Younshan rozłącza się.

User avatar
vitia
Posts: 120
Joined: Wed Jul 10, 2019 8:40 am

Post

Od jakiegoś czasu mam taki problem, że podpięty do bramy moduł Younshan samoczynnie rozłącza się z serwerem. W aplikacji na telefonie widzę czerwona kropkę i tyle. Wystarczy wyłączyć mu zasilanie i włączyć ponownie. Niby proste, no ale nie na tym to chyba polega.

Router ma dobry zasięg, od modułu dzieliło go ok 10m, w tej chwili nawet z 6m - przeniosłem router jeszcze bliżej, myślałem, że w tym może być problem. Moduł jest na wprost routera, dzieli go tylko plastikowa obudowa, nic innego. Długo było wszystko ok, a teraz raz na dzień, dwa się rozłącza.
Gdzie szukać przyczyny?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Co masz w LAST STATE ?
User avatar
vitia
Posts: 120
Joined: Wed Jul 10, 2019 8:40 am

Post

Zygmunt, trudne pytania mi zadajesz :D Tak bardziej łopatologicznie poproszę.
krycha88
Posts: 5243
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

vitia wrote: Tue Oct 15, 2019 6:52 pm Zygmunt, trudne pytania mi zadajesz :D Tak bardziej łopatologicznie poproszę.
logujesz się na clouda tam wybierasz urządzenie z którym masz problem i podajesz

Code: Select all

Zarejestrowany 20:34 15.10.2019
Ostatnie połączenie 20:54 15.10.2019
https://gui-generic-builder.supla.io/
Zybi
Posts: 1511
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Post

vitia wrote: Tue Oct 15, 2019 6:52 pm Zygmunt, trudne pytania mi zadajesz :D Tak bardziej łopatologicznie poproszę.
Wprowadzasz moduł w tryb konfiguracyjny i logujesz się przeglądarką na stronie konfiguracyjnej modułu i tam odczytujesz właśnie LAST STATE.
User avatar
vitia
Posts: 120
Joined: Wed Jul 10, 2019 8:40 am

Post

Zarejestrowany 10:07 09.08.2019
Ostatnie połączenie 15:29 15.10.2019

I że to jest to?
W tej chwili działa i jest ok. Mam to podać wtedy gdy będzie znów rozłączone?
User avatar
vitia
Posts: 120
Joined: Wed Jul 10, 2019 8:40 am

Post

Jak rozumiem, podaję nie to co trzeba, skoro nie ma odpowiedzi. Jeśli tak jest, proszę o nakierowanie mnie. Staram się nie być jełopem, jednak nikt nie rodzi się z wiedzą na każdy temat i wszystkiego się w którymś momencie uczy.

Pozdrawiam.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Jak zaobserwujesz problemy to zacznij od ping-a.
ping IP.modułu

będziesz widział czy w ogóle jest on w sieci.
Następnie przełącz moduł w tryb konfiguracji i na 192.168.4.1 odczytaj to co jest w LAST_STATE.
Nynus11
Posts: 11
Joined: Sat Nov 09, 2019 4:23 pm

Post

Testowałem kilka egzemplarzy i jest z nimi problem. Nowe łączą się z wi-fi bez problemu, nawet przy niskim sygnale. Po jakichś 2 dniach zaczynają się grzać i rozłączają się, gdy sygnał jest słaby. Niestety z każdym modułem jaki posiadam, dzieje się to samo. Jedyne rozwiązanie, to umieszczenie go w miejscu, gdzie jest wysoki sygnał wi-fi. Moduł dalej jest ciepły, ale pracuje stabilnie i nie gubi sieci.
Niestety, nawet jak ostygnie, to już nie łapie słabego sygnału, jak na początku - widać to wada tego modelu.
User avatar
vitia
Posts: 120
Joined: Wed Jul 10, 2019 8:40 am

Post

6m od routera, to chyba nie jest daleko, prawda?

Ale udało się najprawdopodobniej rozwiązać problem. Najprawdopodobniej, bo niewiele czasu minęło, ok. 3 tyg, ale pod koniec problem występował już codziennie.
Sprawcą był router. Była w nim ustawiona zła data, godzina, a nawet strefa czasowa ustawiona na Kanadę. Gdy aktualizowałem mu oprogramowanie, nie zwróciłem uwagi na to. Sam sobie nie pobrał tych ustawień z sieci - nie pytajcie dlaczego. W każdym bądź razie póki co wszystko działa. Możliwe, że ze względu na złą datę i godzinę, po porozumieniu z serwerem Supli występował jakiś konflikt i wtedy go rozłączało.
Może komuś na przyszłość pomoże, gdyby miał podobny problem.

Return to “Yunshan wi-fi relay module”