Napęd Wiśniowski Moto 600 / 750 rts (somfy Gdk700)

patryk051185
Posts: 146
Joined: Tue Feb 19, 2019 6:45 am
Location: Jaworzno

Post

Cześć, czy podłączał ktoś SBW-01 do napędu Wiśniowski MOTO 600/750 rts (somfy Gdk700).
Proszę o pomoc bo nie wiem czy tak to ma być
Napęd -------- Sbw
3 ----------------------11
1(+) --------------------14
1(+)--------------------A2
4(-)----------------------A1

Z kontraktonem sobie poradzę, zastosuje bramowy najazdowy.

Instrukcja pod linkiem:
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... CZLi8GjUJW
Last edited by patryk051185 on Sun Dec 01, 2019 9:13 am, edited 1 time in total.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Jest to poprawne podłączenie
patryk051185
Posts: 146
Joined: Tue Feb 19, 2019 6:45 am
Location: Jaworzno

Post

Podłączone wg powyższego schematu. Wszystko działa jak należy. ;)
Pit
Posts: 5
Joined: Sun Jan 05, 2020 3:21 pm

Post

Czy jest możliwość aby w tym napędzie uzyskać możliwość uchylenia bramy do zadanej pozycji (np 30%)?

Pozdrawiam społeczność

Pit
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Sama Supla nie umożliwia sterowania bramami do zadanej pozycji. Sterownik bramy może mieć taką opcję ale wtedy sterowanie będzie zapewne tylko do tej pozycji. Coś jak funkcja furtki w bramach skrzydłowych.
Pit
Posts: 5
Joined: Sun Jan 05, 2020 3:21 pm

Post

W instrukcji sterownika nie ma nic o częsciowym otwarciu, a pilot umożliwia tylko otwieranie/zamykanie i zatrzymanie bramy. Jest co prawda drugi przycisk na pilocie ale wyraźnie nie ma żadnej funkcji.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą funkcja furtki w bramach skrzydłowych.

Czy liczba kontaktronów umożliwia tylko określenie ile i jaka ikona będzie się wyświetlać w aplikacji? Czyli 1 kontaktron - ikony otwarte/zamkniete, a przy 2 czujnikach - 3 ikony (dodatkowa z częsciowym otwarciem)?

Korzystam juz z kilku srw 01 i tam po przesunięciu ikony rolety mam kilka przycisków, w tym ikone ktora wymusza działanie rolety tak długo jak trzymam przycisk. Co pojawia się po przesunieciu ikony bramy w aplikacji supla?
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

W przypadku SRW jesteśmy w stanie liczyć na podstawie czasu w którym miejscu jest roleta ponieważ kontrolujemy fizyczne przyciski jak również wiemy w jakim kierunku roleta się otwiera. W przypadku bram nie możemy przewidzieć co się z nią dziele. WIemy tylko czy jest całkowicie zamknięta. Ewentualnie wiemy czy osiągnęła inną pozycję przy zastosowaniu drugiego czujnika.
Pit
Posts: 5
Joined: Sun Jan 05, 2020 3:21 pm

Post

Ok, czyli nie można wykorzystać czujnika do określonego zakresu otwarcia. A czy jest możliwość zdefiniowania jakiegoś dodatkowego przycisku który najpierw uruchomi bramę a następnie po okreslonym czasie np 10 s zatrzyma?
User avatar
lesny8
Posts: 2851
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

Pit wrote: Sun Jan 05, 2020 4:21 pm ...
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą funkcja furtki w bramach skrzydłowych.
...
Jest to funkcja która uchyla Ci jedno skrzydło, a nie otwiera obu. Nie wszystkie sterowniki bram mają taką opcję.
Pit wrote: Sun Jan 05, 2020 4:21 pm ...
Czy liczba kontaktronów umożliwia tylko określenie ile i jaka ikona będzie się wyświetlać w aplikacji? Czyli 1 kontaktron - ikony otwarte/zamknięte, a przy 2 czujnikach - 3 ikony (dodatkowa z częściowym otwarciem)?
...
Jeśli masz 1 czujnik na pełnym otwarciu, to znasz dwa stany bramy, wiesz czy brama jest:
  • na pewno otwarta,
  • w trakcie ruchu i docelowo będzie zamknięta/otwarta.
Jeśli masz 2 czujniki jeden na pełnym otwarciu drugi na pełnym zamknięciu skrzydła, to znasz trzy stany bramy:
  • Otwarta,
  • częściowo otwarta lub w ruchu,
  • zamknięta.
Czujniki w Cloud przypisujesz do kanału bramy i dzięki temu w aplikacji zmienia Ci się ikona dla kanału bramy w zależności od stanu.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
User avatar
lesny8
Posts: 2851
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

:lol: Teraz dopiero zobaczyłem, że mowa jest o bramie garażowej
Pit wrote: Sun Jan 05, 2020 4:45 pm Ok, czyli nie można wykorzystać czujnika do określonego zakresu otwarcia. A czy jest możliwość zdefiniowania jakiegoś dodatkowego przycisku który najpierw uruchomi bramę a następnie po okreslonym czasie np 10 s zatrzyma?
Jeśli brama działa w trybie Otwórz|Stop|Zamknij to wystarczy, że po chwili po prostu jeszcze raz w aplikacji przesuniesz palcem kanał i zrobisz Otwórz/Zamknij. Moja brama garażowa, działa właśnie w takim trybie. Jak chcę ją zatrzymać to tak właśnie robię.
Moja brama wjazdowa natomiast już działa inaczej, tylko Otwórz|Zamknij, więc jak się otwiera i ponownie uruchomię funkcję dla kanału to zaczyna się zamykać.
Jeśli będą sceny, to będziesz mógł sobie zdefiniować taką scenę jak opisałeś, czyli po 10 sek ponowne wywołanie funkcji dla kanału, ale nie wiem niestety jak to będzie z obsługą tych scen spod aplikacji.
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍

Return to “ZAMEL SBW-01”