Włącznik czasowy

LucasFox

Cześć! Orientuje się ktoś może, czy idzie zrobić na Raspberry Pi 3 włącznik który zewrze przekaźnik na określony czas po włączeniu go przyciskiem w aplikacji? Jak to zrobić? Nie widzę takiej opcji. :(
pzygmunt

LucasFox wrote: Tue Apr 24, 2018 9:45 pm Cześć! Orientuje się ktoś może, czy idzie zrobić na Raspberry Pi 3 włącznik który zewrze przekaźnik na określony czas po włączeniu go przyciskiem w aplikacji? Jak to zrobić? Nie widzę takiej opcji. :(
Nowy cloud ma funkcje włącznika schodowego (włącznik czasowy). Kwestia dostosowania urządzeń.
Lucas

pzygmunt wrote: Wed Apr 25, 2018 7:04 am
LucasFox wrote: Tue Apr 24, 2018 9:45 pm Cześć! Orientuje się ktoś może, czy idzie zrobić na Raspberry Pi 3 włącznik który zewrze przekaźnik na określony czas po włączeniu go przyciskiem w aplikacji? Jak to zrobić? Nie widzę takiej opcji. :(
Nowy cloud ma funkcje włącznika schodowego (włącznik czasowy). Kwestia dostosowania urządzeń.
Możesz coś więcej? Czy w becie też ta opcja jest dostępna? Patrzyłem, ale nie mogłem znaleźć.
pzygmunt

Urządzenie musi się zgłosić jako włącznik czasowy.
Muszę jeszcze przygotować jakiś demo firmware.
Lucas

pzygmunt wrote: Wed Apr 25, 2018 7:36 am Urządzenie musi się zgłosić jako włącznik czasowy.
Czyli będzie potrzeba zmiany firmware w urządzeniu. Myślałem, że dla dowolnego kanału będzie można ustawić wyłączenie po zadanym czasie.
pzygmunt

Lucas wrote: Wed Apr 25, 2018 7:44 am
pzygmunt wrote: Wed Apr 25, 2018 7:36 am Urządzenie musi się zgłosić jako włącznik czasowy.
Czyli będzie potrzeba zmiany firmware w urządzeniu. Myślałem, że dla dowolnego kanału będzie można ustawić wyłączenie po zadanym czasie.
Urządzenie musi samodzielnie pilnować czasu. Nawet jak straci internet lub się zrestartuje. Stąd wymóg aktualizacji.
michael

pzygmunt wrote: Wed Apr 25, 2018 8:07 am
Lucas wrote: Wed Apr 25, 2018 7:44 am
Urządzenie musi samodzielnie pilnować czasu. Nawet jak straci internet lub się zrestartuje. Stąd wymóg aktualizacji.
Ma to sens, ale widzę takie rozwiązanie jako opcja w już istniejącym firmware, tj. żeby z poziomu strony konfiguracyjnej modułu można było ustalić w jakim trybie pracuje: włącz/wyłącz czy wyłącznik czasowy. Co o tym myślisz?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pzygmunt

Firmware musi zgłosić, że potrafi realizować w 100% jakąś funkcję lub nie.
wojtas567

To może taką opcję uwzględnić w sofcie do każdego modułu i jeżeli są harmonogramy czy termostaty to te ustawienia zapisywane by były w pamięci i zanik sieci nie będzie już problemem, że coś się nie włączyło lub wyłączyło o czasie.
Pozdrawiam
Wojtek
Lucas

wojtas567 wrote: Wed Apr 25, 2018 9:39 am To może taką opcję uwzględnić w sofcie do każdego modułu i jeżeli są harmonogramy czy termostaty to te ustawienia zapisywane by były w pamięci i zanik sieci nie będzie już problemem, że coś się nie włączyło lub wyłączyło o czasie.
To by było dobre. Ale fajnie jakby też dało się czasowo wyłączyć funkcję wyłącznika czasowego. Np. mam ustawiony wyłącznik czasowy na klatce schodowej lub przedpokoju, ale robię coś dłużej i potrzebuję światła na więcej czasu, coś jak pisałem tutaj viewtopic.php?f=9&t=2371&hilit=schodowy

Albo jakby np. wciśnięcie fizycznego przycisku lub w aplikacji X razy powodowały załączenie na X x domyślny czas.

Return to “Pomoc”