Problem z modułem bramowym Sonoff Basic beznapięciowy
-
marcinkrysk
Witam. Mam problem z modułem Sonoff Basic który zakupiłem w wersji pod otwieranie/zamykanie bramy czyli na wyjściu beznapięciowy. Moduł jest zamontowany obok w puszce plastikowej obok modułu bramowego . Najczęściej po otwarciu bramy moduł traci połączenie z suplą i świeci sie na czerwono i ponownie pojawia się na zielono po 30-60 sekund. Jak mogę sprawdzić czy to jest problem z modułem czy nie np. z połączeniem wifi . Czy można jakość sprawdzić poziom sygnału wifi na module ?
-
maniakson
Witaj.
Jeżeli masz soft od kolegi krycha to możesz się zalogować do sonoffa , i będziesz widział jaki masz sygnał. Niestety softy od kolegi espablo nie posiadają takiej opcji.
Jeżeli masz soft od kolegi krycha to możesz się zalogować do sonoffa , i będziesz widział jaki masz sygnał. Niestety softy od kolegi espablo nie posiadają takiej opcji.
-
bigthomas
Również mam problem z tym modułem.
Próbowałem:
- multiboard
- inCan_Easy
- Primary_GUI
I albo działa na nim DTH22 albo jest możliwe konfiguracja "Otwórz/Zamknij bramę".
Nie udało mi się na żadnym z powyższych wymienionych uruchomić w 100%.
Wykorzystywałem ustawienia pinów:
- SONOFF BASIC,
GPIO1 - Temperature
GPIO0 - Button1
GPIO12 - Relay
GPIO0 - Button Configure
GPIO13 - LED CFG
GPIO3 - User Configurable
Próbowałem:
- multiboard
- inCan_Easy
- Primary_GUI
I albo działa na nim DTH22 albo jest możliwe konfiguracja "Otwórz/Zamknij bramę".
Nie udało mi się na żadnym z powyższych wymienionych uruchomić w 100%.
Wykorzystywałem ustawienia pinów:
- SONOFF BASIC,
GPIO1 - Temperature
GPIO0 - Button1
GPIO12 - Relay
GPIO0 - Button Configure
GPIO13 - LED CFG
GPIO3 - User Configurable
-
elhenio
Nie twierdzę, że tak jest ale bazuję tylko na własnym przykładzie.
Miałem pilną potrzebę i przerobiłem Sonoff Basic na bezpotencjałowy... robiłem starannie i tylko tam gdzie trzeba.
Efekt był taki sam.
Wydaje mi się, że u mnie gdzieś musiał "puścić" jakiś lut, może na tulejce, choć nie wiem jak i gdzie. Oglądałem na wszystkie sposoby i wydawało mi się, że nie jest możliwe to zepsuć, a jednak udało mi się.
Wnoszę po tym, że jak obciążyłem moduł (chodzi o kg.) to działał. Leżący swobodnie co jakiś czas tracił komunikacje.
Wcześniej (bez przerobienia) działa bez problemu.
Próby reaktywacji nie powiodły się i teraz łączy się tylko z koszem.
Miałem pilną potrzebę i przerobiłem Sonoff Basic na bezpotencjałowy... robiłem starannie i tylko tam gdzie trzeba.
Efekt był taki sam.
Wydaje mi się, że u mnie gdzieś musiał "puścić" jakiś lut, może na tulejce, choć nie wiem jak i gdzie. Oglądałem na wszystkie sposoby i wydawało mi się, że nie jest możliwe to zepsuć, a jednak udało mi się.
Wnoszę po tym, że jak obciążyłem moduł (chodzi o kg.) to działał. Leżący swobodnie co jakiś czas tracił komunikacje.
Wcześniej (bez przerobienia) działa bez problemu.
Próby reaktywacji nie powiodły się i teraz łączy się tylko z koszem.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
-
gbcolin
Problem do przeanalizowania w prosty sposób postaw hotspot na telefonie albo użyj routera mobilnego postaw bliżej modułu i sprawdz podczas takiego samego zachowania (otwierania, zamykania bramy.) Miałem taki przypadek ostatnio z softem incan easy i niestety nie wiadomo dlaczego incan ma strasznie słabą antenkę pomógł reapeter. Możnaby spróbować pokombinpwać z aluminiową folią złożoną na trzy cztery razy i spróbować zrobić reflektor po przeciwnej stronie obudowy w stosunku do umiejscowienia routera. Wtedy być może obejdzie się bez reapetera lub kolejnego routera. (Pisałeś o dodatkowej obudowie dlatego piszę takie głupoty, bo wiadomo względy bezpieczeństwa.)
Nie atakuję projektu Supli