Cześć wszystkim
Zainstalowalem w sonoffie basicu soft oz Zibiego do kontroli bramy. Sonoffa przerobilem tez odpowiednio przecinajac i laczac sciezki zgodnie z instrukcja. Po podlaczeniu do pradu sonoff sie wlacza, nie mam zadnych problemow z jego konfiguracją tutaj niespodzianka ... mianowicie moj system rozpoznaje go jako termometr i tak widzi go zarowno w aplikacji na smartfonie jak rowniez na stronie internetowej.
Po wejsciu w szczegoly lokalizacji i wejsciu na konkretne urzadzenie widze 3 kwadraty:
Pierwszy od lewej jest ID5448 BRAK
Urządzenie SONOFF-gate-p5-DS18B20...
TYP: Przekaźnik
Drugi to: ID5449 Termometr
Typ: Termometr DS18B20
Trzeci to: ID5450 Brak
Typ: Czujnik (normalnie otwarty)
i wszystkie maja lokalizacje z ID oczywiscie.
Tylko termometr jest "POŁĄCZONY" a dwa pozostałe są na żółto.
ostatni soft wgrałem z tego linku: https://github.com/zchmielak/ESP8266/bl ... 2.0_p5.rar
bede wdzieczny za porade
soft od bramy widoczny w apce jako termometr
-
Wajcha
UPDATE do powyższego
Problem udało się obejść. Używając programatora najpierw wyczyściłem sonoffa na czysto i wgrałem zupełnie świeże oporogramowanie.
Następnie usunąłem stare ID z menu supli i ręcznie włączyłem opcje.
Obecnie jestem na etapie gdzie mogę otwierać i zamykać bramę, mam odczyt z czujnika temperatury ale czujnik otwarcia zamknięcia mimo, że widoczny w przeglądarce jako „włączony”, nie pojawia się w aplikacji na smartfonie i nie mam statusu.
Problem na jutro
Problem udało się obejść. Używając programatora najpierw wyczyściłem sonoffa na czysto i wgrałem zupełnie świeże oporogramowanie.
Następnie usunąłem stare ID z menu supli i ręcznie włączyłem opcje.
Obecnie jestem na etapie gdzie mogę otwierać i zamykać bramę, mam odczyt z czujnika temperatury ale czujnik otwarcia zamknięcia mimo, że widoczny w przeglądarce jako „włączony”, nie pojawia się w aplikacji na smartfonie i nie mam statusu.
Problem na jutro