Witam
Po ostatniej aktualizacji ewelinki postanowiłem spróbować sił na Supli. zakupiłem "MODUŁ KONWERTER USB TTL CP2102 RS232 ARDUINO FV" i podłączyłem 3,3-VCC, RX-TX, TX-RX, GDN-GDN. Urządzenie to TH16. Przy podpinaniu USB trzymam przycisk włączony. Wszystko zrobiłem jak w instrukcji ale niestety nie udaje mi się połączyć. Po wpisaniu komendy "esptool.py --port COM3 flash_id"
dostaję to:
"
esptool.py v2.7
Serial port COM3
Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____....._____
A fatal error occurred: Failed to connect to Espressif device: Timed out waiting for packet header
"
Co robię nie tak?
Problem z połączeniem ESPTOOL
-
Zantor
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
wojtas567
Sprawdź jeszcze z połączeniem TX-TX, RX-RX
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Zantor
nic
Dodam jeszcze że na konwerterze miga drobna czerwona dioda, natomiast na urządzeniu nic się nie dzieje. Urządzenie powinno jakoś sygnalizować połączenie?
Dodam jeszcze że na konwerterze miga drobna czerwona dioda, natomiast na urządzeniu nic się nie dzieje. Urządzenie powinno jakoś sygnalizować połączenie?
-
Patryk
Jesteś pewny tego, że programator jest na COM3 ?
-
Zantor
tak mi się wydaje. Na każdym innym porcie dostaję to :
esptool.py v2.7
Serial port COM2
Traceback (most recent call last):
File "C:\Users\Lenovo\AppData\Local\Programs\Python\Python37\Scripts\esptool.py-script.py", line 11, in <module>
load_entry_point('esptool==2.7', 'console_scripts', 'esptool.py')()
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\esptool.py", line 3145, in _main
main()
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\esptool.py", line 2834, in main
esp = ESPLoader.detect_chip(each_port, initial_baud, args.before, args.trace)
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\esptool.py", line 273, in detect_chip
detect_port = ESPLoader(port, baud, trace_enabled=trace_enabled)
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\esptool.py", line 237, in __init__
self._port = serial.serial_for_url(port)
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\serial\__init__.py", line 88, in serial_for_url
instance.open()
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\serial\serialwin32.py", line 62, in open
raise SerialException("could not open port {!r}: {!r}".format(self.portstr, ctypes.WinError()))
serial.serialutil.SerialException: could not open port 'COM2': FileNotFoundError(2, 'Nie można odnaleźć określonego pliku.', None, 2)
esptool.py v2.7
Serial port COM2
Traceback (most recent call last):
File "C:\Users\Lenovo\AppData\Local\Programs\Python\Python37\Scripts\esptool.py-script.py", line 11, in <module>
load_entry_point('esptool==2.7', 'console_scripts', 'esptool.py')()
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\esptool.py", line 3145, in _main
main()
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\esptool.py", line 2834, in main
esp = ESPLoader.detect_chip(each_port, initial_baud, args.before, args.trace)
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\esptool.py", line 273, in detect_chip
detect_port = ESPLoader(port, baud, trace_enabled=trace_enabled)
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\esptool.py", line 237, in __init__
self._port = serial.serial_for_url(port)
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\serial\__init__.py", line 88, in serial_for_url
instance.open()
File "c:\users\lenovo\appdata\local\programs\python\python37\lib\site-packages\serial\serialwin32.py", line 62, in open
raise SerialException("could not open port {!r}: {!r}".format(self.portstr, ctypes.WinError()))
serial.serialutil.SerialException: could not open port 'COM2': FileNotFoundError(2, 'Nie można odnaleźć określonego pliku.', None, 2)
-
Patryk
Osobiście od dłuższego czasu do wgrywania softów używam wyłącznie:
ESP8266 DOWNLOAD TOOL V3.6.5
I nie mam żadnych zastrzeżeń.
Tu masz link jak posługiwać się tym programem, w pierwszym poście:
viewtopic.php?f=32&t=4979
Pobiedz plik pdf.
ESP8266 DOWNLOAD TOOL V3.6.5
I nie mam żadnych zastrzeżeń.
Tu masz link jak posługiwać się tym programem, w pierwszym poście:
viewtopic.php?f=32&t=4979