openHAB czy SUPLA?

sebek991

Cześć, nazywam się Sebastian i od kilku miesięcy pracuję nad w miarę stabilnym projektem inteligentnego domu sterowanego przez internet. Na początku było arduino i ethernet shield więc po pooglądaniu poradników miała stronę korzystającą z AJAX i tak to się powoli żyło na tej naszej wsi, potem jednak brak znajomość języków webowych dał o sobie znać i jednak ograniczone możliwości takiego połączenia. Tak więc zakupiłem malinę 3 i znalazłem dobre wprowadzenie do platformy openHAB, ze względu na to, że nie mam kontaktu z elektroniką poza domem (technikum teleinformatyka), tak więc pracę posuwały się powoli a moja wiedza z poziomu zerowego podniosła minimalny. Potem na portalu ze śmiesznymi obrazkami natrafiłem na projekt SUPLA, i teraz zacząłem zastanawiać się czy jest sens się przesiadać z openHAB-a który na dzień dzisiejszy ma sporo funkcji lecz jest zdominowany przez Niemców. Dodam, że w przypadku openHAB-a komunikowałem się tylko z arduino przy pomocy MQTT. Czy uważacie, że jest sens "przesiadać" się na SUPLE, czy projekt będzie rozwijany i czy jest to dobra alternatywa dla stabilnego systemu w miarę hermetycznego który będzie można montować nie tylko prywatnie? Pozdrawiam.
nowy1

Na dziś supla jest bardzo prosta włącz/wyłącz,

nie ma pełnego wsparcia na IOS raczej można ja traktować jako wyłącznik
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Podłącz, przetestuj, oceń.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Enc

Ciężko porównywać Suplę i OH - to systemy, których założenia są zupełnie inne. Supla skupia się na swoim sprzęcie, oprogramowanym swoim firmwarem + swoja centrala. OpenHab nie chce być zależny od sprzętu - skupia się na zbudowaniu centrali kontrolera, która będzie mogła sterować dowolnym sprzętem byle mieć do niego binding - lista kompatybilności jest imponująca. Komponenty Supli mogły by być np. podpięte do OH gdyby powstał binding.
zgred

Enc wrote:Komponenty Supli mogły by być np. podpięte do OH gdyby powstał binding.
I właśnie taką myśl jakiś czas temu miałem zamiar wrzucić do działu pomysły ... jakiś czas temu zauważyłem openhab i bardzo mi się to spodobało,
będę miał w domu kilka technologii i to może wszystko ładnie pospinać. Dobrze by było jakby pojawił się binding :)
Booster

Jeśli była by opcja połączenia to supr sprawa! też już mam openhab i dużo urządzeń spiętych np mi-light gdzie w supla nie jest wspierane :( zaś z Sonoff z softem do czujnika i połączenie z Openhab ;) daje dużo możliwości. Będę obserwował temat :)
magx2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Napisałem już binding do open Haba który korzysta z Supla API więc da się to już połączyć.

Dodatkowo może że miesiąc dwa uda mi się napisać w pełni funkcjonalny binding który będzie natywnym serwerem Supli.
Supla ❤️ Open HAB - https://github.com/magx2/openhab-supla
Misiu

@magx2 chciałem dopytać o postęp prac nad bindingiem.
Mam u siebie OpenHab'a i chciałbym podłączyć SRW-01. Idealnie gdybym mógł pominąć API SUPLA i komunikować się bezpośrednio (np MQTT).

Binding nie wymagający serwera supla byłby idealny :)

Return to “Ogólna dyskusja”