sonoff 4ch pro

kindziol

Witam Wszystkich.
Zakupiłem sonoff i poprosiłem aby był grany soft supli ale niestety tak się nie stało. Więc postanowiłem wgrać go sam. Ale niestety powstały problemy na samym początku. Układ nie chcę wejść w tryb programowania. Robię to z opisu z forum. Podłączam programator do urządzenia, robię zworę, programator do kompa i odpalam program. Niestety nic się nie dzieje. Prośba z mojej strony, czy ktoś może podać dokładny opis, oraz dobre zdjęcie gdzie ma być zrobiona zwora.

dzięki i pozdrawiam
makrz

kindziol wrote: Fri Nov 15, 2019 11:26 pm Witam Wszystkich.
Zakupiłem sonoff i poprosiłem aby był grany soft supli ale niestety tak się nie stało. Więc postanowiłem wgrać go sam. Ale niestety powstały problemy na samym początku. Układ nie chcę wejść w tryb programowania. Robię to z opisu z forum. Podłączam programator do urządzenia, robię zworę, programator do kompa i odpalam program. Niestety nic się nie dzieje. Prośba z mojej strony, czy ktoś może podać dokładny opis, oraz dobre zdjęcie gdzie ma być zrobiona zwora.

dzięki i pozdrawiam
Tu masz zdjęcie, zewrzeć do GND to w kółku przed podłączeniem potem zwolnić.
37109801-58fb97a4-223b-11e8-969c-1131dcfa6ee1.jpg
36645434-16e6e118-1a69-11e8-9867-e6b98c5fd83a.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kindziol

Witam.
Dzięki za odpowiedź. Proszę powiedz mi ile mam trzymać zworę bo już sam nie wiem. na dole zdjęcie jak to u mnie wygląda. Nie wiem czy to jest ważne ale mój laptop nie wykrywa teraz sonoff po wifi. I jeszcze jedno pytanie, które programu użyć, czy używasz zasilania sonoff czy tylko 3.3 z usb programatora ?????
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by kindziol on Sat Nov 16, 2019 5:10 pm, edited 1 time in total.
Patryk

1. Zworkę ma być przed włożeniem usb do kompa. Potem ja rozłączasz.
2. Sprawdź, czy na pewno Twój programator jest na COM1 ( tak jest na Twoim screnie ).
3. ZWRÓĆ UWAGĘ, że w tym module jest  ESP8285 - czy na pewno podczas uruchamiania programu DOWNLOAD TOOL wybrałeś ten układ. Czy czasem nie wybrałeś przez przypadek ESP8266 ???. Bo wtedy softu nie wgrasz.
Patryk

Jeżeli wgrywasz multiboard to, zgodnie z instrukcją:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... multiboard
Musisz wgrać na raz dwa pliki z adresami podanymi poniżej.

Ps. Program ESP8266 DOWNLOAD TOOL V3.6.5 ( V3.6.6 ) w/g mnie jest dużo lepszy.
Posiada dodatkowo funkcje" ERASE " - czyli  czyszczenie pamięci.
kindziol

Witam.
Dziękuje.
Ale niestety nie idzie, niżej foto.
Patryk

1. Dobrze podpinasz programator ???
VDD do VDD
GND do GND
TX do RX
RX do TX

2. Na poprzednim screnie miałeś wybrany COM1 teraz COM5.
Sprawdź w ustawieniach Windowsa na którym COM-ie zgłasza Ci się programator.
kindziol

Dobrze, jeśli chodzi o comy to raz robię na stacjonarnym a raz na laptopie. bo mam różne systemy win 10 i win7. A czy przełączniki mają znaczenie ? Poniżej fotka z czyszczenia.

Myśłe, że już po układzie......
makrz

Wrzuć zdjęcie podłączenia urządzenia do programatora.
kindziol

Cześć.

Dzięki , że walczysz ze mną.

Fota

Return to “Pomoc”