Szukam możliwości wykorzystania sygnału z impulsatorów wbudowanych w siłownikach do bramy.
Chciałbym zastosować moduł SonOFF (Basic albo Dual R2) do sterowania brama wjazdową, siłowniki HARL 2418. Jest jakiś firmware, który mógłby zczytać sygnał z impulsatorów, i na tej podstawie pokazać jaki procent otwarcia bramy jest? W dokumentacji siłowników napisane jest "48 impulsów na cal".
Takie rozwiązanie dość dokładnie mogłoby określić % otwarcia...
SonOFF jak wykorzystać sygnał impulsatora siłowników
-
Daruś
No cóż, w sumie siłowniki to chyba najtańsze na rynku
Ale właśnie fajne są z tym, że mają te impulsatory. Przejrzałem różne softy, magicy tutaj na forum są, szacun. I tak sobie pomyślałem, że to nie może być bardzo skomplikowane, zliczanie impulsów. Rzeczywiście, pozostaje potem "tylko" kwestia prezentacji wyników w Supli.
Jest jakaś nadzieja na powstanie takiego rozwiązania?
Jest jakaś nadzieja na powstanie takiego rozwiązania?
-
Daruś
Wydawałoby się, że te siłowniki są dość powszechne. A może takie rozwiązanie spowoduje wzrost zainteresowania nimi? 
No bo przecież licznik impulsów jakby nie było już w softach jest, wykorzystywany do uruchamiania trybu konfiguracji - wciskanie przycisku 10x.
Ale w obecnej sytuacji pozostaje czekać. Więc uprzejmie proszę o ewentualne wrzucenie mnie w kolejkę
No, chyba że w tzw. międzyczasie podniosę swój poziom umiejętności w zakresie programowania...

No bo przecież licznik impulsów jakby nie było już w softach jest, wykorzystywany do uruchamiania trybu konfiguracji - wciskanie przycisku 10x.
Ale w obecnej sytuacji pozostaje czekać. Więc uprzejmie proszę o ewentualne wrzucenie mnie w kolejkę
No, chyba że w tzw. międzyczasie podniosę swój poziom umiejętności w zakresie programowania...
-
Lucas
Kolego @Daruś, taki lekki off-topic, ale mam te same siłowniki i szczerze powiem, że nigdy więcej bym ich świadomie nie kupił. Pomijam ich głośną pracę (słychać dwa domy dalej) i prędkość, ale jest to bardzo słaba mechanicznie konstrukcja. Przy lekkiej ażurowej bramie jeden siłownik zepsuł się po roku, drugi po 1,5. W pierwszych wersjach główne trybo było całe z plastiku, co sprawiało, że nie wytrzymywało napędu śruby. Potem trochę to poprawili, ale i tak jest kicha. Dobrze, że są dostępne części zamienne. Po ostatniej awarii, gdzie zmuszony byłem wymienić dwa tryba zastanawiam się nad całkowitą ich wymianą, bo ciągła ich naprawa nie ma sensu...
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
Tez mam te siłowniki tylko pod inna nazwa, szalu nie robią ale juz 4 lata dzialaja i nie chcą się popsuć. Poza tym ze sa głośne i wolne to jak za taka cenę sa ok. Jak by sie soft pojawił do czytania impulsów to tez chętnie go przygarnę
-
Daruś
Jakość siłowników to jedno.
A drugie to to, że mają impulsatory
Skoro już takie mam, to je zamontuję. Lepsze przyjdą z czasem. Nie od razu Rzym zbudowano.
Niemniej, cieszy mnie, że nie tylko ja jestem zainteresowany softem do wykorzystania impulsatorów.
Ja wyobrażam sobie to tak:
1. Możliwość ręcznego ustawienia start-stop, czyli wskazujemy 0 dla startu oraz liczbę impulsów dla stopu w trybie konfiguracji modułu.
2. Któreś GPiO zlicza impulsy (np. tak jak wejście w tryb konfig).
3. Formuła, która obliczy obecne położenie na podstawie zliczonych impulsów i przedstawi je w postaci % w odniesieniu do liczby impulsów od startu do stopu.
4. Każde uruchomienie bramy odwraca stan i wyświetla stosowny komunikat, tj. przy otwieraniu "Brama otwarta w xx %"; przy zamykaniu "Brama zamknięta w xx %".
Myślę, że jak coś takiego byłoby zrobione, to okaże się, że chętnych będzie więcej... I to nie tylko posiadaczy tych nieszczęsnych super power jacków

A drugie to to, że mają impulsatory
Skoro już takie mam, to je zamontuję. Lepsze przyjdą z czasem. Nie od razu Rzym zbudowano.
Niemniej, cieszy mnie, że nie tylko ja jestem zainteresowany softem do wykorzystania impulsatorów.
Ja wyobrażam sobie to tak:
1. Możliwość ręcznego ustawienia start-stop, czyli wskazujemy 0 dla startu oraz liczbę impulsów dla stopu w trybie konfiguracji modułu.
2. Któreś GPiO zlicza impulsy (np. tak jak wejście w tryb konfig).
3. Formuła, która obliczy obecne położenie na podstawie zliczonych impulsów i przedstawi je w postaci % w odniesieniu do liczby impulsów od startu do stopu.
4. Każde uruchomienie bramy odwraca stan i wyświetla stosowny komunikat, tj. przy otwieraniu "Brama otwarta w xx %"; przy zamykaniu "Brama zamknięta w xx %".
Myślę, że jak coś takiego byłoby zrobione, to okaże się, że chętnych będzie więcej... I to nie tylko posiadaczy tych nieszczęsnych super power jacków
-
Lucas
Nie wiem jak jest w Waszych siłownikach, ale w moich liczba impulsów nigdy nie będzie taka sama. Może moje już są wyrobione, mają już kilka lat, ale zanim siłownik zacznie ciągnąć/pchać bramę, to kilka razy napęd obraca się bezwiednie tracąc przy tym kilka impulsów...
Choć patrząc, że jest to 48 impulsów na cal, to ta liczba nie będzie duża.
Choć patrząc, że jest to 48 impulsów na cal, to ta liczba nie będzie duża.
-
Daruś
Dlatego proponuję opcję "ręcznego" definiowania stopu. Można dzięki temu uwzględnić zużycie.
Dzisiaj podłączyłem siłowniki. Póki co tragedii ne ma. Cykl pracy to jakieś 25 sekund. Hałas? Jaki hałas. Może to syndrom nowych siłowników, ale na razie jest ok.
Podpowie ktoś, jak wykorzystać wbudowane w siłowniki krańcówki jako czujniki otwarcia/ zamknięcia bramy?
Dzisiaj podłączyłem siłowniki. Póki co tragedii ne ma. Cykl pracy to jakieś 25 sekund. Hałas? Jaki hałas. Może to syndrom nowych siłowników, ale na razie jest ok.
Podpowie ktoś, jak wykorzystać wbudowane w siłowniki krańcówki jako czujniki otwarcia/ zamknięcia bramy?