Sonoff 4ch - zakłócenia przy przekaźnikach w trybie gate

Post Reply
szym3k
Posts: 117
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Tue Nov 21, 2017 9:10 pm

Mam taki problem, przy sofcie w trybie gate (na filmie 1xsocket, 3xgate), na kanałach podczas włączania światła oraz innych urządzeń tu np. wentylatora w łazience przekaźniki same zmieniają stan, ale tylko te które są w trybie gate, nie ważne czy to soft 2xsocket 2xgate, czy 3xsocket 1xgate, zawsze kanały z gate szaleją. Próbowałem na innym zasilaniu - to nie pomaga. Może trzeba by wymienić któryś rezystor tylko który? Testowałem wymianę R27 na 4,7k ale to nie pomogło. Może softowo idzie to wyeliminować jeśli w trybie socket kanały działają poprawnie?

Aktualnie wgrany soft: https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... Sonoff_4CH
Schemat 4ch https://www.itead.cc/wiki/images/d/d3/S ... HMATIC.pdf
Film przedstawiający o co mi chodzi: https://www.youtube.com/watch?v=PqlpmsrjiiE
User avatar
slawek
Posts: 2209
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Nov 22, 2017 8:04 am

"Ten typ tak ma" - mam takiego typa w trybie socket i też mi się 2 kanał wyłącza.... póki co postawiłem własną płytkę, bo grzać trzeba ;)
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
pykaman
Posts: 59
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Wed Nov 22, 2017 8:25 am

Czyli 4ch też łapie zakłócenia? Na obudowie jest znaczek CE. Myślałem że to do czegoś zobowiązuje a tu widzę że lipa. A on właśnie wylądował nad Wisłą.
szym3k
Posts: 117
Joined: Mon May 15, 2017 10:32 am

Wed Nov 22, 2017 9:29 am

Żałuje, że nie zakupiłem 4ch w wersji pro, widzę, że jest trochę lepiej rozwiązany, może nie łapie zakłóceń. Może ktoś ma pomysł co zmienić na płytce żeby problemu się pozbyć?

@slawek dziwne, bo mój w trybie socket stabilny jak skała - a spędziłem nad tą płytką parę godzin
okos
Posts: 67
Joined: Wed Jul 13, 2016 6:18 am

Wed Nov 22, 2017 2:19 pm

pykaman wrote:
Wed Nov 22, 2017 8:25 am
Czyli 4ch też łapie zakłócenia? Na obudowie jest znaczek CE. Myślałem że to do czegoś zobowiązuje a tu widzę że lipa. A on właśnie wylądował nad Wisłą.
Najprawdopodobniej to CE ma się znaczyć China Export. Poczytaj o podobieństwach to sobie uświadomisz.
pykaman
Posts: 59
Joined: Wed May 31, 2017 12:55 pm

Wed Nov 22, 2017 2:27 pm

Wg grafik gdy litery są daleko od siebie jak gdyby były wpisane w dwa koła ze sobą styczne to jest to certyfikat europejski gdy są blisko to że China eksport ze zdjęć wyraźnie widać że to jest to pierwsze , ale zobaczę jak będę miał w ręku. A tak na marginesie to dzięki za uświadomienie nie miałem pojęcia o ce-china export
Zybi
Posts: 1368
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Mar 11, 2018 12:38 pm

Mam nowy soft do przetestowania do tego modułu - różne kombinacje kanałów socket i gate, w tym z czujnikami otwarcia, ale kosztem możliwości sterowania ręcznego.
Chętny niech podeśle mi chip ID modułu i kombinację kanałów, to skompiluję mu firmware w wersji UNI-PRO do testów.

Moduł ten niczym nie różni się od wielu innych i nie powinien być tak podatny na zakłócenia jak piszecie, może to tylko kwestia softu.
Post Reply