Witam
Mam problem z 2 sonofami sterującymi wentylatorami kanałowymi
W jednym mam soft sonoff_sensor_DHT22_NO_v2.0_p5.rar, a w drugim to samo tylko na DHT11
Pierwszy sonoff sterował wentylatorem w kuchni kilka dni sam i nie było problemu. Później dołożyłem drugi sonoff sterujący wentylatorem w łazience z czujnikiem dht22. Praktycznie od razu gubił sie odczyt temp i wilgotności w lazience. Zauważyłem tez ze dht 11 w kuchni tez jak by przestał działac prawidłowo - odczyt wilgotności jest ok, ale temp sie zatrzymał na 27,4 i tak cały czas pokazuje. Kable do czujników sa zrobione ze skrętki lan i maja długość ok1,5 m i 5 m . Rezystory podciągające dałem 4,7kom. Sterowanie wentylatorami działa prawidłowo.
Co może być przyczyna niedziałanie czujników lub nieprawidłowy odczyt z dht11 i 22? Za długie kable? Zle rezystory? Czy to ze sonoffy sa umieszczone razem obok siebie w 1 puszcze?
Problem z sonoff,em i czujnikami dht11 i22
-
wojtas567
A jak jeden wyłączysz to jest ok?
Przy 5m kabla ten rezystor też może być za duży.
ESP nie lubią być blisko siebie
Przy 5m kabla ten rezystor też może być za duży.
ESP nie lubią być blisko siebie
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
Teoretycznie mogę odłączyć jeden ale nie robię tego bo składając to do kupy polutowałem kable na stale, do tego umieszczone mam to na strychu gdzie temp sięga 45st i na chwile obecna nie da rady tam wejść, siedzieć i grzebiąc w sonofach. Dlatego szukam rad zanim tam wejde do tego piekarnika żeby wiedzieć co zrobić
Ale zanim dołożyłem drugiego sonoffa to wszystko było ok, wiec myślę ze jak odepnę jednego to wrodzi sytuacja do normy.
Ale zanim dołożyłem drugiego sonoffa to wszystko było ok, wiec myślę ze jak odepnę jednego to wrodzi sytuacja do normy.
-
wojtas567
Skoro wcześniej było dobrze to możesz nie zmieniać rezystora a jak coś to 3k3, 2k2, trzeba sprawdzić na bierzaco.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
dawidd
Podmieniłem rezystory na 3,3 kom i 2,4 kom, nie wiele sie zmieniło. Zamiast sonoffa wstawiłem wemosa i tez gubi lub zawiesza odczyt na jednej wartosci.
Do jakich długości kable stosujecie do czujników DHT22 ? DHT jest na ok 5 moze 6 m kabla lan, na pojedynczych żyłach, aż mi się wierzyć nie chce ze to przez ten kabel ale sam juz nie wiem
Do jakich długości kable stosujecie do czujników DHT22 ? DHT jest na ok 5 moze 6 m kabla lan, na pojedynczych żyłach, aż mi się wierzyć nie chce ze to przez ten kabel ale sam juz nie wiem
-
wojtas567
A patrzyłeś czy działa dobrze jak podepniesz na 30cm?
może to nie wina kabli.
może to nie wina kabli.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
dawidd
Połączenie kabli w lanie po 2 tez nic nie pomogło. Wczoraj wieczorem znów nie miałem odczytu temperatury i wilgotności. Rano wstawiłem drugiego sonoffa z tym samym firmwerem co poprzedni. Do tej pory już ok 10h pracuje wszystko poprawnie. Co ciekawe, ten stery sonoff na którym zanikał odczyt, tez podłączyłem do testu z czujnikiem dht22, ale na kabelku 10 cm i od rana tez działa bez problemu.
Jednak się potwierdza ze sonoffy to tani, ale kiepski produkt - 10 razy działa a za 11 nie
Jednak się potwierdza ze sonoffy to tani, ale kiepski produkt - 10 razy działa a za 11 nie
-
dawidd
Za wcześnie się ucieszyłem. Po jednej dobie odczyt znów się zawiesił. Zostaje wymienić kabel. Może on musi być ekranowany? Albo jakiś kondensator filtrujący na wejściu w sonoffie dołożyć? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam