ROW 02 i włącznik dotykowy.

Sterownik dwukanałowy
777dawid

Witam posiadam od dłuższego czasu moduł row 02 który do tej pory używałem z standardowym przełącznikiem i wszystko działało ok. Jednak postanowiłem zmienić włącznik na dotykowy taki jak w linku:
16,69 zł 55%OFF | MiniTiger EU/US/UK/AU standardowy Smart Home LED włącznik dotykowy światła do żarówki LED włącznik dotykowy na ścianę 1/2/3 Gang 1 Way Crystal Glass
https://a.aliexpress.com/8uDiCGObD
i tutaj pojawiają się problemy i dziwne reakcje row02 w zależności od podłączenia światło miga , włącznik raz reaguje raz nie lub działa w sposób niewłaściwy. Do włącznika jest dołączony kondensator jak na zdjęciu i z nim też robiłem różne kombinacje ale w każdym układzie reakcja choć inna to nieprawidłowa. Włącznik jest na dwa obwody tak samo jak row 02 i przy pominięciu modułu supli działa prawidłowo nawet bez kondensatora. Nie posiada on ani wifi ani RF dlatego myślałem że powinien działać z ROW 02 prawidłowo. Zmieniałem też opcje bistabilny na monostabilny niestety nadal problemy. Myślę że odpowiednia konfiguracja ROW 02 plus wpięcie tego kondensatora w odpowiednie wyjścia modułu powinno rozwiązać problem. Pomoże ktoś z podłączeniem takiego zastawu? Mogę podłączać na różne sposoby i opisywać jak w danym układzie sytuacja wygląda bo mam wrażenie że jestem blisko. Oczywiście z kondensatorem przy żarówce jak na schemacie też próbowałem. Będę wdzięczny za kazda pomoc i każdy pomysł.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak podłączyłeś ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
elmaya

The touch switch without N line uses triac for the outputs, this implies that there will always be a small leakage current that will activate the ROW and therefore will not work.
in combination with ROW it will only work with modules that have relay output.
777dawid

pzygmunt wrote: Thu Jan 09, 2020 10:06 am Jak podłączyłeś ?
Na chwilę obecną mam wypięty ale mogę podłączyć w dowolny sposób i opisać co się dzieje.
777dawid

Przy standardowym podłączeniu row02 przełącznik świeci. Gdy ustawie dwie pozycje przełącznika na wyłączony (świeci się na niebiesko) światło zaczyna migać a w ROW 02 słychać stycznik. Gdy obojętnie który przycisk na włączniku zmienię na włączony (świeci na czerwono) światło przestaje migać i pozostaje w ustawieniu na którym ta zmiana nastąpiła. W zależności jest to światło 1,2 albo 1i2 włączone bądź wyłączone. W tym momencie gdy włączę drugi nie ma żadnej reakcji dopiero ponowne ustawienie że dwa świecą się na niebiesko powoduje miganie. Dwa czerwone nic się nie dzieje
Czerwony niebieski nic się nie dzieje
Dwa niebieskie miga i slychac pracę row02.
Kondensator nigdzie nie wpięty.
pzygmunt

Zasadnicze pytanie to czym załącza zasilanie ten Twój włącznik, a dokładniej czy używa do tego przekaźnika.
Pytanie nr. 2 to jaki jest schemat podłączenia.
777dawid

Schemat podlaczenia taki jak prawidłowo podłączony ROW 02. Mam go już ponad rok i działał bez zarzutów z zwykłym włącznikiem nie dotykowym. Zamieniam tylko włącznik przepinam 3 kable fazę plus dwa odejścia do lampy które są wpięte w in 1 i in2. Czy włącznik używa przekaźnika nie za bardzo wiem jak to sprawdzić. Wpialem teraz kondensator między in2 a out2 i przy dwóch wyłączonych światło nie miga.
Przycisk po lewej stronie tylko zmienia barwę po naciśnięciu natomiast przycisk po prawej stronie:
1 naciśnięcie włącza obwód pierwszy ale dodatkowo nie pełna mocą świeci się obwód drugi (takie miganie). Włączanie i wyłączanie działa prawidłowo po za tymi migającymi żarówkami z drugiego obwodu. A może by drugi kondensator między in1 i out1 załatwił ten problem???
pzygmunt

Jeśli schemat podłączenia jest taki jak prawidłowo podłączony ROW-02 to dlaczego nie działa ?
Wg. mnie prawidłowo podłączony ROW nie wymaga kondensatora. Co więcej.... z kondensatorem nie będzie działać.
777dawid

Oczywiście że nie wymaga do standardowego włącznika i tak też miałem cały czas podłączony jednak przy zmianie na ten dotykowy dzieją się cuda i właśnie wpięcie tego kondensatora sprawia że reakcje są już bliższe do tego co być powinno. Na chwilę obecną mam wpięty kondensator w out2 i in2 a out1 i in1 wypialem z modułu. Przycisk po prawej stronie zmienia barwę słychać stycznik w ROW 2 jednak żarówki delikatnie migają. Także reakcja prawie prawidłowa. Wpięcie tego kondensatora powoduje że nie ma już ciągłego włączania i wyłączania światła przez ROW 02
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Łącznik dotykowy, którego chcesz użyć przeznaczony jest do instalacji bez przewodu N. Dlatego potrzebny jest kondensator zamontowany przy żarówce. Łącznik podaje zasilanie do żarówek przez triaki (w nim nie ma przekaźników). Przez to masz migotanie. Tego razem nie sparujesz moim zdaniem.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “ZAMEL ROW-02”