łączniki dla shelly 2.5 i shelly 1

GorzolkaR

Miłośnicy nowych technologii, swoją przygodę ze zdalnym sterowaniem światła rozpoczynam od shelly, zakupiłem model 1 i 2.5, jednak nie wiem z jakimi łącznikami mogę je połączyć. W obecnej chwili osprzęt mam hager berker Q3. Znalazłem na ich stronie, łączniki przyciskowe, jednak jest ich kilka rodzajów:
A. zestyk zwierny (nr kat. 535031)
B. zestyk zmienny (nr kat. 535036)
C. 1 zestyk zwierny, 1 zestyk rozwierny (nr kat. 503203)
D. 1-biegunowy, mechanizm, samozaciski (nr kat. 533031)
E. uniwarsalny schodowy (nr kat. 533036)
F. 2-biegunowy, mechanizm, samozaciski (nr kat. 533032)
G. 2-biegunowy (nr kat. 53303212)
H. 3-biegunowy (nr kat. 53303303)
i nie wiem które wybrać, dodam że shelly 1 ma być połączony z łącznikami schodowymi, a shelly 2.5 z pojedynczym łącznikiem.
Proszę o pomoc.
Lucas

Wszystko zależy jaki typ przełącznika ustawisz w konfiguracji modułu: monostabilny czy bistabilny.
Łączniki F, G i H możesz od razu pominąć w tym zastosowaniu.
Łącznik A to zwykły przycisk chwilowy, dzwonkowy (monostabilny).
Łącznik B jest taki sam jak A, tylko może zwierać obwód lub rozwierać (zestyk zmienny).
Łącznik C, to znowu kombinacja łączników A i B - tylko zamiast zestyku zmiennego zawiera osobne zestyki zwierny i rozwierny.
Łącznik D to standardowy jednobiegunowy włącznik światła (bistabilny).
Łącznik E to typowy łącznik schodowy.

Shelly 2.5 jest dwukanałowy, więc jeśli chcesz sterować każdym z kanałów to powinieneś wykorzystać 2x łącznik A lub D (w zależności czy chcesz, żeby klawisz odbijał po naciśnięciu czy nie) lub jeden świecznikowy nr kat 533035.
Do Shelly 1 jako schodowy łącznik E. Ale zamiast schodowego możesz użyć kilku połączonych równolegle łączników A, które też umożliwią Ci zapalanie światła z różnych miejsc.

Return to “Nowości”