Brama

Dunay

Suplaki,

Stoję przed przymusem wymiany bramy wjazdowej. czy możecie mi polecić sprawdzone przez Was napędy, rozwiązania. Zależy mi na kilku rzeczach:
- funkcja furtki,
- oprócz apki, otwieranie również z pilota,
- nie chcę się bawić w Sonoffy, chcę gotowe rozwiązanie (czy Nice będzie działać z Suplą i czy spełni powyższe wymagania?)

Wiem, że sam napęd to kwestia kilku zmiennych (waga bramy, ilość cykli w ciągu doby itp).
pzygmunt

Nice posiada te funkcje przy czym Supla nie wspiera funkcji furtki w bramach wjazdowych.
Dunay

pzygmunt wrote: Sat Apr 21, 2018 8:22 am Nice posiada te funkcje przy czym Supla nie wspiera funkcji furtki w bramach wjazdowych.
A jest w planach funkcja furtki? Jest możliwe to do wykonania?
pzygmunt

W sumie to można to teraz zrealizować drugim kanałem (np moduł Nice-a) w trybie furtki pod warunkiem, że centrala sterująca posiada wejście uchylające jedno skrzydło w trybie furtki i drugie wejście działające w trybie krok po kroku.

Podsumowując... samo sterowanie teoretycznie jest do osiągnięcia (masz wtedy dwie ikonki - brama i furtka). Jedyny "problem" to sygnalizowanie tego w aplikacji tzn jest teraz coś takiego stan pośredni i wtedy aplikacja pokazuje, że brama jest otwarta do połowy ale w praktyce tego nie sprawdzałem.... Można też podłączyć czujnik pod kanał furtki ale to też zależy od centrali.

Na jednym kanale nie do zrobienia. Przy użyciu 2 kanałów sterujących i 2 wejść (czujniki) temat byłby do osiągnięcia.
tgaweda

pzygmunt wrote: Sat Apr 21, 2018 8:22 am Nice posiada te funkcje przy czym Supla nie wspiera funkcji furtki w bramach wjazdowych.
Supla nie, ale skrypty @fracz viewtopic.php?f=24&t=2359 już tak :D
Ja u siebie (wiekowy Nice Robo 300) realizuję funkcię "Furtka" przez podanie na złącze "krok po kroku" polecenia Otwórz/Zamknij i powtórzenie tego samego po 5 sekundach - brama otwiera się i po 5 sekundach zatrzymuje się.

Boli mnie jeszcze tylko brak możliwości sprawdzenia na podstawie czujnika otwarcia czy brama jest otwarta przed wykonaniem akcji Otwórz/Zamknij. Na szczęście jest API i jak na razie mogę takie coś zrobić na swoim localhost :D

Return to “Pomoc”