Dane z termometru w excelu

mako967

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu staram się archiwizować dane z czujnika temperatury. Po ściągnięciu z Supli mamy ładnie, hronologicznie uporządkowane dane pomiaru temperatury, które zostały zapisane o danej godzinie i danego dnia.

Użyłem excela do swoich celów i wpisywałem codziennie dane do kolejnego arkusza tworząc listę dni w miesiącu i miesięcy w roku. Niestety brak czasu spowodował nagromadzenie się danych do tego stopnia, że nie jestem w stanie posegregować wszystkiego ręcznie.

Ma ktoś pomysł w jaki sposób szybko i sprawnie uporządkować dane z termometru? Nie byłoby problemu, gdyby ilości pomiarów się powtarzały, lecz tak nie jest. Czasami 143, znów kiedy indziej 144 a czasami, z powodu braku internetu, pomijane wartości.

Przechodząc do sedna, chciałbym mieć arkusz, do którego wklejam cały arkusz temperatur a on automatycznie wylicza mi wartości maksymalne i minimalne temperatur w danym dniu, miesiącu, roku. Podzieli miesiąc na dni i wskaże maksymalne temperatury jakie był każdego dnia.

Ktoś się może czymś takim już interesował, zrobił, podzieli się pomysłem?

Z góry dziękuję.

Dodaję swój excel z jednego miesiąca https://megawrzuta.pl/download/ff759e2e ... f6021.html

Return to “Pomoc”