SUPLA BRIDGE 1.20 (RF + IR + URL)
-
Dzisiaj udostępniam kod do SUPLA BRIDGE 1.20 (RF, IR, URL).
Możliwości:
- Sterowanie urządzeniami RF lub IR (max 20, urządzenia ze stałym 24 bitowym kodem).
- Sterowanie urządzeniami poprzez URL (max 10, działanie tylko na porcie 80, bez haseł i wymaganej autentykacji, w moim wypadku steruje radiem internetowym KARADIO)
Program wymaga starej biblioteki SUPLA DEVICE.
Jeśli ktoś nie chce lub nie umie lutować może pominąć montaż diody IR, a cały zasób kodów przeznaczyć na RF.
Zaprogramowane kody RF muszą rozpoczynać się od AAA5 lub AAA4, a kończyć 55.
Zaprogramowane kody IR muszą rozpoczynać się od C0DE01 (dla standardu NEC, zapis w HEX C,zero, D, E, zero, 1), testowane z urządzeniami LG. Inne standardy IR wymagają dopisania procedur np. dla protokołu PHILIPS można by przyjąć: C0DE02 itd. Na tej podstawie układ rozróżnia z jakim rodzajem urządzenia / protokołem ma do czynienia.
Zalecana dioda IR na 940nm (np. z uszkodzonego pilota). Tranzystor NPN dowolny ale o prądzie przewodzenia nie mniejszym niż 200mA - sugerowany BD139. Nie zalecany BC547 (prąd tylko 100mA).
Wyjścia należy ustawić jak "Włącznik zasilania" dla wyjść typu ON / OFF, a w przypadku wysłania tylko jednego rozkazu jako "Otwarcie furtki" o czasie działania 0.5 sekundy.
Poniżej screeny, film, schematy i kod źródłowy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Duch__ on Tue Feb 11, 2020 8:58 pm, edited 7 times in total.
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
-
Kod źródłowy:
-
Gratuluję pomysłu i realizacji projektu. Polecam wszystkim obejrzeć film.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
A skąd pobierać kody do irdy?
Masz możliwość stworzenia takiego modułu? Wystarczy mi sama irda.
Masz możliwość stworzenia takiego modułu? Wystarczy mi sama irda.
-
Znalazlem na google po wpisaniu modelu urzadzenia
-
Nie chcę tu robić reklamy, ale prosiłeś o możliwość odczytania kodów to zamieszczę link.
https://atnel.pl/mk2decoder-ir.html
-
Pięknie... teraz wystarczy mieć telefon i sterować wszystkim w domu Czy masz jeszcze coś, co nie jest podłączone do Supli?