Obecnie jestem na etapie realizowania pol-automatyki domowej, skretka od dawna czeka, kilka ruterow wisi na scianach i teraz czas to wszystko ogarnac. Bardzo zalezy mi na wykorzystaniu istniejacej bazy kodu (zwlaszcza androidowego), przy czym licze sie z tym, ze bede musial ja dopasowac do swoich potrzeb - bym moze zechcecie skorzystac - ale o tym innym razem. Wstepne testy przekaznikow/czujnikow mam za soba, obecnie przymierzam sie do uruchomienia serwera na Raspberry Pi i w tym miejscu pojawilo sie kilka problemow. Na poczatek tak prozaiczny jak adaptacja mojego podejscia: listwy przekaznikow (tak naprawde poprzez plytke z MCP23008 + ULN2003) z podlaczonymi do nich dedykowanymi obwodami (w domu mam niektore gniazdka obok siebie podlaczone "klasycznie" oraz sterowane z przekaznika).
W zwiazku z czym mam nastepujace pytania - z gory przepraszam, jesli zadaje oczywiste oczywistosci, staralem sie zapoznac z forum i repozytoruim ale nie natrafilem na nic co by mi rozjasnilo temat (nie liczac studiowania kodu):
1. czy istnieje jakas dokumentacja dotyczaca systemu (jakies bloczki logiczne itp) - ja wiem, ze pisanie tego jest katorga, ale chodzi mi nawet o nieformalne rysunki itp. jak to wszystko dziala
1a. i jak mozna sie wpiac ze swoim kodem
1b. protokol komunikacji?
2. jaki jest mechanizm przeplywu komend miedzy serwerem a lokalnymi modulami wykonawczymi, czy logika jest wyrzucona do zewnetrznych urzadzen?
3. jesli dobrze rozumiem, to sewer jest obiektem realizujacym komunikacje miedzy klientem (np. telefonem) a modulem? Widzialem pliki gpio.c wiec pewnie moze sterowac - co z podpieciem zewnetrznych bibliotek (np. wiringPi)? Jesli jakies API np. do zastapienia zadan serwera swoimi funkcjami, w tym zewnetrznymi? W moim przypadku chodzi o komunikacje z ekspanderem i2c-gpio (ewentualnie inna lokalna elektronika)
Oraz juz bardziej luzne pytania:
4. planujecie przejsc na CPP (pliki .cpp na repo) czy to przez przypadek?
5. widzialem zdjecie modulu sterujacego gniazdkiem - to jest gdzies do kupienia? Na "popularnych serwisie aukcyjnym" jest tylko modul bramkowy - swoja droga to najpierw jego znalazlem, a dopiero potem strone supla.org. Fajnie byloby moc grzebnac w srodku i dodac cos jeszcze.
6. MySQL to mus, czy SQLite tez dalby rade (wiem, ze typy sa mysqlowe, ale tak z ciekawosci)?
I ostatnie drobne sugestie:
7. dajcie linka do forum gdzies na gorze strony

8. dolaczcie astyle'a do kodu
Tyle z biezacych spraw, jak rozgrzebie temat bardziej to na pewno sie podziele spostrzezeniami. Bylbym wdzieczny za odpowiedzi na ww.