Problem z podłączeniem SRW-01

Sterownik rolet
Adam L.

Witam,
Posiadam 15 sterowników Supla SRW-01 i router Huawei B683. Po zakupie próbowałem podłączyć sterowniki przy pomocy jeszcze słabszego routera przenośnego i udało mi się spiąć 12 sztuk. Okazało się niestety, że nie było możliwości wpięcia innych urządzeń do wifi (telefon, laptop itd.), a sterowniki były wykrywane wybiórczo.
Po rozmowie z Zamelem postanowiłem kupić router, który obsłuży więcej urządzeń. Niestety z Huawei B683 udało mi się skonfigurować 5 sterowników, a i tak nie jestem w stanie sterować nimi z aplikacji, bo są nieaktywne. Telefon, laptop itd. również nie mogą połączyć się z siecią (nawet gdy podpięty jest tylko jeden sterownik).
Po odłączeniu sterowników wszystko działa jak należy.
Na chwilę obecną nie jestem w stanie rezygnować z routera gsm więc potrzebuję pomocy aby to jakoś ogarnąć :)
Duch__

Rozumiem że twój dostawca idzie przez gsm-a? Jak z łącznością i działaniem internetu? Jaki ping do serwera supla lub google? Router zainstalowany jest centralnie w domu, że każdy moduł ma podobny zasięg? Czytałem żeby nie instalować modułów bliżej niż 15 cm od siebie, oraz żeby nie owijać ich kablami zasilającymi w puszce.
pzygmunt

Hej. Jest to dość dziwna sytuacja. Możesz spróbować podłączyć SRW-01 pojedynczo ? Tak aby w tym samym czasie pracował maksymalnie jeden i wtedy sprawdzać czy pozostałe urządzenia jak smartfony działają poprawnie ?

Możesz też spróbować zmienić kanał WiFi na inny (ustaw go na sztywno).
Generalnie jak chcesz mieć dobre WiFi to polecam sprzęt Ubiquiti (podłączasz to do routera który już masz i wydzielasz dwie osobne sieci. Jedną na SUPLĘ, a drugą dla pozostałego sprzętu).
Adam L.

Co do działania internetu, to nie było żadnego problemu. Router jest w centralnym miejscu domu i minimum 3 kreski zasięgu są przy każdym ze sterowników. Co do pingów to sprawdzę.
@pzygmunt z jednym nie próbowałem..podpiąłem 2 i nie było możliwości podpięcia żadnego urządzenia do wifi. Dziwne jest to, że mimo skonfigurowania tych 2 sztuk były niewidoczne w aplikacji i na liście urządzeń w ustawieniach routera.
pzygmunt

To może w ogóle się nie połączyły ?
Adam L.

Dioda sugeruje, że jednak się połączyły. W aplikacji są widoczne ale niedostępne.
pzygmunt

Rozumiem, że świeci światłem ciągłym. Pytanie czy cały czas, czy od czasu do czasu mignie ?
Może tak być, że z jakiegoś powodu rwie połączenie. Łączy się i traci połączenie. Efekt jest taki, że co ~minutę ponownie zaczyna migać.

Return to “ZAMEL SRW-01”