Wsparcie dla czujnika AHT10

alatacha
Posts: 2
Joined: Tue Dec 17, 2019 10:05 am

Post

Dostałem czujnik temperatury i wilgotności ASAIR AHT10. Czy da się zastosować go bez modyfikacji kodu źródłowego zastępując nim inny czujnik? Jeśli nie, to jaka jest szansa na rozszerzenie binarek dla wsparcia takiego czujnika dla ESP8266?
User avatar
klew
Posts: 8798
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

alatacha wrote: Tue Dec 31, 2019 12:23 pm Dostałem czujnik temperatury i wilgotności ASAIR AHT10. Czy da się zastosować go bez modyfikacji kodu źródłowego zastępując nim inny czujnik? Jeśli nie, to jaka jest szansa na rozszerzenie binarek dla wsparcia takiego czujnika dla ESP8266?
Tak na szybko sprawdzając - raczej nie ruszy jako podmiana w miejsce innego sensora. Trzeba dopisać wsparcie w oprogramowaniu dla takiego czujnika. Wygląda dość prosto.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
User avatar
QLQ
Posts: 2286
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

alatacha wrote: Tue Dec 31, 2019 12:23 pm Dostałem czujnik temperatury i wilgotności ASAIR AHT10. Czy da się zastosować go bez modyfikacji kodu źródłowego zastępując nim inny czujnik? Jeśli nie, to jaka jest szansa na rozszerzenie binarek dla wsparcia takiego czujnika dla ESP8266?
Ostatnio tez od nich kupiłem 2 szt i dwa okazały sie uwalone i nie działały.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
milanos
Posts: 19
Joined: Thu Sep 01, 2022 8:20 am

Post

Jeśli ktoś zainteresowany zrobiłem czujnik AHT10 do Supla na bazie czujnika DHT i biblioteki Adafruit_AHTX0

https://github.com/milanos/Supla_ATH_sensor
GrzegolasMMaz
Posts: 3
Joined: Wed Nov 16, 2022 6:22 pm

Post

Witam. Jest możliwość uruchomić ten czujnik na Wemosie mini. W GUI-Generic nie ma możliwości wyboru przy tworzeniu softa. Zamówiłem a nie spojrzałem czy supla obsługuje :(
milanos
Posts: 19
Joined: Thu Sep 01, 2022 8:20 am

Post

GrzegolasMMaz wrote: Wed Nov 16, 2022 6:32 pm Witam. Jest możliwość uruchomić ten czujnik na Wemosie mini. W GUI-Generic nie ma możliwości wyboru przy tworzeniu softa. Zamówiłem a nie spojrzałem czy supla obsługuje :(
Mozesz AHT10 uruchomić na nowym Supla-Device 22.10.03 (do IDE Arduino) - dziś odpaliłem na dwóch Wemosach i działa wyśmienicie

tu masz cały kod (zmodyfikowany "WebInterface.ino"). do GPIO 0 (D3) podłącz sobie mikroprzełacznik (D3 - GND) aby wymuszać CONFIG (wciśnięty 5 sec)
AHT10 podpięte do portów: SDA - GPIO4 (D2), SCL - GPIO5 (D1)
/*
Copyright (C) AC SOFTWARE SP. Z O.O.

This program is free software; you can redistribute it and/or
modify it under the terms of the GNU General Public License
as published by the Free Software Foundation; either version 2
of the License, or (at your option) any later version.

This program is distributed in the hope that it will be useful,
but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the
GNU General Public License for more details.

You should have received a copy of the GNU General Public License
along with this program; if not, write to the Free Software
Foundation, Inc., 59 Temple Place - Suite 330, Boston, MA 02111-1307, USA.
*/

/* This example shows ESP82xx/ESP32 based device with simple WebInterface
* used to configure Wi-Fi parameters and Supla server connection.
* There is one RollerShutter, one Relay and 3 buttons configured.
* Two buttons are for roller shutter with Action Trigger.
* Third button is for controlling the relay and for switching module to
* config mode.
* After fresh installation, device will be in config mode. It will have its
* own Wi-Fi AP configured. You should connect to it with your mobile phone
* and open http://192.168.4.1 where you can configure the device.
* Status LED is also configured. Please adjust GPIOs to your HW.
*/

#define STATUS_LED_GPIO 2 //D4 - status CONFIG/PRACA
#define BUTTON_CFG 0 // D3 set to config

#include <SuplaDevice.h>
#include <supla/network/esp_wifi.h>
#include <supla/control/button.h>
#include <supla/device/status_led.h>
#include <supla/storage/littlefs_config.h>
#include <supla/network/esp_web_server.h>
#include <supla/network/html/device_info.h>
#include <supla/network/html/protocol_parameters.h>
#include <supla/network/html/status_led_parameters.h>
#include <supla/network/html/wifi_parameters.h>
#include <supla/device/supla_ca_cert.h>
#include <supla/sensor/AHT.h>

