Sterowanie grupą urządzeń

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Mr. Sanders

Witam.
Na wstępie chciałbym pogratulować Twórcom systemu. Dzięki Wam może w końcu automatyka domowa będzie miała szansę "trafić pod strzechy" ;)

Wydaje mi się że taka propozycja jeszcze nie padła. Jeśli tak to przepraszam...

System umożliwia włączenie bądź też wyłączenie pojedynczego urządzenia. Czy planujecie stworzenie zestawu funkcji umożliwiających sterowanie grupą urządzeń? Np. wyłączenie oświetlenia przed pójściem spać w całym domu za pomocą jednego przycisku, włączenie wszystkich opraw w salonie bądź też grupowe sterowanie wieloma roletami?

Pozdrawiam

Piotr
pzygmunt

Witam. Planujemy wprowadzić tak zwane "sceny" i "zdarzenia" czyli będzie można utworzyć scenę "Idę spać" i po jej wybraniu zmieni się stan poszczególnych urządzeń. Zdarzenia pozwolą inicjować sceny automatycznie np.w momencie gdy zrobi się ciemno to system zasłoni rolety.

Jak użytkownik będzie zbliżał się w kierunku domu (na podstawie GPS-a z telefonu) to system automatycznie włączy ogrzewanie itd.
slawek

Rozwinę nieco pomysł, ponieważ mam taką potrzebę, aby na dość rozległym terenie włączać światło sterowane zegarem astronomicznym i/lub ręcznie z jednego punktu. Na całym terenie mam wifi, natomiast czy jest możliwe, aby np. jeden ESP był sterowany z zegara astronomicznego/włącznika ręcznego i po wifi przekazał sygnał pozostałym ESP bez użycia smartfonu na zasadzie ripitera? Inaczej taki klient-serwer. Podobną funkcjonalność ma Lan Kontroler ale w drugą stronę, tzn. kilka sztuk może sterować jedną, a ja potrzebuję odwrotnie. Ripitery bezprzewodowe są trudne do ogarnięcia,aby się nawzajem nie zakłócały, poza tym przy zanikach prądu wszystko się rozjeżdża...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
0xFF

Chyba chodzi Ci o implementację sieci typu mesh na modułach ESP, tak jak komunikują się moduły Z-wave lub ZigBee?
Nie jestem specem od modułów ESP, z tego co wyczytałem nie ma nic takiego, chociaż jakieś próby zbudowania takiej sieci są podejmowane.
pzygmunt

W dokumentacji ESP IOT SDK jest funkcja umożliwiająca ustawienie działania trybu WiFi
bool wifi_set_opmode (uint8 opmode)

Są trzy tryby
0x01: station mode

0x02: soft-AP mode

0x03: station+soft-AP

Wygląda na to jakby to wifi mogło pracował jednocześnie w trybie klienta i AP. Jeżeli tak jest to taką sieć można by zbudować.
slawek

Przynajmniej wersja wroom chwali się tym trybem:

Specyfikacja ESP-WROOM-02:

WiFi: 802.11 b/g/n, 2.4 GHz, support WPA/WPA2
tryby pracy: STA/AP/STA+AP
MCU: 32 bitowy
ilość pamięci flash: 4 MB
Interfejsy komunikacyjne: SDIO 2.0, (H) SPI, UART, I2C, I2S, IRDA, PWM, GPIO
przetwornik ADC: 10bit
napięcie zasilania: 3.0-3.6V
antena: na płytce PCB 3DBi
ilość GPIO: 11
temperatura pracy: -40 do 125C
wymiary: 18mm*20mm*3mm
certyfikaty: FCC, CE, TELEC
besix

slawek wrote:Rozwinę nieco pomysł, ponieważ mam taką potrzebę, aby na dość rozległym terenie włączać światło sterowane zegarem astronomicznym i/lub ręcznie z jednego punktu. Na całym terenie mam wifi, natomiast czy jest możliwe, aby np. jeden ESP był sterowany z zegara astronomicznego/włącznika ręcznego i po wifi przekazał sygnał pozostałym ESP bez użycia smartfonu na zasadzie ripitera? Inaczej taki klient-serwer. Podobną funkcjonalność ma Lan Kontroler ale w drugą stronę, tzn. kilka sztuk może sterować jedną, a ja potrzebuję odwrotnie. Ripitery bezprzewodowe są trudne do ogarnięcia,aby się nawzajem nie zakłócały, poza tym przy zanikach prądu wszystko się rozjeżdża...
Pomyśl czy nie pewniej będzie uruchamiać to światło za pomocą radiolinii jeden nadajnik i kilka odbiorników zasięg 50- 500 m , lub jeżeli odległości są jeszcze większe to jeden zestaw (nadajnik- odbiornik) pobudza kolejny itd .
slawek

Właśnie tak mam i mam już dość z tym problemów...
Mam 3 repeatery i potrafi mi jeden zapalić, a następny za chwilę zgasić, poza tym jak w którymś punkcie wyłączą prąd, to działanie się odwraca..
Po prostu czasem te sygnały nakładają się, a to ustawienie, o którym pisze producent, aby takie sytuacje wyeliminować należy włożyć między bajki...
pzygmunt

Jaki AP ? Jakie anteny ?
Tutaj chłopaki wyciągnęli 4,28km w otwartej przestrzeni z ESP-01 i dolutowaną anteną przy stratach pakietów na poziomie 6%

https://www.youtube.com/watch?v=7BYdZ_24yg0

Postaw jakieś ubiquiti na zewnątrz i dodaj anteny do ESP i bez repeaterów się może uda to zrobić.
slawek

Ja mam tam wifi na całym terenie.
Chodzi o to, że potrzebuję sterować nie smartfonem, a np.jednym esp ewentualnie RPi załączać pozostałe esp, które bez problemu będą w zasięgu wifi.
Sygnał "załącz" podaje zegar astronomiczny bądź przycisk, sterowanie smartfonem byłoby tylko bardzo miłym dodatkiem ...
W tej chwili to pracuje na pilotach 433Mhz, a chciałbym przenieść do supli

Return to “Pomysły i koncepcje”