Przerobiłem oświetlenie w okapie kuchennym - człowiek na starość robi się leniwy - a że to światło często zostawało włączone - chciałem móc je gasić zdalnie z kanapy...
Wybrałem do tego sonoff'a basic bo okap kuchenny ma przyciski monostabilne na panelu i łatwo można było się pod nie podłączyć do przycisku zmiany stanu na płytce sonoff'a, by móc ręcznie załączytć / wyłączyć oświetlenie okapu.
No i działa to pięknie ale wyszedł jeden problem, z którym nigdy dotąd się nie spotkałem, a korzystam już z kilkunastu modułów w różnych miejscach ...
Z zasilaniem modułu wpiąłem się w piny, w które wchodzi zasialenie całego okapu. Każde przełączenie biegu okapu na wyższy/niższy - powoduje przełączenie sonoff'a. Co ciekawe - czasem nawet włączenie czajnika w zupełnie innym gniazdku - (ale na tym samym obiegu kouchennym ) też gasi / zapala mi światło.
Gdy w kuchni w jedno z gniazd wpiąłem lutownicę - efekt był taki sam - jej odpalenie czasem (nie zawsze) powodowało zmianę stanu modułu.
Czy ktoś potrafi wyjaśnić te czary i podpowiedzieć jak to wyeliminować ? Z góry serdecznie dziękuję - szczególnie w imieniu mojej poirytoiwanej do czerwoności żony ...
Sonoff basic - czary: samoistne zmiany stanu przy załączaniu innych urządzeń
-
Gucio2607.
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO