Grupy kanałów

maroko
Posts: 139
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Post

Cześć,
Bawię sie grupami kanałów. Światło - bajka, wszystko gra.
Chcę utworzyć grupę kanałów dla bram wjazdowej i garażowej. Niestety po dodaniu bramy garażowej nie mam już do wyboru bramy wjazdowej (nie mogę jej dodać).
Gdy jako pierwszą dodam bramę wjazdową, nie mam możliwości dodania bramy garażowej.

Brama wjazdowa - Yunshan
Brama garażowa - Sonoff Basic.

Czy możliwe, że to się gryzie?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Grupować można tylko kanały tego samego typu... ale co do bram to grupowanie średnio ma sens.
Jak jedna będzie otwarta, a druga zamknięta to uruchomienie akcji na grupie spowoduje, że jedna zacznie się zamykać, a druga otwierać.
Lepszym rozwiązaniem będzie wykorzystać do tego sceny, których jeszcze nie ma.
maroko
Posts: 139
Joined: Sun Sep 30, 2018 7:14 pm

Post

Ok, dzięki za odpowiedź.
W takim razie czekam na sceny :)

Pozdrawiam
User avatar
elhenio
Posts: 198
Joined: Tue Jan 02, 2018 1:30 pm

Post

Witam,
też się nad tym zastanawiałem gdy nie mogłem dodać bramy wjazdowej i bramy garażowej do grupy.
Przez chwilę sobie to wytłumaczyłem jako logiczne, podobnie tak jak kolega @pzygmunt wyjaśnił.
Jednak wydaje mi się, że ma to sens.
Tak sama sytuacją przecież już jest a ją można dodać do jednej grupy...
Popularne w sumie są też dwie bramy garażowe... jedna będzie otwarta a druga zamknięta to grupa zdobi odwrotność.

Na dzisiaj obchodzi się to ustawiając obie bramy jako np. garażowe... kwesta ikony czyli można!
Nie wiem na ile mogą to rozwiązać sceny, które będą, wydaje mi się jednak, że tylko logika oparta o stany wejść będzie rozwiązanem.
Po samym wysterowaniu zdalnie nie wiemy gdzie jest brama.

W sumie logicznie to prosta sprawa sterownie bramami ale jak się głębiej zastanowić to dochodzi jeszcze co zrobić i czujnik w bramie.
W sytuacji gdy będzie opcja np. scen lub logika i da się to ogarnąć to co ma zrobić polecenie? Na początek obie doprowadzić do stanu wspólnego np. zamknięte i pózniej otwieramy? Czy otworzyć obie. Stan bezpieczny to zamknięcie!

Jena brama zamknięta, druga otwarta i np. ustalamy, że się mają zamknąć a miedzy czujnikami będzie przeszkoda typu pies to napęd nie ruszy. Zdalnie trzeba by to wiedzieć co jest, np. w formie trzeciej ikony w grupie.. "stan różny".

Na tyle jest różnych przypadków, że wracając do początku tematu dodanie obu różnych bram do grupy i tak powinno być możliwe.
Zdalnie raczej nikt tego nie robi, widać stan bram na ikonach. Obie bramy chciałbym otworzyć będą pod domem a tu widzę bramy.
Zaawansowana logika może to rozwiązać i usprawnić w następnych wersjach.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
User avatar
flowerek
Posts: 414
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Post

Kontynuując wątek grup kanałów...

obecnie w cloudzie jest możliwość zdefiniowania max.10 kanałów przypisanych jednocześnie do 1 grupy.
Czy można zwiększyć tą ilość? Zrobiłem sobie grupę o nazwie "wszystkie rolety" a tych mam w domu jak na nieszczęście 11 :)
tak więc 1 kliknięciem nie zamknę całości...

wiem wiem..mogę sobie zrobić to poprzez skrypty kolegi @fracz i ikonkę podpiętą pod linka mieć na smartfonie...
nawet tak mam na swoim smarfonie...ale kolejny żony czy dzieciaków wymaga zabawy żeby to uruchomić a z clouda wystarczy raz zdefiniować i już pojawia się każdemu w aplikacji na telefonie...
11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

flowerek wrote: Fri Jan 04, 2019 12:49 pm Kontynuując wątek grup kanałów...

obecnie w cloudzie jest możliwość zdefiniowania max.10 kanałów przypisanych jednocześnie do 1 grupy.
Czy można zwiększyć tą ilość? Zrobiłem sobie grupę o nazwie "wszystkie rolety" a tych mam w domu jak na nieszczęście 11 :)
tak więc 1 kliknięciem nie zamknę całości...

wiem wiem..mogę sobie zrobić to poprzez skrypty kolegi @fracz i ikonkę podpiętą pod linka mieć na smartfonie...
nawet tak mam na swoim smarfonie...ale kolejny żony czy dzieciaków wymaga zabawy żeby to uruchomić a z clouda wystarczy raz zdefiniować i już pojawia się każdemu w aplikacji na telefonie...
Wyślij na priv-a adres email na którym masz konto to zwiększę Ci limit
daaab4
Posts: 1
Joined: Sun Apr 26, 2020 5:13 pm

Post

witam
podpowie ktoś jak samemu mogę zwiększyć ilość kanałów z 10 do np. 11 ??
User avatar
lesny8
Posts: 2851
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

Samemu się nie da. Pisz z prośbą do @pzygmunt.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
forall
Posts: 189
Joined: Sat Jun 15, 2019 10:36 am

Post

Mam w grupie kanałów 2 rolety, przy tworzeniu tego kanału jest tam suwak czy pokazać w urządzeniu klienckiem czy nie.. Zaznaczyłęm to ale nie widzę tego, to powinno się pojawic jako nazwa tego kanału?
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 2xMEW-01
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Naciskasz "trzy kropki" w górnym prawym rogu aplikacji ?

Return to “CLOUD”