Szukałem, ale nie do końca wiem jak to opisać w szukajce ...
Pytanie - czy to normalne, że po przerwie w dostępie do internetu moduły nie logują się automatycznie do sieci?
Miałem dziś dwukrotnie awarię prądu, przy czym prąd powrócił, ale internet dopiero 1h później. Wszystkie moduły szukały sieci, mimo, że była ona już dostępna. Musiałem zrestartować im zasilanie i wtedy bez problemu połączyły się z wifi. Czy to tak powinno być?
Połączenie do wifi po przerwie w dostępie do internetu
-
vitia
Multiboard, sonoffy i yunshan. Wszystkie reagują tak samo.
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
Przy multiboard problem z reconnect generalnie nie występuję . Są tylko dwa małe problemy podczas reconnect z multiboard
1) że czasami po reconnect przestaje pokazywać temperature dla DHT22.
2) klikanie przekaźników (ON<->OFF) podczas reconnect
I w Twojej sytuacji , jak wrócił prąd .... potem po godzinie wrócił internet , to powinny się te urządznia połączyć.
Ale u mnie wczoraj też coś się stało dziwnego . Koło 20:00 wróciliśmy do domu. Nie było nas kilka godzin. Odpalam skrypt @fracz-a otwarcia mojego domu ..... i większość rolet się nie otworzyło , częśc świateł się zapaliło część nie, kamery wewnętrzne sie nie wyłączyły ....... Co się okazało : większość urządzeń supli była offline ("na czerwono" w aplikacji i w cloud). To były różne urządzenia : ROW, SRW, ale i tez sonoffy z muliboard. Wszystkie z nich "mrugały" szybko (2 razy na sekundę) tzn były połaczone z wifi ale tak jakby się nie mogły połączyć z cloud. Na jednym z ROW wyłączyłem zasilanie i właczyłem ponownie - połaczył się. Dla reszty już tak nie robiłem , tylko zrobiłem restart router-a i po tym wszystkie się połączyły.
@pzygmunt ? czy to może znowu efekt migracji ? miesiąc temu podobny był efekt
@vitia : piszesz tak :
1) że czasami po reconnect przestaje pokazywać temperature dla DHT22.
2) klikanie przekaźników (ON<->OFF) podczas reconnect
I w Twojej sytuacji , jak wrócił prąd .... potem po godzinie wrócił internet , to powinny się te urządznia połączyć.
Ale u mnie wczoraj też coś się stało dziwnego . Koło 20:00 wróciliśmy do domu. Nie było nas kilka godzin. Odpalam skrypt @fracz-a otwarcia mojego domu ..... i większość rolet się nie otworzyło , częśc świateł się zapaliło część nie, kamery wewnętrzne sie nie wyłączyły ....... Co się okazało : większość urządzeń supli była offline ("na czerwono" w aplikacji i w cloud). To były różne urządzenia : ROW, SRW, ale i tez sonoffy z muliboard. Wszystkie z nich "mrugały" szybko (2 razy na sekundę) tzn były połaczone z wifi ale tak jakby się nie mogły połączyć z cloud. Na jednym z ROW wyłączyłem zasilanie i właczyłem ponownie - połaczył się. Dla reszty już tak nie robiłem , tylko zrobiłem restart router-a i po tym wszystkie się połączyły.
@pzygmunt ? czy to może znowu efekt migracji ? miesiąc temu podobny był efekt
@vitia : piszesz tak :
a czy na pewno szukały sieci ? czy po prostu mrugała dioda na urządzeniach ? wolno mruga (raz na sekundę) = szuka sieci, szybko mruga (2 razy na sekundę) = nie może się połaczyć z cloud (tak jak to u mnie było też wczoraj)vitia wrote: Sat Jan 04, 2020 9:57 pm ..... Wszystkie moduły szukały sieci, mimo, że była ona już dostępna. ........
-
vitia
U mnie wolno mrugały. Aczkolwiek sprawdzałem tylko na jednym, resztę zerknąłem w aplikacji w telefonie i restartowałem w tablicy bezpieczników.
Wieczorem 22-23 miałem znów przerwę i w prądzie i necie (kumulacja jakąś wczoraj) i samo się wszystko zalogowało, tak jak powinno być.
Dziwne to to....
Wieczorem 22-23 miałem znów przerwę i w prądzie i necie (kumulacja jakąś wczoraj) i samo się wszystko zalogowało, tak jak powinno być.
Dziwne to to....
-
wsosniak
No to rzeczywiście to wolne mruganie pokazuje że Twoje urządzenia nie mogły się z Twoim wifi połączyć. Tak jak @Duch sugerował : to jest wina softu (w tym wypadku multiboard , który w jakiś dziwnych przypadkach nie może się połączyć z wifi ktore ewidentnie było dostępne.vitia wrote: Sun Jan 05, 2020 8:54 am U mnie wolno mrugały. Aczkolwiek sprawdzałem tylko na jednym, resztę zerknąłem w aplikacji w telefonie i restartowałem w tablicy bezpieczników.
