Moc wyjściowa radia WiFi Esp8266 - możliwość zmiany mocy

George2002

Takie pytanie z ciekawości czy da się zmienić moc nadawania/odbierania radia w firmware Supla ? bo w innych to wiem że bez problemu, drugie pytanie jaką moc TX/RX WiFi standardowo ma ustawione oprogramowanie Supla ?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

George2002 wrote: Wed Jan 24, 2018 5:45 pm Takie pytanie z ciekawości czy da się zmienić moc nadawania/odbierania radia w firmware Supla ? bo w innych to wiem że bez problemu, drugie pytanie jaką moc TX/RX WiFi standardowo ma ustawione oprogramowanie Supla ?
Da się zmodyfikować moc nadawania. Nie ma czegoś takiego jak moc odbierania. Odbiór zależy od fizycznej anteny i nadajnika. Domyślnie jest ustawiony MAX jaki obsługuje ESP.
Są dwa sposoby zmiany mocy.

1. Modyfikując plik esp_init_defaults.bin przy użyciu programu FLASH_DOWNLOAD_TOOL (nie musisz zmieniać firmware-u)
2. Dodajesz funkcje system_phy_set_max_tpw do kodu firmware-u.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
George2002

Dziękuję bardzo za info, tak wiem źle się wyraziłem z tą mocą odbierania :D a jeszcze odnośnie firmware to czy kiedyś mogła by powstać wersja gdzie będzie można podczas dodawana urządzenia przez stronkę zmienić wartość tej mocy ? przyznam że jest sens bo:
- mniejszy pobór jeśli nie potrzeba całej mocy bo np urządzenie daje radę z zasięgiem
- mniejszy "przysiew" dla otoczenia (ludzi, sieci wifi w pobliżu itd itd)
- mniejsza temperatura ze względu na mniejszy pobór prądu

PS
Można liczyć na jakąś większą rozpiskę w sprawie tego pliku esp_init_defaults.bin gdzie ta konkretna wartość jest i na jaką można ją zmienić bo niby coś tam pisze że 0~127 byte ale średnio rozumuję ;)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To będzie musiało być wprowadzone ze względu na przepisy. Tzn w różnych krajach są dozwolone różne limity mocy nadawania.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
George2002

pzygmunt wrote: Wed Jan 24, 2018 9:31 pm To będzie musiało być wprowadzone ze względu na przepisy. Tzn w różnych krajach są dozwolone różne limity mocy nadawania.

Ohhh ale super :) czyli kiedyś jakoś cośtam można liczyć że wejdzie tak jak opisywałem - i będzie właśnie tam w dodawaniu przez stronkę tak :) ?
George2002

Tak z ciekawości - jakieś ruchy w temacie wystąpiły czy dalej trzeba samemu kombinować 😊?

Return to “Ogólna dyskusja”