// Choose where Supla should store roller shutter data in persistent memory
// We recommend to use external FRAM memory
#include <supla/storage/eeprom.h>
Supla::Eeprom eeprom;
// #include <supla/storage/fram_spi.h>
// Supla::FramSpi fram(STORAGE_OFFSET);

Supla::ESPWifi wifi;
Supla::LittleFsConfig configSupla;

Supla::Device::StatusLed statusLed(STATUS_LED_GPIO, true); // inverted state
Supla::EspWebServer suplaServer;


// HTML www component (they appear in sections according to creation
// sequence)
Supla::Html::DeviceInfo htmlDeviceInfo(&SuplaDevice);
Supla::Html::WifiParameters htmlWifi;
Supla::Html::ProtocolParameters htmlProto;
Supla::Html::StatusLedParameters htmlStatusLed;

void setup() {

Serial.begin(115200);

new Supla::Sensor::AHT(); //D2 SND, D1 SCL
auto buttonCfg = new Supla::Control::Button(BUTTON_CFG, true, true); //(int pin, bool pullUp, bool invertLogic)
buttonCfg->configureAsConfigButton(&SuplaDevice);

// configure defualt Supla CA certificate
SuplaDevice.setSuplaCACert(suplaCACert);
SuplaDevice.setSupla3rdPartyCACert(supla3rdCACert);

SuplaDevice.begin();
}

void loop() {
SuplaDevice.iterate();
}
GrzegolasMMaz
Posts: 3
Joined: Wed Nov 16, 2022 6:22 pm

Post

Kurcze nie bardzo wiem jak to ugryźć, gdzie ten kod wkleić...zaczynam dopiero zabawę z wemos, esp, sonoff. Chcę zrobić czujnik temp i wilgotności na wemosie (wgrać soft podczepić czyjnik i tyle) Mam już czujnik ds18b20 na wemosie i sonoffie działa rewelacyjnie. Wygenerowałem sobie soft w GIU wgrałem,konfiguracja i poszło. Nie bardzo rozumiem co z tym kodem. Jak możesz wytłumacz łopatologicznie ;)
milanos
Posts: 19
Joined: Thu Sep 01, 2022 8:20 am

Post

załadować możesz to do płytki poprzez IDE Arduino.
Wersją desktop (moim zdanie łatwiej zapewne dlatego że na niej działam od kilku miesięcy)
Wersją online - https://create.arduino.cc/editor - tu normalna procedura, rejestracja, wkopiowanie kodu, dodanie bibliotek supla-device i innych potrzebych.)


Skupię się na wersji desktop.
Ściągnij i zainstaluj https://www.arduino.cc/en/software

Tu masz ciekawy poradnik jak to poukładać (dodać bibliotekę esp8266) : https://blog.elektroweb.pl/jak-programo ... duino-ide/
Od sekcji "Krok po kroku:"
Lub https://www.instructables.com/Programmi ... ftwareIDE/
Ustaw swoją płytkę i port (w menu narzędzia)

Następnie dodaj sobie niezbędne biblioteki.
W Arduino IDE Menu->Zarządzaj bibliotekami: wpisz Supla - pojawi się SuplaDevice -> Instaluj

W edytorze wstaw kod kliknij u góry po lewej
"Ptaszek - Zweryfikuj" - jeśli klikniesz Arduino IDE sprawdzi kod
"Strzałka w prawo - Wgraj" - nastąpi weryfikacja i wgranie do płytki

to cały proces. Podczas kompilacji może się okazać że brakuje Ci jakiejś biblioteki. Zerknij na komunikat i dodaj ją sobie podobnie jak "Supla-device"

Po wgraniu nastąpi restart i gotowe. Wymuś tryb CONFIG i możesz łączyć aplikacją mobilną
GrzegolasMMaz
Posts: 3
Joined: Wed Nov 16, 2022 6:22 pm

Post

Dzięki serdecznie za materiały, zabieram się za czytanie i wpajanie wiedzy ;) Dam znać mam nadzieję po osiągnięciu sukcesu :)
kirkov
Posts: 4
Joined: Wed Dec 21, 2022 7:38 am

Post

Dzień dobry.
Chciałem dopytać - czy jest możliwość podłączyć większą liczbę tych czujników (moje minimum to 4 sztuk, ale super jak by dał się podłączyć 6 sztuk) ? Z tego co wiem to ATH10 mają adresy 0x38/39i stąd moje pytanie o większą ilość.

Return to “Zagadnienia ogólne”