jako ze pomysl kolegi Beku (viewtopic.php?f=9&t=5462) spodobal mi sie strasznie, a ze w supli nie mozna na ta chwile reagowac na zdazenia, napisalem sobie wlasny 'generator scen'.
Poczatkowo mialo to byc cos banalnego, warnuki zapisane w pliku i tylko realizacja ich. Ale, wpisywanie warunkow do pliku bylo slabe wiec rozbudowywlalem i rozbudowywalem az zrobilem tak.
Po krotce:
- aplikacja odczytuje publikowane przez mosquito tematy. na podstawie zawartosci realizuje okreslone zadana.
Banalnie mozemy zrobic scene, ze np otwiera sie brama to zapalamy swiatlo na podjezdzie, albo jesli nacisniemy przycisk raz to swiatlo nam sie zaswieci np na 2 min (na tarasie) a jesli 2 razy w odstepie np 2 sek - swieci caly czas.
No i mega fajna rzecz - nacisniecie 2 razy gasi mi swiatlo w calym domu (no prawie calym bo musze jeszcze kilka shelly kupic
instalacja:
Code: Select all
git pull supla.ap-media.pl:543/supla-notify.git .nie napisalem tam, ale trzeba doinstalowac mosquito-php:
baza na postgresie.
pecl install Mosquitto-alphamenu SUPLA Cloud - pobieramy informacje o kanalach via api z clouda supli - pobieramy id, typ kanalu i generujemy topic dla mqtt. Wszystko zapisywane jest w bazie (nie zadziala zapewne z roletami, bo nie mam i nie wiem jak sie tam to nazywa wiec niedopisywalem).
menu Sceny - dashboard ze scenami i kanalami. podzielony na 3 czesci, 1 to wlasnie sceny, druga i trzecia to kanaly i mozemy je wyswietlac w jednym lub dwoch panelach. po kliknieciu 'Edytuj' mozemy przenosic kanaly w inne miejsce.
Po websocket system wysyla powiadmomienia i widzimy online jesli cos sie zmienia...
To bylo glownie napisane pod jakis tablet zeby go powiesic na scianie i miec dostep do wybranych funkcji (niestety nie mam jeszcze tabletu
panel wyglada tak:

tworzenie warnukow tak:

aha,
domyslne haslo do panelu via WWW admin/admin
aby zmienic (bo nie zrobilem jeszcze tego przez www):
su postgres
psql supla
update users set passwd=md5('tojehsaslo') where login='admin';