Przedstawiam własną kompilację softu do modułu DIY v3 inCan by @Espablo.
Na początek firmware SOCKET & TIMER w wersji UNI-PRO (w opracowaniu kolejne kompilacje).
Możliwości/funkcjonalność softu chyba udało mi się opisać na poniższym załączniku, ale jakby było coś niejasnego to dopowiem.
Obecnie jedynie wyjaśnię, że kanał TIMER, jako czasowo załączany możemy załączyć z przycisku BUTTON2 oraz ze smartfona - ikonką drzwi (o zgrozo). Ten sam kanał TIMER w przypadku sterowania ze smartfona jako kanał "1" możemy również używać jako zwykły kanał SOCKET, czyli włącz-wyłącz. Ponadto ze smartfona możemy wyłączyć załączony kanał TIMER przed upływem zaprogramowanego czasu.
.
Z-Can SOCKET & TIMER - alternatywne firmware do modułu DIY v3 inCan
-
Zybi
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
To jest dokładnie ten sam problem co kiedyś już opisywałem na forum, oraz wielu innych użytkowników. Nie można sterować poprzez podanie impulsu wg. administratorów systemu. A jest wiele funkcjonalności i urządzeń ktore są włączane właśnie poprzez podanie impulsu. Z chęcią bym np. włączał zdalnie PC w domu by się z nim połączyć i nie potrzebuje informacji zwrotnej czy PC działa czy nie. Sprawdził bym sobie to w inny sposób np. TEAMViewer-em.Zybi wrote:możemy załączyć z przycisku BUTTON2 oraz ze smartfona - ikonką drzwi (o zgrozo).
-
wojtas567
Tak na marginesie to wystarczająca na dzień dzisiejszy jest ikonka włącznika ON/OFF, tak jak jest włącznik dzwonkowy mechaniczny a zastosowanie ma o wiele większe - chociaż tyle.
Z domofonu też nie mam informacji zwrotnej a korzystam z niego, no ale tam ikonka pasuje
.
Z domofonu też nie mam informacji zwrotnej a korzystam z niego, no ale tam ikonka pasuje
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Zybi
W moim przypadku nie mogę skorzystać z ikonki ON/OFF ponieważ potrzebuję wygenerować tylko krótki impuls wyzwalający, a taki dostępny jest w kanale GATE lecz z ikonkami nieprzystającymi do zastosowania.wojtas567 wrote: Mon Apr 30, 2018 7:25 am Tak na marginesie to wystarczająca na dzień dzisiejszy jest ikonka włącznika ON/OFF, tak jak jest włącznik dzwonkowy mechaniczny a zastosowanie ma o wiele większe - chociaż tyle.
Z domofonu też nie mam informacji zwrotnej a korzystam z niego, no ale tam ikonka pasuje.
-
wojtas567
dlatego właśnie napisałem żeby podpiąć tą ikonkę do GATE.Zybi wrote: Mon Apr 30, 2018 8:52 am W moim przypadku nie mogę skorzystać z ikonki ON/OFF ponieważ potrzebuję wygenerować tylko krótki impuls wyzwalający, a taki dostępny jest w kanale GATE lecz z ikonkami nieprzystającymi do zastosowania.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Zybi
Dla mnie to wystarczyłby chociażby pusty kwadracik/kółko/trójkąt, czyli coś niczego nie sugerującego, a resztę można załatwić opisem pod ikoną. Z żadną funkcją taka ikona by się nie gryzła, a spełniłaby się w wielu projektach.
Może przed wydaniem nowego Cloud-a warto by to uwzględnić.
-
Lucas
I to jest właśnie to, co poruszałem wielokrotnie, m.in. w wątku o alternatywnych ikonach. Skoro nie może być dodatkowego kanału typu impulsowego (z czasem trwania impulsu ustawianym z clouda) nie kojarzącego się z bramą/furtką/etc, to niech będzie chociaż możliwość wyboru innej ikony przy kanale typu gate. Jak wspomniał @Zybi to naprawdę jest potrzebne.Zybi wrote: Mon Apr 30, 2018 9:27 am Dla mnie to wystarczyłby chociażby pusty kwadracik/kółko/trójkąt, czyli coś niczego nie sugerującego, a resztę można załatwić opisem pod ikoną. Z żadną funkcją taka ikona by się nie gryzła, a spełniłaby się w wielu projektach.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Wyłącznik schodowy będzie miał te funkcje. W przyszłym tygodniu udostępnię przykład na Arduino.Lucas wrote: Wed May 02, 2018 11:10 amI to jest właśnie to, co poruszałem wielokrotnie, m.in. w wątku o alternatywnych ikonach. Skoro nie może być dodatkowego kanału typu impulsowego (z czasem trwania impulsu ustawianym z clouda) nie kojarzącego się z bramą/furtką/etc, to niech będzie chociaż możliwość wyboru innej ikony przy kanale typu gate. Jak wspomniał @Zybi to naprawdę jest potrzebne.Zybi wrote: Mon Apr 30, 2018 9:27 am Dla mnie to wystarczyłby chociażby pusty kwadracik/kółko/trójkąt, czyli coś niczego nie sugerującego, a resztę można załatwić opisem pod ikoną. Z żadną funkcją taka ikona by się nie gryzła, a spełniłaby się w wielu projektach.
SUPLA.... Nareszcie w domu.