Na początek sterowanie roletami, a później kto wie...

Strooz

Dzień dobry wszystkim forumowiczom.
Jest to mój pierwszy post i oznaczać może to tylko jedno - potrzebuje pomocy.

Dzisiaj w pracy kolega opowiedział mi o swoim rozwiązaniu sterowania roletami w oparciu o Supla Cloud i Raspbery Pi.
Ja natomiast, będąc w trakcie budowy domu jednorodzinnego, jestem na etapie białego montażu oraz podłączania bezpieczników w rozdzielniach elektrycznych.

Przedstawię może problem z którym się borykam:
Podczas rozprowadzania kabli pomyślałem (oczywiście bez ówczesnego sprawdzenia tematu - niestety brak czasu czyli dwójka małych dzieci + budowa nie jest dobrym połączeniem), że do każdej puszki z roletami (Portos, z silnikiem bez sterowania radiowego) doprowadzę napięcie (3x 1,5) i dodatkowo wyprowadzę kabel sterujący (4x 1,5) gdzieś do rozdzielni (mam dwie - w garażu i na piętrze), gdzie zrobię sobie później "jakiś główny sterownik". Także mam puszki pod przełączniki oraz kable sterujące w rozdzielniach. I tutaj moje pytanie: co będzie teraz najlepsze? Wiem, że są odbiorniki dopuszkowe np Zamela ale czy jest to optymalne rozwiązanie przy kablach sterujących doprowadzonych do rozdzielni? Czy są jakieś sterowniki na szynę DIN umożliwiające podłączenie większej ilości rolet i dające możliwość sterowania przez WiFi?

Dodatkowo planuje dalej rozbudowywać system w swoim domu, także chciałbym aby to co zrobię z roletami dawało możliwość połączenia tego np z alarmem.

Jestem nowy w tym temacie i dopiero zaczynam zgłębiać wiedzę, więc jeżeli takie pytania już padały to z góry przepraszam (ale zależy mi na czasie - a dokładnie żonie zależy, więc mi zależy jeszcze bardziej, if you know what I mean ;) ).

Za wszystkie podpowiedzi, linki, sugestie z góry dziękuje.

Pozdrawiam,
Michał
Expect the unexpected... ;)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wstaw do każdej z puszek moduł (pod włącznik). 4 żyły może być za mało aby działał włącznik na ścianie i sterowanie z rozdzielni. Rozrysuj dokładnie swoją instalację.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Pomoc”