Wspólne odpalenie urządzeń z jednego buttona

gbcolin

Brakuje mi pomysłu jak najprosciej odpalic sonoffa w innej lokalizacji oraz incana połączonego z buttonem. Pomysł jest taki: po godzinie 16 włączając światła na schodach odpalam jednocześnie światła na podjeździe. I na odwrót z wyłączeniem. Przycisk podwójny dzwonkowy podłączony do dwu kanałów incana. Alexa nie ogarnia bo rutyny w warunkach mają tylko kontaktrony. Przy czym mam już rutynę która je wykorzystuje, ale nie będę specjalnie uchylał bramy po to aby uruchomić sobie swiatło.. :D :lol: chcę pominąć grupy kanałów na aplikacji. W grę wchodzi tylko ten włącznik. Proszę Was o pomoc.
Nie atakuję projektu Supli ;)
gbcolin

Widzę, że temat rzeka....
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

A jak to ma się zachować przed 16?

Nie wiem czy dobrze rozumiem problem, ale może takie coś:
Dodaj przekaźnik sterowany harmonogramem z supli. Po zachodzie słońca przekaźnik się załącza, a po wschodzie się wyłącza.
Zasilanie do tego przekaźnika podaj z zasilania światła na korytarzu.
Wtedy włączając światło na korytarzu po zachodzie słońca, będzie się też włączać na zewnątrz. Jak zgasisz, to się wyłączy
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Lucas

klew wrote: Thu Dec 05, 2019 8:02 pm A jak to ma się zachować przed 16?

Nie wiem czy dobrze rozumiem problem, ale może takie coś:
Dodaj przekaźnik sterowany harmonogramem z supli. Po zachodzie słońca przekaźnik się załącza, a po wschodzie się wyłącza.
Zasilanie do tego przekaźnika podaj z zasilania światła na korytarzu.
Wtedy włączając światło na korytarzu po zachodzie słońca, będzie się też włączać na zewnątrz. Jak zgasisz, to się wyłączy
Wydaje mi się, że przekaźnik powinien mieć zasilanie z osobnego punktu, a nie dostawać je z chwilą włączenia światła na korytarzu. Jeżeli w momencie zachodu słońca przekaźnik nie będzie online, to harmonogram się na nim nie wykona (zakładam, że przez kolejne dwie próby wykonania harmonogramu też będzie offline).

Ja mam bardzo podobnie zrealizowane oświetlenie wieczorne przedpokoju, gdzie wykorzystuję do tego celu oświetlenie tradfri z ikei połączone z czujnikiem ruchu i Sonoffem Basic, który włącza zasilanie na sterownik tradfri. Ponieważ przedpokój mam dosyć ciemny, to czujnik ruchu uruchamia mi oświetlenie zbyt wcześnie. Żeby tego uniknąć, to Sonoff sterowany właśnie harmonogramem podaje zasilanie na sterownik tradfri tylko w określonych porach. Zadany poziom jasności jest ustawiany rutynami ustawionymi w Google.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Lucas wrote: Thu Dec 12, 2019 1:17 pm Wydaje mi się, że przekaźnik powinien mieć zasilanie z osobnego punktu, a nie dostawać je z chwilą włączenia światła na korytarzu. Jeżeli w momencie zachodu słońca przekaźnik nie będzie online, to harmonogram się na nim nie wykona (zakładam, że przez kolejne dwie próby wykonania harmonogramu też będzie offline).
Chodziło mi o podanie napięcia na sam przekaźnik. Urządzenie sterujące przekaźnikiem powinno pracować cały czas i mieć zasilanie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

gbcolin wrote: Sun Dec 01, 2019 4:15 pm Brakuje mi pomysłu jak najprosciej odpalic sonoffa w innej lokalizacji oraz incana połączonego z buttonem. Pomysł jest taki: po godzinie 16 włączając światła na schodach odpalam jednocześnie światła na podjeździe. I na odwrót z wyłączeniem. Przycisk podwójny dzwonkowy podłączony do dwu kanałów incana. Alexa nie ogarnia bo rutyny w warunkach mają tylko kontaktrony. Przy czym mam już rutynę która je wykorzystuje, ale nie będę specjalnie uchylał bramy po to aby uruchomić sobie swiatło.. :D :lol: chcę pominąć grupy kanałów na aplikacji. W grę wchodzi tylko ten włącznik. Proszę Was o pomoc.
Suplowe zdarzenia i skrypty, o ile masz własną instancję cloud'a.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
gbcolin

Dokładnie czekam na eventy prosto z clouda może chłopaki przyspieszą parabolicznie to się doczekam heh :D nie mam własnej instancji. Lepiej żebym nie miał, bo wtedy otwierają się inne drogi. A supla mi odpowiada heh ;)
gbcolin

Pomysły może dobre ale oba światełka działają w innych budynkach, wiec nie ma mozliwości tego spiąć galwanicznie. Mój dzisiejszy pomysł to kolejne urządzenie, ktore zasili na sekundę siłownik od centralnego zamka, kontaktron na ramieniu siłownika i juz alexa zrobi resztę. Jest to rozwiązanie mechaniczne i cofa sie do czasów budowania akweduktów.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Co prawda będzie trzeba zmienić firmware na wyzwalaczu, ale już niedługo ta tytułowa potrzeba będzie możliwa do zrealizowania wraz z wprowadzeniem nowej funkcjonalności tj. ActionTrigger.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
gbcolin

Dzięki faktycznie super sprawa będzie!

Return to “Pomoc”