Soft do rolet

kambuj1

Witam
Wgrałem soft orginalny do rolet 2.6 do nodemcu v3.
Po dłuższym testowaniu wszystko jest dobrze. Tylko chciałam dopytać czy tak ma być mianowicie jak załącze rolete na ścianie przyciskiem to nie mogę jej zatrzymac w połowie przyciskiem tylko idzie do końca czasami jak naciskam naprzemiennie przyciski to się zatrzyma. A druga sprawa to po naciśnięciu przycisku roleta idzie do końca, krańcówka rozlancza prąd a przekaźnik cały czas jest zwarty trzeba w apce nacisnąć stop to się rozłączy. Czy to jest normalne działanie tego softu???
pzygmunt

Coś masz nie tak z tymi przyciskami.
Naciśnięcie i zwolnienie przycisku startuje roletę. Kolejne naciśnięcie zatrzymuje.
Jak masz ustawione w cloudzie czasy to po 110% czasu przekaźniki powinny się rozłączyć.
kambuj1

W cloudzie mam ustawione po 33 sekundy czekam nawet 1 min i nic. A jak nacisnę przycisk i puszczę to roleta idzie jak nacisnę drugi raz to roleta staje na chwilę kiedy jest wciśnięty przycisk (chwilowy) a jak go puszcze to idzie dalej. Jeszcze kwestia termometru pod jaki gpio podlaczyc bo w opisie jest tylko sensor?
pzygmunt

Nie ma tam obsługi termometru. Sensor jest Ci niepotrzebny.
Generalnie przekaźniki powinny się zwalniać.
kambuj1

Czemu w cloudzie mam możliwość włączenia czujnika i termometru ?
Espablo

Masz na przyciskach pull-up? Roleta powinna chodzić w momencie naciśnięcia przycisku. Jak zwolnisz przycisk to roleta staje.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
kambuj1

Mam pullup na przyciskach. Pzygmunt pisał że jest podtrzymanie a drugie naciśnięcie zatrzymuje rolete.
Sibikk

Temat odpowiedni więc się podepnę, czy któryś z forumowych Masterów od softów podejmie się tematu obsługi dwóch rolet na jednym module :?: Dla mnie Idealnie było by dla wemosa d1mini, z racji rozmiarów.
Swoją drogą @pzygmunt czy jest gdzieś ujęta na route mapie aktualizacja dla supla-dev na rpi?
Image
Espablo

kambuj1 wrote: Fri Mar 30, 2018 10:04 pmPzygmunt pisał że jest podtrzymanie a drugie naciśnięcie zatrzymuje rolete.
Z tego co widzę w kodzie to obsługiwany jest tylko typ INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE_RS. Wg nazwy powinien sterować impulsem ale działa on właśnie tak jak opisałem wczesniej.
Nie znalazłem w kodzie INPUT_TYPE_BTN_BISTABLE_RS zdefiniowanego tutaj
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _esp.h#L78
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
pzygmunt

Sibikk wrote: Fri Mar 30, 2018 11:16 pm Temat odpowiedni więc się podepnę, czy któryś z forumowych Masterów od softów podejmie się tematu obsługi dwóch rolet na jednym module :?: Dla mnie Idealnie było by dla wemosa d1mini, z racji rozmiarów.
Swoją drogą @pzygmunt czy jest gdzieś ujęta na route mapie aktualizacja dla supla-dev na rpi?
supla-dev na rpi w tym temacie póki co traktowana jest trochę po macoszemu. Nie ma tendencji stosowania rbpi jako urządzenia wykonawczeko. Raczej używane jest obecnie jako serwer.

Return to “Pomoc”