie tak używam Sonoffa jako podręczny "przedłużacz przenośny" podpiętego pod mój hot-spot i działa nawet w tzw. szczerym polu, bo jeśli masz internet w smartfonie - masz i Suplę... ograniczeniem jest tylko zasięg hot-spota.
Ja właśnie tak używam Sonoffa jako podręczny "przedłużacz przenośny" podpiętego pod mój hot-spot i działa nawet w tzw. szczerym polu, bo jeśli masz internet w smartfonie - masz i Suplę... ograniczeniem jest tylko zasięg hot-spota.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Dzięki za odpowiedzi.
Jednak myślę o opanowaniu pisania wsadu do ESP pod Eclipsem.
Ściągnąłem sobie całe środowisko z http://www.esp8266.com/viewtopic.php?f= ... 7bea5ebfba
Jest tam sporo gotowych projektów: miganie diodą, pwm itd.
Powoli, bardzo powoli bo umysł już nie ten (prawie 50 lat) wgryzam się w tego ESP i Eclpipsa, dlatego ponieważ z wykształcenia jestem elektrykiem a z zamiłowania programuję chciałbym Waszej pomocy w tym wgryzaniu się. Pytanie jest na poziomie elektryka:
Czy zmieniając wsad np. miganie diodą będzie działać obsługa wifi która była wcześniej w ESP, czy trzeba ją napisać, czy dołączyć do projektu itp?
Jednak myślę o opanowaniu pisania wsadu do ESP pod Eclipsem.
Ściągnąłem sobie całe środowisko z http://www.esp8266.com/viewtopic.php?f= ... 7bea5ebfba
Jest tam sporo gotowych projektów: miganie diodą, pwm itd.
Powoli, bardzo powoli bo umysł już nie ten (prawie 50 lat) wgryzam się w tego ESP i Eclpipsa, dlatego ponieważ z wykształcenia jestem elektrykiem a z zamiłowania programuję chciałbym Waszej pomocy w tym wgryzaniu się. Pytanie jest na poziomie elektryka:
Czy zmieniając wsad np. miganie diodą będzie działać obsługa wifi która była wcześniej w ESP, czy trzeba ją napisać, czy dołączyć do projektu itp?
-
Zależy co rozumiesz przez "będzie działać". SDK obejmuje gotowe biblioteki do obsługi np WiFi i to będzie działać ale tylko w taki sposób jak to oprogramujesz.
-
Czyli nowy wsad musi zawierać nową obsługę wifi. Miałem nadzieję, że można wgrać samo sterowanie GPO.
To już mi sporo wyjaśnia.
Dzięki popatrzę na źródła i będę pytał.
To już mi sporo wyjaśnia.
Dzięki popatrzę na źródła i będę pytał.
-
Przemyśl pomysł kolegi Sławka