Panowie,
to potrzebuje pomocy w wymyśleniu logicznie działającego rozwiązania.
Problem: zapalone światło w garażu po zamknięciu bramy
Bramą steruje Yunshan Gate Module by @Zybi + czujnik zamknięcia bramy
Światło zapala Sonoff Base Multiboard by Espablo
i teraz tak, wyjeżdżamy z garażu, zamykamy bramę światło powinno zgasnąć np po 5 min (skrypty by Fracz ? )
Ktoś może ma jakieś pomysły albo robił coś podobnego ?
Marcin
P.S.
Jeżeli niewłaściwy dział, proszę o przeniesienie.
Brama garażowa + światło w garażu
-
Albert
Ja za pomocą skryptów tak zrobiłem.
Mam bramę sterowaną 1 sonoffem + czujnik bramy. Oswietlenie garażu i podworza (podjazdu) mam na 2 kanałowym sonoffie. Swiatło w garażu działa niezależnie od natężenia światła naturalnego. To na podjeździe dziala z czujnikiem zmierzchu. I tak... otwieram bramę. Zapala się swiatlo w garażu i na podworzu (o ile na dworze jest ciemno). Wyjezdzam i zamylam bramę. Gaśnie garaż a podjazd pali sie 5min jeszcze (chyba ze jest dzien to wcale się nie pali).
Wszystko ustawisz w skryptach. Chyba ze nie zrozumialem i chcesz cos jeszcze innego? To wybacz..
Mam bramę sterowaną 1 sonoffem + czujnik bramy. Oswietlenie garażu i podworza (podjazdu) mam na 2 kanałowym sonoffie. Swiatło w garażu działa niezależnie od natężenia światła naturalnego. To na podjeździe dziala z czujnikiem zmierzchu. I tak... otwieram bramę. Zapala się swiatlo w garażu i na podworzu (o ile na dworze jest ciemno). Wyjezdzam i zamylam bramę. Gaśnie garaż a podjazd pali sie 5min jeszcze (chyba ze jest dzien to wcale się nie pali).
Wszystko ustawisz w skryptach. Chyba ze nie zrozumialem i chcesz cos jeszcze innego? To wybacz..
-
PuteR
Jak zrobiłeś że światło zapala się w momencie otwarcia bramy? Czujnik zmierzchu masz podłączony pod sonoffa czy jakoś inaczej?Albert wrote: Sat Feb 16, 2019 5:35 pm Ja za pomocą skryptów tak zrobiłem.
-
Albert
Zasilanie z 1 kanału sonoffa idzie na czujnik zmierzchu. Jak jest ciemno - zapala światło. Jak widno - nie.
A światło ustawiasz normalnie w skryptach - wybierasz sceny - dodaj scenę - i jak masz Na czym chcesz wykonać akcję - wybierasz najpierw otwieranie bramy i dodajesz do tego światło
A światło ustawiasz normalnie w skryptach - wybierasz sceny - dodaj scenę - i jak masz Na czym chcesz wykonać akcję - wybierasz najpierw otwieranie bramy i dodajesz do tego światło
-
PuteR
Aha ok, myślałem że robiłeś to jakoś z pominięciem scen 
-
enzoaw
Tak,
zrobiłem to za pomocą skryptów, do tego apka skróty http, w momencie zamykania bramy gaśnie też światło.
Marcin
zrobiłem to za pomocą skryptów, do tego apka skróty http, w momencie zamykania bramy gaśnie też światło.
Marcin