Witam
Ponownie proszę o wsparcie.
Użyłem srw01 do rolety zewnętrznej. Podłączyłem i z telefonu wszystko działa. Niestety, nie wiem jak podłączyć przycisk fizyczny, ponieważ dość, że jest dzwonkowy to jeszcze ma tylko jeden przycisk do ruchu w górę i dół. Jedno załączenie powoduje zjazd rolety w dół, naciśnięcie ponowne powoduje zatrzymanie i powtórne powrót żaluzji do góry. Do przełącznika wchodzą dwa tylko przewody, "L" i sterowanie. Całość jak na zdjęciach.
1). Jak podłączyć przełącznik, żeby supla widziała ruch żaluzji wywołany tym przełącznikiem?
2). Czy da się podłączyć też do srw01 sterownik radiowy, żeby stan żaluzji uruchamianej z pilota było widać w supli?
Srw01 i przycisk dzwonkowy jednoprzyciskowy
-
Masad
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Masad
Mew-01, licznik impulsów, sonoff basic R2 Gates (ewelink) 3szt. SRW-01, SBW-02 2szt.
Mew-01, licznik impulsów, sonoff basic R2 Gates (ewelink) 3szt. SRW-01, SBW-02 2szt.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Ten biały sterownik musiałbyś wpiąć przed SRW aby zachować dotychczasowy sposób działania tego przycisku.
Ja bym jednak spróbował wyeliminować ten biały sterownik. Aby to zrobić musiałbyś sprawdzić co się pojawia na wyjściach przycisku.
Z tego co widać są dwa. Musiałbyś sprawdzić próbówką czy jedno jest od kierunku w górę, a drugie w dół ?
Jeżeli oba są w tym samym kierunku to wtedy ten biały sterownik musi zostać i trzeba to trochę inaczej podłączyć. Zanim rozrysuję jak to podłączyć, sprawdź/potwierdź działanie przycisku.
Ja bym jednak spróbował wyeliminować ten biały sterownik. Aby to zrobić musiałbyś sprawdzić co się pojawia na wyjściach przycisku.
Z tego co widać są dwa. Musiałbyś sprawdzić próbówką czy jedno jest od kierunku w górę, a drugie w dół ?
Jeżeli oba są w tym samym kierunku to wtedy ten biały sterownik musi zostać i trzeba to trochę inaczej podłączyć. Zanim rozrysuję jak to podłączyć, sprawdź/potwierdź działanie przycisku.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Maniek913
Domyślam się że to białe pudełko na drugiej fotce to istniejące sterowanie radiowe , a ty wpiąłeś się z wyjsciem SRW równolegle do silnika rolety. To niebezpieczne rozwiązanie, bo w czasie ruchu rolety np w dół wywołane z supli istnieje możliwość że ktoś naciskając przycisk pilota w górę spowoduje zwarcie. Aby zachować równoczesną funkcjonalność obu sterowników musiałbyś nieco zmodyfikować połączenia. Mianowicie sterownik radiowy odłączyć od silnika rolet i podłączyć wyłącznie do SRW, a wyjścia tego sterownika połączyć na wejście SRW. Jak widać na zdjęciu przycisk posiada trzy wyprowadzenia więc nadaje się do sterowania SRW. Oczywiście i w tym wypadku wystąpi konflikt (trzeba połączyć przycisk równolegle z wyjściami sterownika radiowego), ale możliwe że można poprzez zastosowanie rezystorów wyeliminować możliwość zwarcia (wejścia sterowane są zazwyczaj znikomym prądem).
Najlepiej by było zdecydować się na jeden sposób sterowania.
Najlepiej by było zdecydować się na jeden sposób sterowania.
-
Masad
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety"pzygmunt" na przełączniku nie ma góra- dół. Steruje tym ta biała centralka radiowa. Wejścia na centralce od silnika nr 1-2-3 to podobno góra- przewód wspólny- dół. Jest to na zasadzie silnika krokowego. Spróbuję zrezygnować z tej centrali i podpiąć srw bezpośrednio do silnika i wtedy 3 przewody do przełącznika zgodnie z radą "maniek913" . Jeśli zadziała to będę musiał dokupić jeszcze 10 szt. SRW, bo centralka radiowa Nice u mnie steruje zamykaniem wieczorem i otwieraniem rano wszystkich rolet.
Masad
-
pzygmunt
W takim razie możesz zostawić jedno i drugie.
Usuń obecne przewody, które łączą Nice-a z SRW.
Przepnij 1-kę i 3-kę z Nice-a do dwóch środkowych zacisków w SRW. (odłączasz z Nice i podłączasz do SRW)
Następnie połącz 1-kę i 3-kę z Nice-a z IN1 i IN2 w SRW.
Usuń obecne przewody, które łączą Nice-a z SRW.
Przepnij 1-kę i 3-kę z Nice-a do dwóch środkowych zacisków w SRW. (odłączasz z Nice i podłączasz do SRW)
Następnie połącz 1-kę i 3-kę z Nice-a z IN1 i IN2 w SRW.
-
Masad
Pomóżcie proszę jak mam połączyć przewody w przełączniki dzwonkowym ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Masad
-
pzygmunt
Ten przycisk zostaw tak podłączony jak był dotychczas czyli nadal do Nice-a. Zapomniałem wcześniej dodać, że w ustawieniach SRW musisz zmienić typ wejścia na bistabilne jeżeli Nice będzie podłączony do wejścia SRW
-
Masad
Panowie bardzo mocno dziękuję. "pzygmunt" podłączyłem dokładnie jak napisałeś i WSZYSTKO działa i pokazuje w supli stan otwarcia. Myślałem już, że jest to niemożliwe.
Pozdrawiam wszystkich
Marek
Pozdrawiam wszystkich
Marek
Masad