Witam
Mam potrzebe sterowania gniazdkiem do ktorego bedzie podlaczona grzalka w bojlerze.
Na czym mialoby to polegac. Np mam 3 warianty do wyboru.
1 przycisk - po nacisnieciu grzalka zostaje wlaczona na np 30 minut.
2 przycisk - po nacisnieciu grzalka dziala 1h
3 przycisk - grzalka dziala 3h
Od razu powiem ze sterowanie musi byc reczne, czyli przez reczne zalaczenie czasu dzialania. I tez nie przez termostat. Bo:
Grzalka nie powinna sie wlaczyc np o 23 w nocy gdy woda jest chlodna i ma np mniej niz 40st. Bo nastepnego dnia bedzie piekna pogoda i solar zagrzeje wode w bojlerze do 60st.
Jezeli wiem ze nastepnego dnia bedzie brzydka pogoda to uruchamiam opcje 3h i mam ciepla wode na caly dzien.
Jesli potrzebuje tylko troche podgrzac wode w bojlerze bo ma 44st. Daje wlacz na 1h. I jest ok. Na wieczor mam wode dogrzana a nastepny dzien swieci slonce.
Prosze o pomoc z tym bo nie wiem jak zrobic.
Jak narazie nie mam nic kupionego. Grzalka 3.5 kw.
Sterowanie czasowe np gniazdkiem.
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Czy załączenie grzałki ma być uzależnione od temperatury wody, czy nie trzeba brać tego pod uwagę ze względu na to że w twoim systemie istnieje już jakiś układ termostatu pilnującego aby woda nie przekroczyła np. 60 st C?
-
PioKar
Trochę druta wymyśliłem ale zawsze.
I tak masz problem bo grzałkę trzeba by stycznikem włączać.
Do tego 3xwemos albo sonoffbasic ustawiony jako automat schodowy.
W każdym ustawiasz w supla inny czas działania.
Będą przyciski i możliwość włączenia z telefonu.
Jeden sonoff pobiera w spoczynku 1.3w a w pracy 1.7w
I tak masz problem bo grzałkę trzeba by stycznikem włączać.
Do tego 3xwemos albo sonoffbasic ustawiony jako automat schodowy.
W każdym ustawiasz w supla inny czas działania.
Będą przyciski i możliwość włączenia z telefonu.
Jeden sonoff pobiera w spoczynku 1.3w a w pracy 1.7w
-
Lucas
Można by też wykorzystać sceny @fracza. Jedno urządzenie sterujące, trzy sceny z różnym czasem wyłączenia i np. Supla Button kolegi @Duch__, żeby to wyzwalać przyciskiem.
-
dobo
A może to by pomogło
Zastosować na jednym wemosie.
z tego co pamiętam to 5000 = 5 sekund więc po przeliczeniu wyszło by jak poniżej ale nie jestem pewien czy nie trzeba by tego było jakoś zamienić bo powyższa funkcja była nieblokującą układ, a zastosowanie "wait" by blokowało na dany czas wemosa. Tak bynajmniej miałem w Bascom na atmega oraz attiny i z tego co na tym forum było podobnie jest w Arduino.
Ale przy niektórych projektach to nie przeszkadza. Moje początki
https://youtu.be/N231CmsvdbY
Code: Select all
// Czas załączenia przekaźnika działa tylko dla przycisku MONOSTABILNEGO
add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 5000);z tego co pamiętam to 5000 = 5 sekund więc po przeliczeniu wyszło by jak poniżej ale nie jestem pewien czy nie trzeba by tego było jakoś zamienić bo powyższa funkcja była nieblokującą układ, a zastosowanie "wait" by blokowało na dany czas wemosa. Tak bynajmniej miałem w Bascom na atmega oraz attiny i z tego co na tym forum było podobnie jest w Arduino.
Ale przy niektórych projektach to nie przeszkadza. Moje początki
Code: Select all
// Czas załączenia przekaźnika działa tylko dla przycisku MONOSTABILNEGO
add_Relay_Button(5, 13, CHOICE_TYPE, 1800000)
add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 3600000)
add_Relay_Button(5, 15, CHOICE_TYPE, 10800000);-
Krzychup
Ja się jeszcze uczę, ale czy da się w zależności, który wciśniemy przycisk program włączy przekaźnik na określony czas?
Przydałoby się również kasowanie wcześniej ustawionego czasu - można to zaszyć w programie, że jak wciśniesz kolejny przycisk, to kasuje poprzednie ustawienie i dodatkowo zerowanie - wyłączenie działania.
A jak zrobić wyświetlanie przy układzie, który przycisk wywołał działanie?
Przydałoby się również kasowanie wcześniej ustawionego czasu - można to zaszyć w programie, że jak wciśniesz kolejny przycisk, to kasuje poprzednie ustawienie i dodatkowo zerowanie - wyłączenie działania.
A jak zrobić wyświetlanie przy układzie, który przycisk wywołał działanie?
-
Greg978
Dzieki za pomoc i dobre checi. Ale z tego co widze moje umiejetnosci elektroniczno programistyczne sa na zbyt niskim poziomie. Bo nie mam pojecia gdzie i jak mialbym uzyc podeslane kody ani jakie urzadzenie mialbym uzyc do sterowania.

-
Greg978
Mam jedno pytanie. Jakis czas temu tez o to pytalem i wtedy nie bylo takiej opcji w Supli.
Caly moj problem moglby zostac rozwiazany w prosty sposob.
Wyjscie dziala przez pewien okreslony ustalony czas od momentu zalaczenia.
Np
Wlacz pstryczek. Pstryczek zostaje zalaczony na czas 1h. Po tej godzinie zostaje automatycznie wylaczony.
Czyli opcja wlacz na czas x sek/min/h/d
Caly moj problem moglby zostac rozwiazany w prosty sposob.
Wyjscie dziala przez pewien okreslony ustalony czas od momentu zalaczenia.
Np
Wlacz pstryczek. Pstryczek zostaje zalaczony na czas 1h. Po tej godzinie zostaje automatycznie wylaczony.
Czyli opcja wlacz na czas x sek/min/h/d
-
MadOnion78
Automat schodowy?
Ps. 4 godzina, ja nie śpię, martwię się czy masz ciepłą wodę

Ps. 4 godzina, ja nie śpię, martwię się czy masz ciepłą wodę
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01