Sygnał otwarcia i zamknięcia na dwóch różnych GPIO.

local

Witam.
Zaczynam zabawę z suplowanie i mam takie pytanie.
Czy jest możliwość zmiany włącz i wyłącz na otwórz i zamknij tak aby były po obu stronach a nie tylko po prawej stronie?
Oraz żeby po kliknięciu "włącz"/"zamknij" pojawiał się sygnał np. 1s na pinie GPIO 13 oraz po wybraniu "wyłącz" / "otwórz" sygnał był na pinie GPIO 14 również przez 1s.
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

local wrote: Wed Feb 19, 2020 10:40 pm Witam.
Zaczynam zabawę z suplowanie i mam takie pytanie.
Czy jest możliwość zmiany włącz i wyłącz na otwórz i zamknij tak aby były po obu stronach a nie tylko po prawej stronie?
Oraz żeby po kliknięciu "włącz"/"zamknij" pojawiał się sygnał np. 1s na pinie GPIO 13 oraz po wybraniu "wyłącz" / "otwórz" sygnał był na pinie GPIO 14 również przez 1s.
Jeśli zmienisz typ kanału np. na "włącznik światła", albo na "włącznik zasilania", to będziesz miał "włącz" po jednej stronie i "zamknij" po drugiej.

Natomiast sterowanie dwoma pinami w zależności od polecenia włącz/wyłącz to byś musiał sobie w kodzie dopisać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pykaman

Local, czy udało Ci się to zrobić , jak chciałeś? Domyślam się że to do rolet. Też z tym problemem się mierze. Na razie ogarnąłem to trochę inaczej. Otóż do każdej rolety są po dwa kanały Gate. Jeden zamyka drugi otwiera. Jeden kanał ma białą ikonkę na drugiej jest trzy ikony zamknięta otwarta i w połowie. Przekaźnik ustawiony jako brama wjazdowa. Tam jest czujnik pośredni. Tylko inaczej trzeba ikony poustawiać.

Return to “Pomoc”