otwieranie bramy garażowej i wjazdowej jednocześnie

adamwro25

Witam

obecnie mam zrobione otwieranie bramy garażowej i wjazdowej na dwóch oddzielnych ESP, czy jest możliwe ustawienie w SUPLA "wirtualnego przycisku" tak aby realizował jednocześnie otwarcie bramy garażowej i wjazdowej i był on widoczny jako dodatkowy przycisk w aplikacji?
kris.gie
Has thanked: 1 time

Teoretycznie masz w cloudzie możliwość połączenia kanałów w grupy, niestety też nie mogę u siebie spiąć bramy wjazdowej i garażowej w jedną grupę.
shimano73
Been thanked: 1 time

Ale przesterowujac jedna bramę z pilota , to się bramy rozsynchronizują . Wówczas gdy przesterowalibysmy z supli grupa to jedna się zamknie a druga otworzy .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
kris.gie
Has thanked: 1 time

shimano73 wrote: Tue Dec 18, 2018 1:34 pm Ale przesterowujac jedna bramę z pilota , to się bramy rozsynchronizują . Wówczas gdy przesterowalibysmy z supli grupa to jedna się zamknie a druga otworzy .
Ale mogłoby to chyba działać w oparciu o czujniki otwarcia?
shimano73

No Ok, no powiedzmy ze jedna jest otwarta a druga zamknięta , obie maja czujniki , bramę steruje się impulsem z przekaźnika , skąd brama otwarta ma wiedzieć ze ma się zamknąć a zamknięta nie otwierać i odwrotnie ty chcesz otworzyć zamkniętą a nie zamknąć otwartej , było by to możliwe gdyby tryb Gate był sterowany jak roleta ale nie znam systemu bram który byłby sterowany dwoma sygnałami , no poza bramami ( kurtynami) przemysłowymi .
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
slawek

Można zrobić jeszcze tak:
viewtopic.php?p=30937#p30937
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
wsosniak

slawek wrote: Tue Dec 18, 2018 4:20 pm Można zrobić jeszcze tak:
viewtopic.php?p=30937#p30937
potwierdzam: to na pewno chodzi :) a teraz czekam aż supla scripts 3.0 bedzie oficjalnie dostępna , aby tego używać . I pod androidem można do takiej sceny zrobić skrót na pulpicie (przez aplikacje HTTP SHORTCUTS) i wogóle aplikacji nie uruchamiać.

chyba że autor tego wątku koniecznie chce mieć tak jak napisał (czyli ma iPhone-a :) ): "......był on widoczny jako dodatkowy przycisk w aplikacji", to musi tą scenę podpiąć pod , tak jak napisał, "wirtualny przycisk", i na tą chwilę musi kupić sonoffa (lub ESP12 lub jeszcze cos innego) , podpiąć go pod zasilanie (na wyjściu nic nie podłączać) i :
1) albo wgrać SONOFF BUTTON od @Duch__ ( @Duch__? popraw mnie jeśli się mylę) i podpiąć tą scenę w tym sofcie pod kanał przycisku (ON - scena otwierająca bramy, OFF - scena zamykająca bramy) .
2) albo musi poczekać na cloud v2.5 (patrz mapadrogowa.pdf) gdzie będzie funkcja PRZYCISK, która podobno będzie działać tak jak opisałem w punkcie 1 (podobno :) )

w obu tych przpadkach trzeba tego "wirtulanego" sonoffa (lub ESP) fizycznie mieć , który niczym nie steruje tylko wywołuje scenę @fracz-a.

Ten "wirtualny przycisk" to tez może być sonoff touch :) lub inny dotykowy do którego można wgrac suple, i uruchamiać tą scene nie tylko z aplikacji ale również z przycisku zamontowanego z domu (np w garażu)
Last edited by wsosniak on Tue Dec 18, 2018 6:22 pm, edited 2 times in total.
wsosniak

Jeśli ktoś nie ma czujników otwarcia/zamkniecia , nie chce używać skrytow fracz-a, a zależy mu tylko na tym aby za jednym razem/kliknieciem uruchomić dwie bramy, to w cloud 2.3 można będzie te bramy "spiąć" w jedną grupę z różnymi ikonkami :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by wsosniak on Tue Dec 18, 2018 6:27 pm, edited 3 times in total.
Gucio2607.

shimano73 wrote: Tue Dec 18, 2018 4:16 pm No Ok, no powiedzmy ze jedna jest otwarta a druga zamknięta , obie maja czujniki , bramę steruje się impulsem z przekaźnika , skąd brama otwarta ma wiedzieć ze ma się zamknąć a zamknięta nie otwierać i odwrotnie ty chcesz otworzyć zamkniętą a nie zamknąć otwartej , było by to możliwe gdyby tryb Gate był sterowany jak roleta ale nie znam systemu bram który byłby sterowany dwoma sygnałami , no poza bramami ( kurtynami) przemysłowymi .
Ale dokladnie tak dzialaja harmonogramy w cloud..jesli tak jak ja mamy ustawiony harmonogram,ze rano o 7.30 ma mi otwierac brame wjazdowa to jesli ktos przed tym czasem ja otworzy czy to pilotem czy z aplikacji to harmonogram nie pusci sygnalu do otwarcia bramy bo wie ze juz jest otwarta
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
adamwro25

Czyli czekam do cloud 2.3, głównie chce tej funkcji używać rano jak wychodzę do pracy i wiem że bramy są zamknięte.

Return to “Pomoc”