Umieszczenie Supla Zamel w puszce podtynkowej

Pawele

Planuję umieścić w ścianie dodatkowe gniazdka pod TV, PC itd. Chciałbym zaczerpnąć porady i dowiedzieć się jak rozwiązane jest to u Was - tak aby potem nie okazało się, że umieściłem za małą puszkę czy coś.

Generalnie chciałbym w szeregu kilka gniazdek (we wspólnej ramce), około 2-3 najlepiej podwójnych. Jedno (podwójne) bez sterowania (byłby tam router więc jego nie odłączę) a kolejne gniazdka pod np. ROW-02 - i teraz pytanie, mogę w takiej dużej/wspólnej puszce (jakich rozmiarów aby to się zmieściło?) właśnie wspomniany ROW-02 podłączyć pod 2 lub nawet 3 gniazdka w tej ramce, czy każde gniazdko ma mieć osobne (ROW-01)? Nie muszę mieć na każde gniazdko osobnego wyłącznika bardziej mam na myśli to "jak się robi" aby to było dobrze zrobione (mam tu na myśli maksymalne obciążenie).
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

ja przy roletach miałem puszki o głębokości 6 cm, ale nie dałem rady upchnąć tam Zamela i włacznika - musiałem rozkuć tył puszki przecinakiem:-(
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Pawele

Z tego co widzę puszki mają głębokość 61 mm przeważnie - wystarczy tyle?

Zaplanowałem (tak już konkretniej) łączoną puszkę pod 5 gniazd, z czego jedno nie będzie sterowane a pozostałe 4 będą za pomocą 2x ROW-02. Czy to dobre rozwiązanie i czy się zmieści?

Równie dobrze mógłbym pod te 4 gniazdka dać tylko jeden ROW-02, ale może zastosowanie 2 będzie bezpieczniejsze? Nie planuje tam nic poza Pc, TV, może jakieś ledy, ale nigdy nic nie wiadomo..
dar3cz3k_
Has thanked: 3 times

Ja w miejsca gdzie miały znajdować się jakieś moduły zastosowałem "pierścienie dystansowe"

https://www.castorama.pl/produkty/insta ... 24-mm.html

Wszystko mieści się idealnie.
Pawele

dar3cz3k_ wrote: Tue Nov 06, 2018 6:40 am Ja w miejsca gdzie miały znajdować się jakieś moduły zastosowałem "pierścienie dystansowe"

https://www.castorama.pl/produkty/insta ... 24-mm.html

Wszystko mieści się idealnie.
vajera wrote: Mon Nov 05, 2018 7:59 pm ja przy roletach miałem puszki o głębokości 6 cm, ale nie dałem rady upchnąć tam Zamela i włacznika - musiałem rozkuć tył puszki przecinakiem:-(
Czyli ta puszka 6 centymetrowa może nie wystarczyć?

Planowałem coś takiego umieścić https://allegro.pl/puszka-elektryczna-g ... 7203661442
Te pierścienie to dobry sposób - tylko w moim przypadku musiałbym ich założyć 5 na każdy. Ale chyba nie będzie innego wyjścia. Tylko te dystanse po 1 cm czy po 2?
dar3cz3k_
Has thanked: 3 times

Te które zastosowałem mają 24 mm.
Pawele

dar3cz3k_ wrote: Wed Nov 07, 2018 7:51 pm Te które zastosowałem mają 24 mm.
I to chyba najlepsze rozwiązanie. Kupiłem z ciekawości puszkę 60 i ROW-02. Wchodzi na styk, ale nie wiem czy z podłączonymi kablami tak wejdzie, pewnie nie. Przy tych puszkach co mają 4-5 gniazd tak "w ciągu" (nie te łączone) to nie będzie problemem, tylko Zamel nie dochodzi w takiej puszce do końca. Tak więc w teorii 60 ale w praktyce widzę, że 60 + 24mm dystanse i jest szansa się z tym pomieścić.
tprzemko

Witam
Zamieszczenie tego ustrojstwa do puszki jest cholernie trudne. Kilka sztuk zainstalowałem i każda przyprawiła mnie o kilka siwych włosów ;). Teraz jak będę budował nowy dom :D , pod tynkiem znajdą się puszki kieszeniowe.
Pozdrawiam
Simono
Been thanked: 6 times

Ja dzisiaj jednego w końcu montowałem - modernizacja w sensie dołożenia go do instalacji. Musiałem wyciąć dno istniejącej w ścianie puszki (masakra), pogłębić otwór (masakra), wcisnąć to ustrojstwo z kabelkami (masakra). Koniec końców sukces i pełne zadowolenie :D
To urządzenie powinno mieć o 1 mm węższą obudowę chyba, że moja pomarańczowa podwójna puszka (dwie złączone ze sobą) jest jakaś tyci węższa.
Koniec końców jestem bardzo zadowolony. Muszę przy okazji tylko kupić kontakt dzwonkowy i wymienić na niego - będzie chyba lepszy. Na ewentualne wyciąganie modułu choć mam nadzieję, że mnie nie to nie spotka przewiązałem na krzyż moduł dratwą aby było za co ciągnąć.

Mimo katorgi przy montażu w już istniejącej instalacji za jakiś czas kupię drugi i zamontuję jeszcze w jednym miejscu. Rozwiązanie z pierścieniem pogłębiającym jest chyba najlepsze jeśli ktoś dopiero zakłada instalację.
slawek

Simono wrote: Fri Nov 09, 2018 7:00 pm Mimo katorgi przy montażu w już istniejącej instalacji za jakiś czas kupię drugi i zamontuję jeszcze w jednym miejscu. Rozwiązanie z pierścieniem pogłębiającym jest chyba najlepsze jeśli ktoś dopiero zakłada instalację.
Po co pierścień? Są puszki kieszeniowe, są pogłębiane 800mm i w te spokojnie upchasz.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Pomoc”