termostat jeszcze raz :)

flowerek

Coś chyba mam problem, żeby zrozumieć działanie termostatu ze skryptów kolegi @fracz

Stan jest taki, że mam do Sonoffa duala podłaczony termometr oraz na 2 wyjściach 2 żarówki (UV i grzejna) w terrarium
Zrobiłem nowy termostat gdzie jako czujnik ustawiłem termometr a jako urzadzenie grzejące żarówkę grzejącą.
Zdefiniowałem profil o nazwie terrarium ogrzewanie z zakresem temperatur 28-30,9 stopnia który ma działać codziennie pomiędzy godziną 7.00-20.00

generalnie działa prawidłowo tj. poniżej temp 28 stopni włącza żarówkę, powyżej 30,9 stopni gasi.
ale działa cały czas tzn. jest teraz godzina 20.47 a on nadal grzeje - nie działa przedział czasowy 7.00-20.00

co robię źle?
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

W stopce harmonogramu na dole jest wyświetlona następna data zmiany profilu - czy wyświetla się poprawnie tak jak oczekujesz, tj. w dzień jest to 20:00? I mija ta godzina i profil się nie zmienia?
flowerek

no niestety nie.
zrobiłem jeszcze raz od nowa termostat (teraz tj. o godzinie 21.35)
ustawiłem zakres temperatur i godziny pracy 7-20
w stopce nastepna automatyczna zmiana profilu pokazuje się na dzisiaj godzina 22.00 (nie wiem skąd ta godzina)
jednocześnie kanał grzewczy włączył sie ponieważ aktualnie temperatura jest poniżej zakresu (choć jest już po godz.20 wiec nie powinno sie grzać)
wyłączyłem manualnie termostat na 15 minut i zmienilem w stopce automatyczną zmiane profilu na jutro na godz. 7.00 (początek okresu ogrzewania)
dobrze zrobiłem?
zobaczę rano o 7.00 co się zadzieje
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

2 godziny różnicy - strzelałbym, że masz złą strefę czasową w ustawieniach konta albo na urządzeniu, z którego korzystasz. Zobacz co masz ustawione i sprawdź na innym urządzeniu / przeglądarce. Godzina w stopce powinna zgadzać się z tym co ustalisz w profilu, bez manualnego zmieniania.
flowerek

na koncie supla.org mam ustawione
Strefa czasowa Europe/Warsaw (UTC+2) 21:19 - czyli się zgadza

na koncie supla.fracz.com nie miałem ustawionej żadnej strefy czasowej

ustawiłem prawidłową i zrobiłem termostat jeszcze raz od nowa
teraz w stopce pokazuje już prawidłowo.

myśle, że to rozwiąże problem - dzięki za pomoc !!!

ps. no nie wpadłbym na to...zmyliło mnie to ze inne harmonogramy ustawione na supla.org działają prawidłowo tzn. o właściwych godzinach.
jakoś nie zajrzałem do ustawień profilu na supla.fracz.com, myślałem ze wszystkie ustawienia i dane urzadzeń zaciągają się z supla.org

Return to “Pomoc”