Zdalny załączenie pieca co
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Witam, pojawiła się pierwsza robótka dla klienta niespokrewnionego - zupełnie obcej osoby . Chodzi o zdalne załączenie pieca co w domku w górach. Klient chciałby mieś możliwość załączenia grzania przed wyjazdem np 2h , na miejscu oczywiście jest internet . Chciałbym zamontować takie urządzenie które nie kolidowało by z regulatorem pieca który steruje piecem na zasadzie on/off, grzejąc do ustalonej temperatury. Na początku myślałem że zamontuje tam np ROW-01, ale jego nie da się ustawić w trybie automatu schodowego. Po to , gdyby klient zapomniał po przyjeździe wyłączyć tego row'a piec grzałby non stop do końca świata
. Może rozwiązać to harmonogramem, że codziennie o 18.00 row będzie wyłączany , nawet jeśli jest wyłączony
. W grę nie wchodzą urządzenia DIY i różnego rodzaju SonOffy, co byście poradzili w tej kwestii.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
woytas1
Każdy projekt diy z wyjściem bez napięciowym, albo przez przekaźnik.Można wpiąć w to samo miejsce co obecny sterownik. Mamy sterowanie ręczne. Albo termostat przez skrypty Fracza.A jeśli nie wchodzą w grę DIY (nie doczytałem wcześniej na słońcu) to tylko wymiana sterownika na internetowy np. SALUS iT500.
-
Gang
Jaki to piec? Tych paliwo stałe nie powinno się odłączyć od prądu jak chodzą. Ale jeśli to gaz czy elektryk.
To może np finder 26.01 i słupla jako gate module + termometr na czopuch .
"Otwarcie bramy" przekaźnik zaskoczy, potem znowu otwarcie bramy i zasilanie odetnie
To może np finder 26.01 i słupla jako gate module + termometr na czopuch .
"Otwarcie bramy" przekaźnik zaskoczy, potem znowu otwarcie bramy i zasilanie odetnie
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli 
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Piec jest na olej, nie zamierzam mu rozłączać zasilania a tylko zamierzam wpiąć się rownolegle do obecnego sterownika .
Dzięki za podpowiedzi ale chciałbym uniknąć układów DIY
Dzięki za podpowiedzi ale chciałbym uniknąć układów DIY
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
-
Gang
Może głupie pytanie... ale sprawdzałeś w jakiej cenie są moduły internetowe? czasami nie trzeba wymieniać sterownika całego, tylko dołożyć moduł. Chociaż przy piecu na olej, czyli raczej starszy typ. to może takiego rozwiązania nie być 
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli