Raspberry Pi + moduł przekaźnikowy

rrk

Na majsterkowo.pl znalazłem fajny projekt z Raspberry Pi który steruje 4 przekaźnikami
https://majsterkowo.pl/otworz-brame-fur ... pberry-pi/

moim zdaniem mało opłacalny interes gdyż można w to miejsce zakupić Sonoff'a 4 kanałowego:
Screenshot_9.png

Opłacalne by to było gdyby można było zastosować do Raspberry Pi jeden z poniższych modułów przekaźnikowych:
Screenshot_8.png
Screenshot_7.png

Czy jest taka możliwość ?
Czy może lepiej zastosować 8 szt sonoffa zamiast np.: Raspbery Pi + moduł 8 przekaźnikowy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
slawek

Oczywiście jest taka możliwość, korzystam z takich rozwiązań, tylko pamiętaj, że akurat te przekaźniki z foto są sterowane stanem niskim, więc zależnie od potrzeb musisz odwrócić sygnał tranzystorem, albo wykorzystać styki NC.
Najtańsza opcja - raspberry pi zero.
Moim zdaniem rozwiązanie o wiele stabilniejsze niż Sonoff4ch
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Sibikk

Też używam RPI do sterowania, jedno w rozdzielni do oświetlenia itd i jedno RPI0W do sterowania zaworami, jednak jak napisał @pzygmunt supla dev na rpi jest jak na razie traktowana po macoszemu, nie ma procentowego otwierania rolet itd.
Całość działa stabilnie i praktycznie bezobsługowy, jedyne z czym teraz staram się uporać to zakłócenia od przekaźników i styczników na 230v, pomimo że sygnały mam odseparowane optoizolacją rpi wyłapuje impulsy i na chwile po załączeniu/ wyłączeniu jednego obwodu sygnalizuje załączenie innych do kolejnego odświeżenia. Mam juz zamówione kondensatorki i będę eksperymentował
Tak jak napisał Sławek albo odwrócisz logikę poprzez tranzystor albo układ uln2803ap albo zakupisz moduł z możliwością wyboru poprzez zworkę.
RPI ma ta zaletę że zmianę typu kanału dokonujesz przez zmianę w pliku poprzez ssh, Więc raz na kolanie stawiasz system i spokój.
Image
dudu

A może zastosować płytki z przekaźnikami SSR? Po wpisaniu na Aliexpress "ssr relay arduino" trochę tego wyskakuje. Nie powinno wtedy być zakłóceń.
shimano73

Przekaźniki SSR nie rozłączają całkowicie , i przy sterowaniu urządzeń pod 230V może to być skrajnie niebezpieczne.
Takie przekaźniki najlepiej się sprawują w układach regulacji np temperatury - do sterowania grzałką
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
rrk

Panowie Sibikk i Slawek z jakich modułów/przekaźników korzystacie ?
wykorzystać styki NC czyli rozumiem że przekaźnik cały czas musiał by być pod zasilaniem i gdyby nie było zasilania to dopiero załączy mi np lampę.

Znalazłem jeszcze takie płytki:
Screenshot_11.png
ale cena troszkę przesada 8 przekaźników 49$ 16 - 79$
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
dudu

Shimano73 ale to oznacza że nie da się ich używać do sterowania oświetleniem?
slawek

rrk wrote: Wed Apr 04, 2018 12:44 pm Panowie Sibikk i Slawek z jakich modułów/przekaźników korzystacie ?
wykorzystać styki NC czyli rozumiem że przekaźnik cały czas musiał by być pod zasilaniem i gdyby nie było zasilania to dopiero załączy mi np lampę.

Znalazłem jeszcze takie płytki:
Screenshot_11.png

ale cena troszkę przesada 8 przekaźników 49$ 16 - 79$
Ja używam czegoś takiego... oczywiście są też inne ilości kanałów, chodzi o możliwość przełączania wejść zworką
http://allegro.pl/modul-przekaznikow-2- ... 68518.html
https://www.aliexpress.com/item/1pcs-4- ... 0.0.v6pcP3
https://www.aliexpress.com/item/8-chann ... 0.0.d8KAUC
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
shimano73

dudu wrote: Wed Apr 04, 2018 7:03 pm Shimano73 ale to oznacza że nie da się ich używać do sterowania oświetleniem?
Tego nie napisałem ze nie można , ale moze się zdarzyć ze żarówka energooszczędna lub ledowa będzie się żarzyć lub migać przy wyłączonym przekazniku . Zdażyły mi się również kłopoty z sterowaniem obciążeniem czysto indukcyjnym - cewka zaworu , problem polegał na tym ze przy dużych częstotliwościach przekaźnik się nie wyłączał
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Sibikk

Mam dokładnie te same przekaźniki ze zworka do zmiany sposobu wysterowania. Ja używam ich tylko jako elementy sterujące przekaźnikami bistabilnymi.
Image

Return to “Gotowy sprzęt”