Skrzynka pocztowa wersja basic

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
ThomaS80

Witam wszystkich na tym forum. Dołączyłem do szanownego grona już w zeszłym roku krok po kroku usprawniając moją koncepcją smart domu opartą o sonoff'y z SUPLA. Aktualnie steruje oświetleniem przed domem w kilku sekcjach, podgrzewaniem basenu, filtrem basenowym, hydroforem, termą a także podlewaniem trawnika i kwiatów na tarasie.

Na samym początku dodam, że znam się nieco na elektryce, mechanice i podstawowo na elektronice, programowanie jest dla mnie "czarną magią"..

Szukałem nieco na temat skrzynki pocztowej a w zasadzie informacji na temat nowej zawartości i wpadła mi do głowy pewna myśl którą chciał my z Wami omówić a mianowicie:

Skrzynka pocztowa w moim przypadku znajduje się na bramie w wolnej przestrzeni bez dostępu do zasilania. W mojej ocenie samo otwarcie klapki skrzynki wystarczy mi do oceny sytuacji ponieważ posiadam monitoring i mogę sobie łatwo zweryfikować czy był listonosz czy dzieci sąsiada bawią się moją skrzynką. System chciał bym oprzeć o najprostszą radiolinię z której przycisk pilota zastąpiony zostanie kontaktronem lub włącznikiem krańcowym pobudzanym przez "klapkę" skrzynki.
Odbiornik radiolinii a w zasadzie jego przekaźnik "spięty" zostanie z przyciskiem na sonoff basic a ten skonfiguruję w taki sposób aby zmiana jego stanu za pośrednictwem "powiadomień" informowała mnie o zmianie stanu.. (Oczywiście radiolinia wyłącznie powodować będzie jednorazowy sygnał np 3sek żeby nie wprowadzić sonoffa w stan konfiguracji)
Powiedzmy w domu w związku z tym może zaświecić się lampka "masz nową pocztę" którą mogę zresetować za pomocą aplikacji lub przycisku na sonoff basic..

Co sądzicie na temat takiego rozwiązania? Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam,
pzygmunt
Been thanked: 59 times

@michael uruchomił taki czujnik już jakiś czas temu
viewtopic.php?p=23383#p23383

@Robert Błaszczak - zbudował bramkę bezprzewodową której szukasz
(link gdzieś znajdziesz na forum)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
ThomaS80

No tak z tym że ja myślę o wykorzystaniu radiolinii i powiadomień a tutaj zdaje się to bardziej rozbudowany system:

"Dalej mam już dawno wyprowadzone przewody z Raspberry, które obsłużą mi furtkę, bramę i pocztę :)"

Ta bramka o której wspominasz to układ do wydrukowania i zaprogramowania? - nie podołam;(
michael

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Return to “Pomysły i koncepcje”