WiFi SBW-01 SUPLA ZAMEL pytanie :)

emti

Witam, zainteresowałem się ww. sterownikiem. Mam bramę z napędem somfy. 5 pilotów wcześniej działało, teraz działają 3, gdy zaprogramuje 4-ty, przestaje działać jeden z tych trzech. A dojdą kolejni użytkownicy. Mam parę pytań, bo widząc film na YouTube o tym sterowniku zainteresowałem się nim.
1. Po podłączeniu tego wszystkiego, bramę będę mógł otwierać telefonem dopiero po połączeniu się z routerem do którego podłączony jest sterownik?
2. Czy będę mógł sterować bramą z dowolnego miejsca na ziemi? W sensie jak to podłączyć pod internet? Przykład: spieszyłem się i zapomniałem zamknąć bramy i przypomniało mi się 15km dalej.
3. Czy będę mógł sterować i pilotem i smartphonem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i czekam na szybką odpowiedź. Dodam, że jestem nowicjuszem i technologie smart są mi obce, ale ABC elektryki jakieś znam. Pozdrawiam :)
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

1. Nie
2. Tak
3. Tak
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
emti

Do 1.
Jest jakiś dystans, od którego będę mógł otworzyć bramę?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Generalnie będziesz mógł sterować zawsze gdy będziesz w zasięgu routera lub w zasięgu GSM-a z dostępem do internetu.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
emti

A gdy będę chciał kontrolować to z dowolnego miejsca na ziemi dodatkowo, to w co jeszcze oprócz ww. sterownika muszę się zaopatrzyć?
lesny8

Pytanie 1 sformuowłeś tak, jakbyś pytał czy będąc tylko w zasięgu własnej sieci bezprzewodowej będziesz mógł otwierać bramę co w moim rozumowaniu wykluczało się z pytaniem 2 ;)

Supla Cloud jest w Internecie.
SBW-01 musi być w zasięgu jakiejś sieci WiFi i być do niej podłączony, a sieć ta podłączona do sieci Internet.
Z app na telefonie możesz sterować urządzeniami np.SBW-01, jeśli telefon ma dostęp do sieci Internet.

Reasumując, wszystkie wymienione elementy systemu muszą mieć dostęp do sieci Internet aby działały zgodnie z założeniem :)
emti

Czy mogę podłączyć przewodem ethernet jeden router z drugim, który ma połączenie z internetem? Chciałbym mieć odrębny router z bezprzewodowym sterowaniem. :)
lesny8

Oczywiście, że możesz ;) Wolność Tomku w swoim domku :D
emti

No to w takim razie będę miał co zakładałem na początek. Więc zamawiam :D Dzięki wielkie za odpowiedzi :D
emti

No i teraz pojawia się problem. https://www.somfy.pl/downloads/pl/freev ... 00_pl1.pdf znalazłem tylko to o swoim napędzie, nie ma opisanych wszystkich styków. Opisane są następująco
AN czy jakos tak (ucielo na zdjeciu) 1 2
BUS 3 4
24V 5 6
FLASH 7 8
M1 9 10
M2 11 12
BATT
LIGHT 13 14
no i wiadomo 230v. (to wiem ze zasilanie główne napędu)

Zasilanie sterownika domyślam się, że do styków 5-6 (24V)
Do których podłączyć załączanie bramy? do M2 11-12? do M1 są podłączone dwa przewody, zapewne od sterowania pilotem. Czy idę dobrym tokiem rozumowania? czy będę musiał dodać jakąś krańcówkę lub kontaktron do kontrolowania stanu bramy? (czy otwarta czy zamknięta)

Return to “ZAMEL SBW-01”