Witam
obecnie mam zrobione otwieranie bramy garażowej i wjazdowej na dwóch oddzielnych ESP, czy jest możliwe ustawienie w SUPLA "wirtualnego przycisku" tak aby realizował jednocześnie otwarcie bramy garażowej i wjazdowej i był on widoczny jako dodatkowy przycisk w aplikacji?
otwieranie bramy garażowej i wjazdowej jednocześnie
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Ale przesterowujac jedna bramę z pilota , to się bramy rozsynchronizują . Wówczas gdy przesterowalibysmy z supli grupa to jedna się zamknie a druga otworzy .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
kris.gie
- Has thanked: 1 time
Ale mogłoby to chyba działać w oparciu o czujniki otwarcia?shimano73 wrote: Tue Dec 18, 2018 1:34 pm Ale przesterowujac jedna bramę z pilota , to się bramy rozsynchronizują . Wówczas gdy przesterowalibysmy z supli grupa to jedna się zamknie a druga otworzy .
-
shimano73
No Ok, no powiedzmy ze jedna jest otwarta a druga zamknięta , obie maja czujniki , bramę steruje się impulsem z przekaźnika , skąd brama otwarta ma wiedzieć ze ma się zamknąć a zamknięta nie otwierać i odwrotnie ty chcesz otworzyć zamkniętą a nie zamknąć otwartej , było by to możliwe gdyby tryb Gate był sterowany jak roleta ale nie znam systemu bram który byłby sterowany dwoma sygnałami , no poza bramami ( kurtynami) przemysłowymi .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
-
slawek
Można zrobić jeszcze tak:
viewtopic.php?p=30937#p30937
viewtopic.php?p=30937#p30937
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
wsosniak
potwierdzam: to na pewno chodzi
chyba że autor tego wątku koniecznie chce mieć tak jak napisał (czyli ma iPhone-a
1) albo wgrać SONOFF BUTTON od @Duch__ ( @Duch__? popraw mnie jeśli się mylę) i podpiąć tą scenę w tym sofcie pod kanał przycisku (ON - scena otwierająca bramy, OFF - scena zamykająca bramy) .
2) albo musi poczekać na cloud v2.5 (patrz mapadrogowa.pdf) gdzie będzie funkcja PRZYCISK, która podobno będzie działać tak jak opisałem w punkcie 1 (podobno
w obu tych przpadkach trzeba tego "wirtulanego" sonoffa (lub ESP) fizycznie mieć , który niczym nie steruje tylko wywołuje scenę @fracz-a.
Ten "wirtualny przycisk" to tez może być sonoff touch
Last edited by wsosniak on Tue Dec 18, 2018 6:22 pm, edited 2 times in total.
-
wsosniak
Jeśli ktoś nie ma czujników otwarcia/zamkniecia , nie chce używać skrytow fracz-a, a zależy mu tylko na tym aby za jednym razem/kliknieciem uruchomić dwie bramy, to w cloud 2.3 można będzie te bramy "spiąć" w jedną grupę z różnymi ikonkami :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by wsosniak on Tue Dec 18, 2018 6:27 pm, edited 3 times in total.
-
Gucio2607.
Ale dokladnie tak dzialaja harmonogramy w cloud..jesli tak jak ja mamy ustawiony harmonogram,ze rano o 7.30 ma mi otwierac brame wjazdowa to jesli ktos przed tym czasem ja otworzy czy to pilotem czy z aplikacji to harmonogram nie pusci sygnalu do otwarcia bramy bo wie ze juz jest otwartashimano73 wrote: Tue Dec 18, 2018 4:16 pm No Ok, no powiedzmy ze jedna jest otwarta a druga zamknięta , obie maja czujniki , bramę steruje się impulsem z przekaźnika , skąd brama otwarta ma wiedzieć ze ma się zamknąć a zamknięta nie otwierać i odwrotnie ty chcesz otworzyć zamkniętą a nie zamknąć otwartej , było by to możliwe gdyby tryb Gate był sterowany jak roleta ale nie znam systemu bram który byłby sterowany dwoma sygnałami , no poza bramami ( kurtynami) przemysłowymi .
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
-
adamwro25
Czyli czekam do cloud 2.3, głównie chce tej funkcji używać rano jak wychodzę do pracy i wiem że bramy są zamknięte.