Witam,
pamiętam, że ktoś kiedyś na formum pisał o tym, pomysł nawet się spodobał ale zdaje się, że nie było takiej kompilacji. Chodzi o odwóconą logikę diody dotyku, która będzie włączona kiedy sam sonoff jest w pozycji OFF. Moim zdaniem ma to większy sens kiedy przycisk będzie podświetlony jak jet ciemno w pomieszczeniu. Z góry dziękuję za pomoc.
Sonoff Touch z odwóconą logiką diody dotyku
-
wojtas567
Zależy który touch? stare nie miały podświetlenia przycisku tylko oddzielną ikonkę jako wifi, ale najnowszy soft pozwala na włączenie / wyłączenie tej diody
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
szabel99
Chodzi o najnowszy, pojedynczy. Wgrałem soft od @Zybi, działa super ale właśnie chciałbym zmienić logikę podświetlenia przycisku. Najnowsze sonoffy mają 2 diody, jedna od WiFi, druga od dotyku. Generalnie w sobotę zainstalowałem i testowałem pod kątem łączności z wifi, "wstawaniu" po odłączeniu zasilania ponieważ sporo było narzekań na forum. Prawdopodobnie poprawili coś w konstrukcji ponieważ po wyłączeniu zasilania wstaje momentalnie, jak nie ma połączenia z wifi można nim normalnie sterować poprzez przycisk. Po pozytywnych testach zdecydowałem się na zakup kilku sztuk podwójnych sonoff touch, jeżeli będą działać tak jak pojedynczy myślę, że będzie ok....oczywiście jeżeli ktoś podeśle mi soft, o który proszę
Piszesz, że jest soft pozwalający włączyć lub wyłączyć diodę ale to chyba nie do końca to o co mi chodzi. Ona co prawda ma być włączona ale przy wyłączonym przekaźniku, pozycja OFF i gasnąć kiedy przekaźnik będzie w pozycji ON.
-
wojtas567
W nowych sonofach są dwie diody tak jak piszesz niebieska i czerwona przynajmniej ja tak mam
niebieska odpowiada za wifi i świeci jak włącznik jest wyłączony i tą diodę można wyłączyć.
po zapaleniu światła niebieska gaśnie a zapala się czerwona i tej nikt na razie nie ruszał żeby wyłączyć
niebieska odpowiada za wifi i świeci jak włącznik jest wyłączony i tą diodę można wyłączyć.
po zapaleniu światła niebieska gaśnie a zapala się czerwona i tej nikt na razie nie ruszał żeby wyłączyć
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
szabel99
ja mam dwie niebieskie. Dioda od wifi mruga kiedy nie jest połączona z siecią, pali się na stałe kiedy ma połączenie z siecią. No i niebieska od dotyku, która w momencie włączenia podświetla dotyk dokładnie tak jak na tym filmie poniżej.
https://www.youtube.com/watch?v=JdeZ7tMgeNw
Liczę na to, że jednak ktoś ruszy diodę, o którą mi chodzi
Zakładam, że chodzi o zmianę jednej komendy w kompilacji softu. Jeżeli będzie potrzebne info, do którego portu jest podłączona mogę wydłubać sonoffa ze ściany i sprawdzić.
Pozdrawiam
Andrzej
https://www.youtube.com/watch?v=JdeZ7tMgeNw
Liczę na to, że jednak ktoś ruszy diodę, o którą mi chodzi
Pozdrawiam
Andrzej
-
wojtas567
Z tego co wiem to tak się nie da, bo ta dioda jest podłączona równolegle z przekaźnikiemszabel99 wrote: Mon Jan 29, 2018 12:29 pm Zakładam, że chodzi o zmianę jednej komendy w kompilacji softu.
więc wchodzi tylko przecięcie konkretnej ścieżki od od tej led.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
szabel99
Dziękuję za odpowiedź. Nie pocieszyłeś mnie tą informacją
Ja przyjadą do mnie kolejne moduły przed zamontowaniem obadam temat, jeżeli będzie jakaś nadzieja to dam znać.
Pozdrawiam
Andrzej
Pozdrawiam
Andrzej
-
Lucas
To ciekawe, nie wiedziałem, bo posiadam pojedynczego toucha niedługo po tym, jak pojawiły się w sprzedaży i tam są dwie diody. Jedna pod przyciskiem i druga od wifi. Też wolałbym, żeby świeciła odwrotnie. Myślę, że gdyby można było nią sterować, to @Zybi by to przewidział w swoim sofcie. Można sterować tylko diodą od wifi.wojtas567 wrote: Sun Jan 28, 2018 2:13 pm Zależy który touch? stare nie miały podświetlenia przycisku tylko oddzielną ikonkę jako wifi, ale najnowszy soft pozwala na włączenie / wyłączenie tej diody