...
i pewno to była taka "prosta przerwa w dostawie prądu" gdzie po wyłączeniu pradu o 22:00 i włączeniu o 23:00 , urządzenia wstały , router też wstał sobie bez problemów i po około 1 minucie przyłączył urządzenia do wifi ,a te bez problemu połączyły się z cloud-em.vitia wrote: Sun Jan 05, 2020 8:54 am ...Wieczorem 22-23 miałem znów przerwę i w prądzie i necie (kumulacja jakąś wczoraj) i samo się wszystko zalogowało, tak jak powinno być.
Dziwne to to....
Ten wcześniejszy brak prądu musiał być bardziej "skomplikowany" (być moze dostawca prądu załączał prąd i zaraz potem wyłączał ponownie, .... i tak kilka razy ...do tego dostawca internetu mógł też szwankować...) i te Twoje urządzenia z multiboardem na pokładzie nie pozbierały się po tym procesie.
@pzygmunt - a patrząc na tą moją zwiechę , też wczoraj : zaniku prądu nie było u mnie . Załóżmy że żadnej migracji też nie było u Was . Stawiam w tym momencie na problemy z moją sieć LAN/wifi/mój dostawca internetu. Jedyne co się działo u mnie "podejrzanego" to to , że syn ściągał jakis duży film jak nas nie było w domu, sieć była całkowicie przez niego obciążona ..... i urządzenia mogły sobie z tym nie poradzić. Mógł też dostawca internetu szwankować przez jakiś czas (mam LTE z plus-a) .... nie wiem . Jednego jestem pewien : urządzenia ROW, SRW, SLW ktore mam , powinny sobie z takimi "zwiechami" sieci poradzić. Mam gdzieś sonoffy z multiboarem, one mogą zaliczać pady, ale urządzenia Zamela powinny sobie z tym radzić. Nie zrozumcie mnie źle , nie piszę tego w formie pretensji do Was że to ma chodzić i już
Last edited by wsosniak on Sun Jan 05, 2020 11:04 am, edited 1 time in total.
-
PuteR
U mnie ten problem występuje właśnie tylko na sofcie multiboard i z tego właśnie powodu gdzie mogłem to zmieniłem ten soft, ale na niektóre urządzenia np sonoff 4ch pro i yunshana nie mam nic lepszego i muszę z tym żyć
a niestety takie zaniku prądu u mnie zdarzają się dość często.
-
wsosniak
to tylko potwierdza że multiboard , delikatnie mówiąc , nie jest do końca dopracowany 
@pzygmunt - następnym razem jak będę miał taką sytuację sprawdzę jeszcze dokładnie czy mój router czegoś nie blokuje tzn jak urządzenia Zamela będą mrugać 2 x na sekundę (czyli połączone po wifi) to sprawdzę na routerze jak wygląda połączenie tego urządzenia, pakiety dla tego urządzenia ....... , bo może coś mój router blokuje ? A restart urządzenia lub restart routera coś tam resetuje .... i potem jest ok .
@pzygmunt - następnym razem jak będę miał taką sytuację sprawdzę jeszcze dokładnie czy mój router czegoś nie blokuje tzn jak urządzenia Zamela będą mrugać 2 x na sekundę (czyli połączone po wifi) to sprawdzę na routerze jak wygląda połączenie tego urządzenia, pakiety dla tego urządzenia ....... , bo może coś mój router blokuje ? A restart urządzenia lub restart routera coś tam resetuje .... i potem jest ok .
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Sugeruję po prostu użyć firmware-u opartego o wersję aktualnie dostępną na https://github.com/SUPLA/supla-espressif-esp
Kolejna sprawa to zasilanie. Może zasilacze Waszego sprzętu nie wyrabiają na restartach połączenia WiFi i po porostu trzeba moc sygnału wifi w urządzeniach zmniejszyć za pomocą esp_init_defaults lub za pomocą kodu.
Aby sprzęt dobrze działał trzeba wykonać wszystkie możliwe testy dostosowując oprogramowanie do konkretnej konfiguracji. Jeśli się tego nie zrobi to później mamy efekt.
Kolejna sprawa to zasilanie. Może zasilacze Waszego sprzętu nie wyrabiają na restartach połączenia WiFi i po porostu trzeba moc sygnału wifi w urządzeniach zmniejszyć za pomocą esp_init_defaults lub za pomocą kodu.
Aby sprzęt dobrze działał trzeba wykonać wszystkie możliwe testy dostosowując oprogramowanie do konkretnej konfiguracji. Jeśli się tego nie zrobi to później mamy efekt.
SUPLA.... Nareszcie w domu.