Supla Scripts - odczyt stanu rolety
-
Pytanie jak w temacie - czy za pomocą scen Supla Scripts można odczytać aktualny stano rolety? Nie chodzi mi przy tym o dokładny stan rolety niezamkniętej w pełni. Wystarczyłoby "roleta zamknięta"/"roleta niezamknięta"
-
Możesz taką informację przez API pobrać.
-
W takim razie pytanie do @fracz:
Czy jest/będzie możliwy odczyt stanu rolety w Supla Scripts (np. w scenie lub warunku powiadomienia)?
Czy jest/będzie możliwy odczyt stanu rolety w Supla Scripts (np. w scenie lub warunku powiadomienia)?
-
Nie wiem. Jeszcze. Nie mam rolet
Na pewno % obecnie w API nie ma.
Chodzi Ci o kokpit?
Jak wypchamy nowego clouda to zobaczę.

Chodzi Ci o kokpit?
-
% nie jest mi potrzebny, przynajmniej na raziefracz wrote: Thu Apr 05, 2018 8:02 am Nie wiem. Jeszcze. Nie mam roletNa pewno % obecnie w API nie ma.
Chodzi Ci o kokpit?

Myślę o powiadomieniach przez Scripts + Automate (np. po godzinach pracy biura powinna być zamknięta, więc chciałbym powiadomienie, że jednak nie jest) oraz o scenie, która zwraca stan rolety zamknięta/otwarta (np. do podpięcia pod HTTP Shortcut na pulpicie komórki.
-
To jak będzie? Da się coś ruszyć w tym temacie?
-
Sprawdziłem.
Jesli masz czujnik rolety (kanał z funkcją OPENINGSENSOR_ROLLERSHUTTER) to da się sprawdzić stan rolety i w skryptach powinno to działać.
Jeśli masz tylko kontroler rolety bez czujnika (kanał z funkcją CONTROLLINGTHEROLLERSHUTTER) to obecnie nie da się sprawdzić jego stanu bo API nie oferuje takiej informacji. W tym przypadku obserwuj zadanie: https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/167
@pzygmunt, czy serwer oferuje odczytanie tego stanu już OOTB? Jeśli tak, mogę to dopisać na najbliższe wydanie.
Jesli masz czujnik rolety (kanał z funkcją OPENINGSENSOR_ROLLERSHUTTER) to da się sprawdzić stan rolety i w skryptach powinno to działać.
Jeśli masz tylko kontroler rolety bez czujnika (kanał z funkcją CONTROLLINGTHEROLLERSHUTTER) to obecnie nie da się sprawdzić jego stanu bo API nie oferuje takiej informacji. W tym przypadku obserwuj zadanie: https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/167
@pzygmunt, czy serwer oferuje odczytanie tego stanu już OOTB? Jeśli tak, mogę to dopisać na najbliższe wydanie.
-
Czujnika rolety niestety nie ma, ale z wypowiedzi:
zrozumiałem, że API i tak udostępnia informację o stanie rolety. Przecież sam cloud na podstawie ostatnio wykonanej operacji wie, czy roleta otwarta, czy zamknięta, bo pokazuje poprawnie w aplikacji mobilnej.