Sonoff Basic - problem z podłączeniem do sieci

User avatar
ktsurma
Posts: 162
Joined: Mon Nov 18, 2019 7:07 pm
Location: Zgierz

Post

Dobry wieczór.

Od jakiegoś czasu w kotłowni i garażu mam trzy urządzenia Sonoff: 1 x SV i 2 x Basic (nr 1 i nr 2) oraz miernik prądu MEW-01. Ponieważ czasami mam problem z restartem tych Basiców (a poprzez to z wyłączaniem świateł którymi te urządzenia sterują) postanowiłem dołożyć jeden router Wi-Fi w garażu i przepiąć na niego wszystkie cztery urządzenia. Jednego Basica (nr 1) udało mi się przekonfigurować tak aby korzystał z nowego routera - wszystko działa. W związku z tym zacząłem przekonfigurowywać Basica nr 2. Udało się go zresetować do sieci 192.168.4.1. Przekonfigurowałem dostęp do sieci Wi-Fi udostępnianej przez nowy router. Po restarcie urządzenia Sonoff Basic nr 2 nie może się on już podłączyć do Clouda. Dioda miga tak jak na udostępnionym filmiku.
https://www.youtube.com/watch?v=goRI8_9VH34
Urządzenie restartowałem wielokrotnie i resetowałem wielokrotnie. Próbowałem przełączyć do starej jak i nowej sieci Wi-Fi. Zwracałem uwagę na wpisywanie nazwy sieci Wi-Fi jak i hasła (bez spacji na końcu). Niestety nie udało się już. Nie podjąłem próby przełączania SV jak i MEW-ana nową sieć. Co mogłem popsuć?
Oba Basici pracują w oparciu o soft Multiboard 2.7.2 .

Jeszcze jedna obserwacja: serwerze DHCP obserwuję że Basic nr 2 średnio co 5 sekund odświeża sobie adres IP z DHCP.

Z góry dziękuję za pomoc.
User avatar
pzygmunt
Posts: 18609
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków

Post

Sprawdź czy przypadkiem nie masz włączonych dwóch serwerów DHCP w jednej sieci. Odczytaj tez LAST_STATE z 192.168.4.1
patryk051185
Posts: 146
Joined: Tue Feb 19, 2019 6:45 am
Location: Jaworzno

Post

Wejdź w tryb konfiguracji w Basic nr 2 i połącz się 192.168.4.1 sprawdź co pisze na stronie konfiguracji w pozycji LAST STATE:
User avatar
ktsurma
Posts: 162
Joined: Mon Nov 18, 2019 7:07 pm
Location: Zgierz

Post

Dziękuję - jutro sprawdzę.
User avatar
ktsurma
Posts: 162
Joined: Mon Nov 18, 2019 7:07 pm
Location: Zgierz

Post

No więc posprawdzałem wszystkie sugestie:
1. faktycznie miałem więcej niż jeden DHCP - powyłączałem wszystkie oprócz jednego.
2. Last state: WIFI - Connecting ...
3. podjąłem próbę ponownego podłączenia Basica nr 1 do nowego routera - działa
4. podjąłem próbę ponownego podłączenia Basica nr 2 do nowego routera - nie działa - objawy takie same jak poprzednio
5. za moment spróbuję podłączyć do starego routera - zobaczę czy zaskoczy czy nie zaraz dam znać - sprawdziłem: objawy takie same.
6. do nowego routera udało mi się przełączyć MEW-kę - zadziałało oraz SV - też działa

dodatkowo odkryłem że przekaźnik samodzielnie "cyka" co jakiś czas - około 50 sekund.

Jeszcze jedna rzecz - wczoraj podczas przekonfigurowywania Basica nr 2 doprowadziłem do zwarcia na wejściu. Ponieważ Basic zamontowany jest w rozdzielnicy - co widać na filmiku - to żeby go wyłączyć i włączyć po zmienia danych konfiguracyjnych zetknąłem na moment na wejściu fazę z neutralnym. Może to coś popsuło? jednak gdyby miała sie spalić elektronika to wogóle by go nie było widać w sieci, a tak nie jest
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

W ramach testu spróbuj usunąć z Cloud-a tego sonoffa nr 2 ( przy wyłączonej rejestracji urządzeń)
Następnie włącz rejestrację urządzeń.
User avatar
ktsurma
Posts: 162
Joined: Mon Nov 18, 2019 7:07 pm
Location: Zgierz

Post

OK spróbuję, jednak mam wrażenie że nie tu jest problem.

Na routerze pokazuje mi się Basic nr 2 i po kilku (kilkunastu) sekundach restartuje mu się dzierżawa IP.

Żeby dodać Basica nr 2 do Clouda to najpierw usze mieć dobry "internet". No chyba że Cloud wymusza restart sonoffa.
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Wymusza.
Zrób tak jak Ci napisałem.
User avatar
ktsurma
Posts: 162
Joined: Mon Nov 18, 2019 7:07 pm
Location: Zgierz

Post

:D :o :D :o :D już zrobiłem

Pomogło!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Dziękuję.

Proszę o wytłumaczenie jak to działało.
Patryk
Posts: 2713
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

ktsurma wrote: Tue Jan 28, 2020 9:00 pm :D :o :D :o :D już zrobiłem

Pomogło!!! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Dziękuję.

Proszę o wytłumaczenie jak to działało.
Super.

Ja też jestem "fanem" SUPLI od niedawna.
Większość problemów już była opisywana na tym forum.

Do rzeczy:
1. Każda zmiana czegokolwiek w (na) CLOUD-ie powoduje restart wszystkich modułów, które są podłączone
2. Czemu tak Ci " kazalem " zrobić.
Ponieważ musiałeś  coś zmienić podczas konfiguracji.
Odpowiedź jest tutaj zaraz w pierwszym poście (za czerwonym ostrzeżeniem):
 viewtopic.php?p=26195#p26195

A teraz  pytanie do Ciebie - czy potrafisz sam wgrać inny soft ?

Return to “Sonoff Basic”