Witajcie,
Mam mały problem, podłączyłem sonoff basic do latarenek typu słupek i wszystko zostało poprawnie skonfigurowane, lecz nie chce działać...mianowicie po podpięciu i odpaleniu aplikacji wciskam przycisk wyłącz i słychać kliknięcie, ale światła nie gasną. Myślę, że może coś nie tak z sonoffem, podłączam do lampy nocnej ten sam sterownik i wszystko normalnie...całe oświetlenie ma moc maksymalnie 100Watt...już zgłupiałem, czy to, że z dwóch linii(chodnik był pośrodku więc jest puszczone na dwóch liniach i dopiero przy rozdzielni połączone w jedną) może powodować taką ,,wariację".
Pozdrawiam
Sterowanie oświetleniem przy pomocy sonoff basic
-
Sibikk
Skoro z lampka dział to raczej w samej instalacji bym szukał problemu. Jak wcześniej załączałeś to oświetlenie?
-
Brucki
Manualnie, czyli wtyczka była i wpinało się, teraz wpinam wtyczkę z sonoffem i świeci się wszystko, ale właśnie jest brak reakcji, gdy z aplikacji się steruje,tylko słychać klikanie przekaźnika(włącz/wyłącz). Niestety te lampki mam na działce, będę tam w tym tygodniu to zrobię zdjęcia wszystkiego(połączeń), choć dziwne to jest, bo jeśli by to źle podłączone...czy fakt, że uziemiłem ,,lampki" może mieć jakiś wpływ?
-
Brucki
Szczerze to mi mój elektryk robił, ja tylko konfiguracyjną stroną się zajmowałem...choć jak dla laika jest to odpowiedź bardzo logicznapzygmunt wrote: Mon Aug 27, 2018 1:22 pm Może przekaźnik odcina im zero zamiast fazę, a teraz zero dostarczyłeś "uziemieniem".
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
1. Wyłącz bezpieczniki.
2. Rozbierz oprawę czy co tam masz aby dostać się do przewodów zasilających.
3. Włącz bezpieczniki (od tej pory niczego nie dotykaj)
4. Wyłącz zasilanie sonoff-em
5. Weź próbówkę i sprawdź czy masz nadal fazę przy żarówce
Jak jest faza to już masz pierwszą poprawkę do zrobienia.
Kolejna sprawa to ustalenie skąd bierze się zero i tu zacznij od odłączenia uziemienia.
Najlepiej pisz jak będziesz na miejscu to na bieżąco - w zależności od sytuacji będziemy szukać przyczyny występowania problemu.
2. Rozbierz oprawę czy co tam masz aby dostać się do przewodów zasilających.
3. Włącz bezpieczniki (od tej pory niczego nie dotykaj)
4. Wyłącz zasilanie sonoff-em
5. Weź próbówkę i sprawdź czy masz nadal fazę przy żarówce
Jak jest faza to już masz pierwszą poprawkę do zrobienia.
Kolejna sprawa to ustalenie skąd bierze się zero i tu zacznij od odłączenia uziemienia.
Najlepiej pisz jak będziesz na miejscu to na bieżąco - w zależności od sytuacji będziemy szukać przyczyny występowania problemu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Brucki
Już jestem na działce i przy skrzynce tak wygląda, dwie linie lamp są
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Brucki
Zdjęcie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Brucki
Zdjęcie
-
Brucki
Śmieszna sprawa, odłaczyłem uziemieniem i jak w aplikacji jest pozycja wyłącz to lampki świecą poświatą a jak włącz to świecą z pełną mocą...
Last edited by Brucki on Sat Sep 01, 2018 4:54 pm, edited 1 time in total.