SRW-03 problem.

User avatar
Lucas
Posts: 443
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Mon Jan 21, 2019 9:08 am

Piszę tutaj, ale proszę by Przemek utworzył nowy dział dla SRW-03 i tam przeniósł ten post.

Testując SRW-03 zauważyłem, że w momencie, gdy w ruchu jest któraś z rolet (nieważne w górę czy w dół), to w tym momencie pojawia się problem ze sterowaniem dodatkowego kanału, w który wyposażony jest SRW-03. Nie można go wtedy włączyć lub wyłączyć z poziomu aplikacji, bo przycisk chowa się bardzo szybko. Po zatrzymaniu rolety problem ustępuje. Problem jest powtarzalny ok. 7-8 razy na 10. Sprawdzałem na trzech telefonach.

Być może widoczne to będzie tutaj https://youtu.be/LEN7EO0QjSc

Dodatkowo, gdy mam grupę złożona z wszystkich trzech rolet w SRW-03 to nie udaje mi się uzyskać pełnego zamknięcia. Zawsze któraś roleta zatrzyma się w aplikacji na 97-99%. Czasem w innym miejscu.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Mon Jan 21, 2019 9:22 am

Co do sterowania z dodatkowym obwodem przy ruchu rolet to u mnie nie ma.
Nawet jak dam wszystkie trzy rolety w ruch idzie sterować obwodem.

Zaraz sprawdzę grupę.
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Mon Jan 21, 2019 9:30 am

OK, jest tak jak piszesz, ale nie do końca.

Nie mam podpiętych rolet, ale przy grupowym otwieraniu lub zamykaniu gubi się animacja i stan w aplikacji.
Przekaźnik zamyka na ustalony czas, tylko gdzie po 16% stan wizualny jednej z rolet się zatrzymuje.

Spróbuj domknąć tą nie zamkniętą roletę - nie idzie.
Last edited by Lector on Mon Jan 21, 2019 9:37 am, edited 2 times in total.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7043
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jan 21, 2019 9:32 am

Z tym sterowanie to jest problem odświeżania listy kanałów na Androidzie.
Co do grupy.... masz już podłączone rolety czy na sucho testujesz ?
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Mon Jan 21, 2019 9:38 am

Jak widać zamykaniem do końca nie idzie domknąć rolety, przekaźnik nie działa, chwilowym włącza się przekaźnik.
Przy otwieraniu jakby już wiedział ze roleta była zamknięta w 100%.
https://www.youtube.com/watch?v=tmh-mM2cXoo
User avatar
pzygmunt
Posts: 7043
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Jan 21, 2019 9:42 am

Testujesz na sucho ? Bez podłączonych rolet ? Spróbuje to u siebie zreprodukować jak tylko zorganizuje sobie taki moduł.
Mam nadzieję, że to problem oprogramowania to udostępnię update.
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Mon Jan 21, 2019 9:45 am

Ja, tak robię to bez podłączenia rolet, ale przekaźniki działają poprawnie załącza się jeden po drugi z opóźnieniem i tak samo je rozłącza.
Jest jakby błąd wizualizacji w aplikacji - odświeżania stanu. Zrobię zamykanie i sprawdzę po jakimś czasie czy odświeży.

Tu filmik z ruchem rolety i sterowanie dodatkowym obwodem - działa OK u mnie.
https://www.youtube.com/watch?v=b9Qa0dD207k
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Mon Jan 21, 2019 9:52 am

U mnie jest to problem zawsze z pierwszą roletą z grupy.
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Mon Jan 21, 2019 11:30 am

Stan wizualny się utrzymuje.
Jak odłączę moduł z zasilania i podłącze ponownie to roleta 1 pokazuje prawidłowy stan, lecz głupieje roleta 3. Pomimo tego ze jest zamknięta pokazuje ze jest otwarta.
Przycisk domknięcie nie działa, a po wduszeniu otwierania do końca uaktualnia stan.
User avatar
Lucas
Posts: 443
Joined: Mon Jul 31, 2017 7:11 am
Location: Chrzanów

Mon Jan 21, 2019 1:49 pm

Lector wrote:
Mon Jan 21, 2019 9:30 am
OK, jest tak jak piszesz, ale nie do końca.

Nie mam podpiętych rolet, ale przy grupowym otwieraniu lub zamykaniu gubi się animacja i stan w aplikacji.
Przekaźnik zamyka na ustalony czas, tylko gdzie po 16% stan wizualny jednej z rolet się zatrzymuje.

Spróbuj domknąć tą nie zamkniętą roletę - nie idzie.
Ja mam dokładnie tak jak pisałem. Testuje na sucho, nie mam obecnie rolet :(
Podoba mi się, że grupowo startują z ok. 1 sekundowym opóźnieniem. Tak jak pisaliśmy kiedyś na forum, żeby ograniczyć pobór prądu, gdy naraz startuje kilka rolet zasilanych z tej samej fazy.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Post Reply